Estàs aquí: Inici > Món col·legial > El valor nutricional de la carn de porc de capa blanca

El valor nutricional de la carn de porc de capa blanca

12 agost 2016

La carn de porc és un dels 20 primers aliments més consumits a Espanya: 11 kg./ persona / any (això suposa dues racions de 125 grams a la setmana), segons l’Informe del Consumo de Alimentación en España 2014. Per tal de conèixer quines evidències científiques hi ha entre el consum de carn i la salut, el COFB va acollir el 25 de maig una conferència en què es va explicar quines aportacions saludables s’obtenen de la carn de porc de capa blanca. Va anar a càrrec de Dolores Corella, catedrática del Departamento de Medicina Preventiva y Salud Publica, Ciencias de la Alimentación, Toxicología y Medicina Legal de la Universidad de Valencia. Va moderar l’acte Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB. Aquesta sessió estava emmarcada dins del Pla de Comunicació dirigit al Professional de la Salut de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca, Interporc. Els últims estudis indiquen que els efectes del consum moderat de carn no processada són relativament neutrals en el desenvolupament de les malalties cardiovasculars. Pel que fa a la carn processada, organismes internacionals han alertat recentment sobre els efectes d’un consum excessiu (veure links al final de la notícia). En contrast amb la hipòtesi tradicional sobre l’efecte del greix saturat sobre la salut cardiovascular, són també el sodi i altres agents conservants, presents en la carn processada, els que podrien ser tenir un major impacte per a la salut.

conferencia-carn-porc-cepa-blanca (3)

La doctora Corella durant la conferència

Durant la conferència es va parlar sobre el valor nutricional de la carn de porc, per exemple aporten fòsfor i potassi, que poden contribuir al manteniment i desenvolupament dels ossos. Concretament, la carn de porc de capa blanca és un aliment que destaca pel seu contingut significatiu d’àcids grassos monoinsaturats, majoritàriament oleic. D’altra banda, aporta ferro d’alta biodisponibilitat (que pot ser d’utilitat en dones en edat fèrtil); proteïnes d’elevat valor biològic (per a la prevenció de la disminució de la massa muscular que es dóna en edats avançades); per aquest alt contingut proteic (aminoàcids essencials), el ferro i també de zinc (contribueixen a disminuir el cansament i la fatiga, que es poden donar, per exemple, en esportistes).
En la conferència es va presentar la Guia de Recomanació de la Carn de Porc de Capa Blanca, un document de consens dirigit a professionals de la salut per posicionar la carn de porc de capa blanca dins d’una alimentació equilibrada.

carn-porcCarn vermella o blanca? – Carn vermella és aquella que prové dels mamífers (excepte del conill) i que presenta un color vermellós a causa de l’alta concentració de mioglobina. – Carn blanca és aquella que prové de les aus (excepte l’estruç) i que presenta menys vermell en el seu to perquè té menys concentració de mioglobina. És complicat classificar la carn de capa blanca del porc amb les classificacions actuals. Per tant, s’hauria de classificar com a vermella, però hi ha parts del porc que s’apropen més a les característiques de la carn blanca. Influeix també l’edat de l’animal, de cara a classificar-les com a vermelles o blanques.
El consum d’aquest tipus de carn, amb característiques de carn blanca, segons les recomanacions internacionals pot ser de dues racions a la setmana. Si teniu dubtes sobre el consum de carn, podeu consultar els següents links: 1. AECOSAN 2. ASPCAT 3. OMS

Amb la col·laboració de:

logo-interporc

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal