Tot i que el deute segueix vigent, el termini de pagament s’ha reduït, de moment fins al setembre, de 80 a 60 dies des que la recepta ha estat dispensada i, 25, respecte de la data límit que dictamina el Concert. Així ho explicàvem al juny i al juliol i se n’ha fet ressò, a l’agost, El Global (1 i 2) amb dues notícies.
A l’agost, diferents mitjans com Europa Press, Vilaweb, El Punt Avui, La Razón, Gente, La Información, Al Dia i Pharma Market, informaven de la nova tendència pel que fa a la distribució de nous fàrmacs: entre 2008 i 2015, la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria ha augmentat un 54%, mentre que, la repartició de medicaments a oficines de farmàcia s’ha reduït en un 19,5%, segons dades del Servei Català de Salut. Les repercussions recollien les xifres així com declaracions del president del Col·legi i del Consell, Jordi de Dalmases, que entenia aquesta situació com una “seqüela de la crisi”. A més, la premsa ha destacat, en la mateixa notícia, dos altres temes que influencien el COFB: el que s’explicava en el primer punt, els pagaments de la factura a 25 dies, i la possibilitat que Barcelona es converteixi en la nova seu de l’Agència Europea del Medicament, després de l’aprovació del Breixit.
Des del Consell i el Col·legi s’ha anat alertant, a mesura que sorgien casos, del “perill per la salut” que representa comprar fàrmacs a través de plataformes web com Wallapop. Durant l’agost, diferents mitjans de la premsa generalista se n’han fet ressò i han recollit declaracions del President on avisava que, un cop el medicament surt de la farmàcia “no es pot tornar a vendre perquè s’ha trencat la cadena i no es pot garantir en quines condicions ha estat conservat”. Les diferents repercussions també especifiquen que els fàrmacs que, normalment, es posen a la venda són psicotròpics, medicaments per dormir, hipnòtics i productes per la fertilitat que requereixen recepta mèdica i, informen, que, a l’abril, ja s’havia començat a denunciar aquesta venda il·legal als Mossos. Alguns mitjans com La Vanguardia (1 i 2), El País, Ara, El Punt Avui, Europa Press, Cuatro, Vilaweb, Te interesa, Catalunya Press, La Voz Libre, Diari de Tarragona, entre d’altres, ho van compartir.
“Estem a peu de carrer i podem aportar una eina de cribratge a la població sense necessitat de condicionar-ho a la visita al cap”. Aquestes són les declaracions que Guillermo Bagaria, vocal de la Junta del Col·legi, va fer en el reportatge que L’Informatiu de TVE (del minut 09’03”al 10’24”) va dur a terme en l’edició de migdia del 19 d’agost. La peça aporta, a més, l’experiència d’un pacient i dades com que, a Catalunya, és el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes i que ha anat augmentant en els últims anys.
El 18 d’agost, el programa matinal El Món de RAC1 va realitzar una tertúlia sobre automedicació en la qual van participar Jordi Casas, secretari del Col·legi, i Miquel Campo, metge de capçalera. Durant el programa, es va debatre sobre qüestions com l’ús i abús d’ibuprofens, parecetamols i antibiòtics o el tema explicat en l’anterior apartat, la venda il·legal de medicaments a diverses plataformes web. En aquest punt, Casas va emfatitzar que aquesta pràctica “és il·legal i incorrecta” i que “no tenim cap garantia de si el medicament és el que realment s’està dient, el qual, fins i tot, hem arribat a veure capses de medicaments que ja estaven començades” Per poder escoltar la tertúlia, seleccionar el tall corresponent a les 11h del programa El Món de RAC1 del 18 d’agost del minut 5’ al 37’10’’.
La Memòria del COFB del 2015 va ser notícia al mitjà especialitzat Consejos de tu Farmacéutico, que ressaltava la principal novetat de l’edició d’aquest any, el timiline interactiu que “ofereix una primera aproximació als continguts”. El mitjà va desglossar tots els temes que es tractaven a la Memòria, remarcant, sobretot, l’ampliació de la cartera de serveis que s’ha anat ampliant a favor del benefici del pacient.
La Vanguardia va publicar una carta escrita per l’anterior vocal del Col·legi i actual cap de les Comissions de Deontologia i seguiment Itaca Farmacèutica, Xavier Prat, sota el títol “El perill de l’alcohol”. A partir d’uns fragments de l’assaig “Pàgines d’alcohol” de la crítica britànica Olivia Lain, Prat exposa els riscos que representa la ingesta d’alcohol per la formació neuronal i fa una crida als pares demanant precaució pels joves, ja que, aquest fet, “pot minvar les futures facultats dels nostres joves per ser bons professionals”.