Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Tens nous propòsits pel 2017? Deixar de fumar pot ser-ne un!

Tens nous propòsits pel 2017? Deixar de fumar pot ser-ne un!

19 gener 2017

2-3 (1)El gener és, pels qui s’ho hagin plantejat, la primera prova de foc per complir els propòsits del nou any. Així que, si en aquest 2017 has decidit deixar de fumar, paciència, sigues conscient que el més freqüent, i normal, és que es produeixi el conegut síndrome d’abstinència, “una sèrie de símptomes amb els quals l’organisme respon davant la falta d’administració d’una droga o substància addictiva, com és el cas de la nicotina”, tal com ho defineix la web de salut del Col·legi, Farmaceuticonline. En la majoria d’ocasions, aquest malestar s’inicia entre les 2 i les 12 hores posteriors a l’última cigarreta i té el punt màxim entre les 36 i les 72 hores posteriors.

El tabac és nociu tant per un mateix com per qui envolta el fumador, sent els nens els qui efecte més directament. Cal tenir en compte que la inhalació del fum pot incrementar o agreujar aquelles malalties respiratòries que presenten constantment tos, irritació de la gola, irritació dels ulls, otitis i asma i, alhora, té una relació directa en la disminució de l’eficàcia de molts fàrmacs, ja sigui perquè produeix que es metabolitzin més ràpidament o perquè es contrarestin les seves propietats, a causa de la nicotina. Altres problemes destacats que poden derivar del tabac poden ser la convivència amb la gent, ja que el fumador passiu pot patir les mateixes malalties que qui fuma, a part que, per a molts, el fum és molest, i els diferents riscos que pot patir una dona embarassada, sent iguals per si s’és fumadora o passiva.

Programa de Cessació Tabàquica i Setmana Sense Fum

xapa-setmana-sense-fum

Xapa que identifica als farmacèutics que col·laboren en la campanya

El farmacèutic pot ser un ajut per recolzar-se a l’hora de voler deixar de fumar, ja que es tracta d’un professional format en l’àmbit de la promoció de la salut i de la prevenció de la malaltia, fet que implica directament en les intervencions deshabituació tabàquica. Per això, el Col·legi va posar en marxa el 1998 una “Guia d’actuació farmacèutica per a la cessació tabàquica”. Els objectius del programa se centren a augmentar el nombre de fumadors que abandonen el tabac i, alhora, proporcionar informació i assessorar sobre les opcions per deixar de fumar.

Finalment, una altra campanya que promou la deshabituació tabàquica és l’anomenada “Setmana sense fum”, on anualment les farmàcies, juntament amb altres institucions, s’uneixen per sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut abandonar o no iniciar-se a l’hàbit tabàquic i poder gaudir d’un ambient lliure de fum.

No és fàcil deixar de fumar però, com a propòsit que és, intenta aferrar-te a ell al màxim i destacar els motius que t’han motivat a realitzar una tasca tan difícil. A la publicació “Tabac i salut” de la web de salut del Col·legi, Farmaceuticonline, es poden veure algunes recomanacions i consells que els farmacèutics i farmacèutiques que l’han escrit han adjuntat. Tanmateix, a la infografia superior, es pot observar alguns avantatges de deixar de fumar que també han aportat els professionals.

Vols saber quines són les farmàcies que ja han instaurat el Programa de Cessació Tabàquica? La llista, clicant aquí!

Font i més informació:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal