Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Formació en teràpia floral i aromateràpia

Formació en teràpia floral i aromateràpia

7 gener 2016

flors-bach-nivell-3 (3)Finalitza el curs de Flors de Bach, nivell 3 – Practitioner

La formació en teràpia floral de Bach ha de ser seriosa, rigorosa i contrastada. Es tracta d’una teràpia complementària avalada per gairebé un segle d’utilització i formació a tot el món, una modalitat que la gent cada cop coneix i demana més i és per això que els professionals de la salut han de tenir accés a una formació fiable i de qualitat per conèixer aquesta teràpia i poder aconsellar els pacients. El curs “Flors d’Edward Bach. Nivell 3 – Practitioner” que va tenir lloc al COFB del 28 d’octubre a l’11 de novembre, va proporcionar als alumnes assistents els continguts del tercer nivell (Practitioner) del Programa Internacional de Formació en Flors de Bach (PIEB) que segueix escrupolosament el llegat de Bach.

Aportar els coneixements teòrics i pràctics de la teràpia floral de Bach (les 38 flors que la componen, explicar com fer la selecció i repassar les consideracions a tenir en compte durant el procés de selecció) als professionals de la salut i proporcionar a l’alumne un coneixement extens del procés d’investigació d’Edward Bach en la doble faceta de metge i estudiós de la naturalesa humana, sempre des del punt de vista de fidelitat al seu llegat, eren els objectius que perseguia aquesta formació.

En aquest tercer nivell, els alumnes han aprés a desenvolupar l’empatia, la sinceritat, i l’acceptació i han adquirit habilitats per recomanar-les a la farmàcia: observar, escoltar, preguntar, resumir. També com s’ha de realitzar l’entrevista al pacient i un repàs de les flors inicials per a determinar les escollides, entre d’altres temes.

flors-bach-nivell-3 (2)

La docent del curs, M. Carmen Gallego

M. Carmen Gallego, practitioner en Flors de Bach per la Fundació Edward Bach, el 1996, i professora oficial (Trainer) del Programa Internacional d’Educació en Flors de Bach, va ser la docent responsable d’aquesta formació, coordinada per María José Alonso, vocal de Plantes medicinals i Homeopatia del COFB. Per Alonso, “el curs quant a formació i professorat ha estat excel·lentment valorat pels farmacèutics assistents, que al final del mateix van mostrar el seu interès per seguir aprofundint en la matèria. Des de la vocalia de Plantes Medicinals es valora aquesta sol·licitud per seguir coordinant cursos que atenguin aquesta demanda”.

Els alumnes que han cursat aquesta formació l’han valorat amb un 9 de nota mitjana. El el 96% del casos, els alumnes consideren que la formació s’ha adaptat a les seves necessitats i han aprés coses aplicables al seu lloc de treball.

Aromateràpia: aplicació pràctica en teràpia antiinfecciosa

L’aromateràpia és la utilització d’olis essencials amb finalitats terapèutiques. Es tracta d’una teràpia natural basada en l’activitat terapèutica de les molècules bioquímiques que componen els olis essencials. El 3 de desembre el Col·legi va acollir la conferència “Aromateràpia: olors que curen o tractaments basats en l’evidència? Aplicació pràctica en teràpia antiinfecciosa”  que va anar a càrrec d’Ana Mª Quintas, farmacèutica i presidenta de la Sociedad Española Médico-Farmacéutica de Terapias Emergentes (SEMEFARTE) i Alfredo Fernández, farmacèutic, responsable de formació de Pranarôm España. El moderador de la conferència va ser Josep Allué, farmacèutic, professor titular de Fisiologia Vegetal de la Universitat Autònoma de Barcelona, fundador i director d’I+D+i d’ApDeNa Consult SL, i membre de la vocalia de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB. Allué resumeix els aspectes més destacats d’aquesta conferència:

aromaterapia-novembre (2)

Alfredo Fernández, farmacèutic i responsable de formació de Pranarôm España

aromaterapia-novembre (4)

Alfredo Fernández i Josep Allué, moderador de la conferència

 

 

 

 

 

 

En primer lloc, Fernández va fer una introducció sobre olis essencials, donant importància al mètode de extracció de la destil·lació per arrossegament de vapor que permet obtenir olis essencial naturals i de composició íntegre. Alhora va assenyalar la importància del coneixement del quimiotip (defineix la composició química aromàtica d’un oli essencial, ens indica que molècula és més activa i al seu torn que activitat terapèutica té) i del seu perfil de composició per poder establir la seva activitat.
Amb la participació de Quintas, es varen repassar les diferents vies d’ús del olis essencials explicant els tractaments en diferents situacions:

  • La via inhalatòria resulta molt útil pels trastorns respiratoris aconsellant-se olis d’eucaliptus, ravintsara i llorer depenent del tipus d’afecció, tant en la forma de bafs de vapor d’aigua com per difusió lliure. Aquesta via no està aconsellada en nens ni en malats amb problemes respiratoris crònics, com els asmàtics.
  • Per la via tòpica cal incloure els olis essencials en olis vegetals. Quintas va explicar l’ús de oli vegetal amb un 3% d’oli essencial de l’arbre del té en cas de granets i acne i contra els polls. I també l’ús del oli essencial de clau pels problemes dentals.
    aromaterapia-novembre (3)

    Ana Mª Quintas, farmacèutica i presidenta de la Sociedad Española Médico-Farmacéutica de Terapias Emergentes (SEMEFARTE)

  • Per la via oral es van indicar les precaucions d’ús referents al mal sabor i la capacitat irritant de la mocosa gàstrica, així como la seva contraindicació en nens menors de 6 anys i embarassades. Sempre s’ha de prendre amb un suport: sucre, mel, oli vegetal o una molla de pa o en formes farmacèutiques orals com les càpsules toves.
  • L’ús dels olis essencials pels processos infecciosos es molt recomanable sobretot perquè no és creen resistències.
  • Per últim, Quintas també va explicar que es pot potabilitzar l’aigua amb una barreja de canyella i orenga durant 10 minuts. 

“La conferència va resultar interessant i pràctica per l’aportació de l’àmplia experiència a la seva farmàcia d’Ana Maria Quintas, fent-se palès l’interès del olis essencials en la pràctica diària del farmacèutic” explica Allué. “Els assistents van fer moltes preguntes sobre aspectes pràctics: com fer la dilució en olis, dosis per via oral, aplicació en cremades solars i si la citronella cremada -espelmes d’oli- i si és eficaç pel repel·lir els mosquits”.

aromaterapia-novembre (1)

Assistents a la conferència d’aromateràpia

Potser també t’interessa:

Conferència sobre aromateràpia, amb la col·laboració de:

pranarom-aceites

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal