Estàs aquí: Inici > Destacats > Copagament, Infarma i formació, temes més destacats als mitjans de comunicació al gener

Copagament, Infarma i formació, temes més destacats als mitjans de comunicació al gener

17 febrer 2017

Copagament farmacèutic als pensionistes

1tv32

Jordi de Dalmases, president del Col·legi, parlant del copagament farmacèutic als pensionistes a TV3

A principis de gener, els mitjans informaven de les declaracions a Ràdio 4 de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, sobre la possibilitat d’augmentar el copagament farmacèutic als jubilats amb pensions més elevades; concretament, dels que es troben en el tram de renda que va dels 18.000 als 100.000 euros l’any. L’impacte mediàtic va ser immediat i la ministra no va tardar a rectificar i negar que es dugués a terme, però la notícia ja s’havia difós i havia tingut una repercussió tan significant que, fins i tot, alguns pensionistes alarmats es van adreçar a les farmàcies per informar-se sobre la possible nova mesura. Sota aquest escenari, el Col·legi va servir com a font per alguns mitjans, que van prendre declaracions del president Jordi de Dalmases i, també, del secretari Jordi Casas.

Telenotícies migdia de TV3 (del minut 01’04’’ al 01’17’’) i L’Informatiu migdia de TVE (del minut 11’52’’ al 13’30’’) van ser dos mitjans televisius que van recollir declaracions del President, així com Catalunya Vespre de Catalunya Ràdio (del minut 08:14 al 11:14). Pel que fa a la premsa escrita, l’ACN va difondre la notícia amb declaracions de De Dalmases que van recollir El Punt Avui i Vilaweb. L’Ara i el Segre van ser les dues repercussions que, a més d’adjuntar les paraules del President, també en van prendre de Casas.

Infarma Barcelona 2017

2Farmaventas

L’entrevista de Farmaventas a Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi

Tot seguint la tendència dels últims mesos, la 29a edició d’Infarma ha estat present en alguns mitjans de la premsa especialitzada, que s’han centrat a explicar les principals novetats de l’esdeveniment.

Per una banda, la revista Farmaventas va publicar una entrevista a la directora del Congrés i vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi, Francisca Aranzana, en la seva edició de gener. En la peça es van destacar algunes de les singularitats de la nova edició, com les inquietuds que s’abordaran durant els tres dies, el perquè del lema o les expectatives pel que fa a nombre de visitants.

Al gener s’abordaran dos altres temes, que van ser recollits per Diariofarma i IMFarmacias. En el primer mitjà, es van compartir els principals temes que s’han proposat en el primer esborrany del programa científic i es van ressaltar les diferents taules de debat i les ponències que, enguany, se centraran en els àmbits de desenvolupament de la farmàcia comunitària, la farmàcia assistencial i la gestió. IMFarmacias va emfatitzar en la contínua línia ascendent que manté el Congrés a dos mesos vista de la seva celebració. Una de les demostracions més significatives d’aquest creixement és que s’ocuparà un 25% més de superfície d’exposició que en l’anterior edició celebrada a Barcelona.

2a Jornada d’Estratègia i Accions per a la farmàcia del Consell

3EG

Tribuna de Pilar Gascón, vocal de Recerca i Docència del Col·legi i secretària del Consell, a El Global

La 2a Jornada del Consell d’Estratègia i Accions per a la Farmàcia Comunitària 2016-2018 segueix sent notícia. En el cas del gener, Pilar Gascón, vocal de Recerca i Docència del Col·legi i secretària del Consell, va servir com a portaveu per a dos mitjans: Mataró Ràdio i El Global. Pel que fa al primer, la ràdio maresmenca va convidar a Gascón per analitzar l’esdeveniment i compartir algunes de les conclusions que s’arribaren gràcies a les diverses taules de debat dutes a terme durant la Jornada. La introducció de l’entrevista és del minut 09’55’’ al 12’03’’ i la peça íntegre del 16’13’’ al 40’43’’. El Global va optar per publicar una tribuna de Gascón, que es va centrar a explicar com s’havia desenvolupat la cita i, com a Mataró Ràdio, compartir les conclusions més rellevants.

Curs sobre mastitis i probiòtics d’Àgora Sanitària

4Acta

Acta Sanitaria i el curs d’Àgora Sanitària

A principis de gener es van enviar  una nota de premsa als mitjans explicant el més destacat del curs “Lactància sense dolor: mastitis i probiòtics”, formació impulsada per Àgora Sanitària, la plataforma de formació sanitària online creada pels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid. La premsa especialitzada en va fer ressò i va compartir algunes de les dades i informacions més destacades, com els 1.500 alumnes que es van formar o la ja posada en marxa d’una segona edició. Un dels aspectes que més van destacar els alumnes va ser la utilitat pràctica per abordar les consultes per dolor en la lactància, una de les més freqüents durant el postpart.

En van informar: El Global, Acta Sanitaria, Diariofarma, IMFarmacias, Farmaventas, Farmanatur i Sanifax, entre altres. 

Creació del Cercle de Salut

5LV

La Vanguardia va informar sobre la creació del Cercle de Salut

A finals de gener, alguns mitjans de la premsa generalista (La Vanguardia, ABC i Vilaweb) i d’altres de l’especialitzada (Gaceta Médica i ConSalud) van destacar la creació del Cercle de Salut, “una entitat que vol contribuir a la sostenibilitat i modernització del sistema de salut des de la independència, rigor i la transversalitat”, segons explica La Vanguardia a la notícia. La iniciativa ha comptat amb el suport tant de professionals individuals de l’àmbit de salut, com de diverses institucions, de les quals, el Col·legi, n’és una.

El fòrum de debat té com a objectiu principal la millora i el desenvolupament del sistema sanitari de Catalunya amb les màximes entitats possibles. Segons afirmen en el primer manifest, del qual tots els mitjans s’han fet ressò, el sistema sanitari “encara no ha entrat en crisi” “gràcies a uns professionals” que han treballat “amb dedicació i competència” tot i unes retribucions “molt inferiors” a les dels països de l’entorn.

Situació financera

6CF

Repercussió del Correo Farmacéutico sobre els retards en els pagaments

Durant el gener, els mitjans han abordat dos temes relacionats amb la situació financera del món farmacèutic: els retards en els pagaments i el cobrament d’interessos. Correo Farmacéutico va analitzar quines comunitats autònomes són les que es troben en aquesta situació i, per això, va fer un esment a l’escenari català. D’altra banda, Diariofarma i IMFarmacias van notificar l’execució de la segona reclamació d’interessos de les farmàcies catalanes i, per tant, l’ingrés econòmic com a recompensa de l’endarreriment de les factures de diversos mesos del 2013 i 2014.

Fonts de referència

Códigos de buena praxis que benefician al paciente   Correo Farmacéutico

L’article de Correo Farmacéutico recull declaracions del cap de la Comissió de Deontologia del COFB

Correo Farmacéutico va recollir declaracions de dos membres del Col·legi. En la repercussió del 9 de gener, centrada a explicar la racionalització horària de les oficines de farmàcia, el mitjà va complementar la peça amb declaracions de Jordi Casas, secretari del Col·legi, i va recalcar que els horaris ordinaris de les farmàcies es podrien modificar, però que, “en qualsevol cas, el marc legislatiu seguiria assegurant l’assistència ciutadana 24 hores”. El parer de Xavier Prat, cap de la Comissió de Deontologia, es va recollir a la notícia sobre els codis de bona praxis.

Pilar Gascón  i Aina Surroca, vocals de la Junta del Col·legi, també van estar presents als mitjans de gener, en aquest cas, a IMFarmacias. El diari especialitzat va centrar una peça a recollir les impressions de Gascón sobre diferents temes relacionats amb el sector, com el valor de la figura del farmacèutic o la canalització de les inquietuds i necessitats del professional, especialment els que giren al voltant del rol assistencial. D’altra banda, el mitjà va informar sobre la xerrada realitzada al Col·legi sobre pneumònia pneumocòccia i vacunació, acte en la qual, Surroca, era la moderadora.

Finalment, Diariofarma va fer menció del Col·legi i el Consell en la publicació on es comunicava que el procediment de notificació d’estupefaents s’està digitalitzant. El mitjà informava que les dues institucions estan intentant agilitzar el màxim possible el canvi.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal