Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Nutrició i esport: el farmacèutic té molt per aportar

Nutrició i esport: el farmacèutic té molt per aportar

31 desembre 2015

La pràctica d’una activitat física o d’un esport i una alimentació equilibrada es consideren els pilars bàsics d’un estil de vida saludable que s’ha demostrat eficaç per prevenir i fins i tot tractar moltes patologies. A vegades, la persona intensifica la pràctica esportiva i exigeix un nivell elevat d’esforç a l’organisme que s’ha d’adaptar a la nova situació perquè no es produeixin efectes no esperats que posin en risc la salut. Tot i que tota pauta d’alimentació ha d’estar ben dissenyada i adaptada a cada persona, en el cas dels esportistes és molt difícil cobrir totes les necessitats nutricionals, i sovint són necessaris els complements alimentosos. Per això al mercat ens trobem productes que poden ajudar a optimitzar el rendiment, disminuir la inflamació, etc. sempre que estiguin ben aconsellats i pautats.

Per tal de conèixer la composició i les indicacions dels principals complements alimentosos per a esportistes, fer un recomanació correcta i donar un consell personalitzat, el COFB va organitzar el curs “Nutrició i esport” que va tenir lloc el passat mes de novembre. A la formació també es van revisar les possibles interaccions farmacològiques i es van definir les estratègies eficients de posicionament de la nutrició esportiva a la farmàcia.

curs-nutrició-i-esport (2)

Farmacèutics assistents al curs, durant la intervenció d’una de les docents, la dra. Antonia Lizárraga

Els farmacèutics assistents van començar el curs amb una breu introducció de la fisiologia de l’esport i de l’esforç, coneixent també quines són les vies metabòliques en l’exercici, per donar pas a les ajudes ergogèniques de caràcter nutricional segons intensitat i tipus d’esforç: creatina, carbohidrats, proteïnes, etc. A continuació, es va explicar quins són els complements destinats a augmentar la massa muscular, i quins lipolítics, cremadors de greix, etc. es troben al mercat. Així mateix, es van repassar les ajudes ergogèniques de caràcter antiinflamatori, antioxidant, etc. i es va recordar la importància de la hidratació i quines són les begudes hidroelectrolítiques. Finalment, es van abordar les possibles interaccions de fàrmacs amb complements per a l’esport i com es pot fer màrqueting en nutrició esportiva (gestió per categories).

Els docents ens donen les seves impressions de com ha anat el curs

“Molts alumnes demanaven més formació abans d’instaurar un servei d’assessorament als esportistes a la farmàcia. Hi havia interès en assistir a jornades de formació organitzades i vam quedar que, des de la Vocalia es faria ressò d’aquestes. Sens dubte el tema és nou i amb molt potencial per a la farmàcia” explica Mercedes López, farmacèutica comunitària a Vilafranca del Penedès, formadora del Programa d’educació nutricional del COFB, experta en nutrició esportiva per la UB.

“És un curs que any rere any es va complementant amb més contingut. Hem mirat d’aportar la visió més pràctica del curs respecte a la gestió de la categoria a l’hora que emmarcàvem els complements alimentosos esportius dins del prisma de l’atenció farmacèutica, posant de manifest que també presenten interaccions i contraindicacions que hem de saber detectar. La suplementació esportiva és una línia de desenvolupament professional apassionant, però molt difícil de treballar. La clau per diferenciar-nos està en el coneixement” comenta Guillermo Bagaría, farmacèutic comunitari.

A banda de Mercedes López i Guillermo Bagaría, el quadre docent el va complimentar Antonia Lizárraga, metgessa, especialista en medicina de l’esport, màster en nutrició, professora de fisiologia de nutrició humana i dietètica (UB), Facultat de Medicina-Campus de Bellvitge. La coordinació de la formació va anar a càrrec d’Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB.

El curs té una valoració mitjana general per part dels alumnes de 9.

Potser també t’interessa:

Amb el patrocini de:

diafarm

 

bioiberica

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal