La carn de porc és un dels 20 primers aliments més consumits a Espanya: 11 kg./ persona / any (això suposa dues racions de 125 grams a la setmana), segons l’Informe del Consumo de Alimentación en España 2014. Per tal de conèixer quines evidències científiques hi ha entre el consum de carn i la salut, el COFB va acollir el 25 de maig una conferència en què es va explicar quines aportacions saludables s’obtenen de la carn de porc de capa blanca. Va anar a càrrec de Dolores Corella, catedrática del Departamento de Medicina Preventiva y Salud Publica, Ciencias de la Alimentación, Toxicología y Medicina Legal de la Universidad de Valencia. Va moderar l’acte Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB. Aquesta sessió estava emmarcada dins del Pla de Comunicació dirigit al Professional de la Salut de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca, Interporc. Els últims estudis indiquen que els efectes del consum moderat de carn no processada són relativament neutrals en el desenvolupament de les malalties cardiovasculars. Pel que fa a la carn processada, organismes internacionals han alertat recentment sobre els efectes d’un consum excessiu (veure links al final de la notícia). En contrast amb la hipòtesi tradicional sobre l’efecte del greix saturat sobre la salut cardiovascular, són també el sodi i altres agents conservants, presents en la carn processada, els que podrien ser tenir un major impacte per a la salut.
Carn vermella o blanca? – Carn vermella és aquella que prové dels mamífers (excepte del conill) i que presenta un color vermellós a causa de l’alta concentració de mioglobina. – Carn blanca és aquella que prové de les aus (excepte l’estruç) i que presenta menys vermell en el seu to perquè té menys concentració de mioglobina. És complicat classificar la carn de capa blanca del porc amb les classificacions actuals. Per tant, s’hauria de classificar com a vermella, però hi ha parts del porc que s’apropen més a les característiques de la carn blanca. Influeix també l’edat de l’animal, de cara a classificar-les com a vermelles o blanques.
Amb la col·laboració de: