La prevalença elevada de les patologies oftalmològiques i les alteracions oculars genera un problema de salut sociosanitari, tant perquè algunes van lligades a l’envelliment de la població com és el cas del glaucoma, de les cataractes i de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), com un problema de cronicitat o fins i tot de discapacitat o ceguesa. A la farmàcia, les afeccions oculars són patologies de consulta molt freqüent.
El curs “Patologies oftalmològiques de més prevalença i altres alteracions oculars” que va tenir lloc al COFB els dies 25 i 27 d’abril, va tractar els diferents tractaments farmacològics de les patologies i les alteracions oculars que sovint són consultades al farmacèutic i també de les mesures de prevenció i de recomanació per mantenir una bona salut ocular i millorar el consell i l’atenció farmacèutica oftalmològica.
Ela alumnes assistents van aprendre a reconèixer la simptomatologia comuna i diferencial de cada una de les patologies que abordava el curs, els tractaments farmacològics associats i van saber com aconsellar les mesures de prevenció i de recomanació sanitària i com fer una atenció farmacèutica correcta i identificar quan cal derivar a l’especialista.
El programa del curs va fer un repàs als tipus de conjuntivitis (víriques, bacterianes, al·lèrgiques, blefaroconjuntivitis, químiques, irritatives, per malalties sistèmiques, etc.), el glaucoma i degeneració macular associada a l’edat (DMAE), les catarates, la retinopatia diabètica, les alteracions del sistema lacrimal, les malalties de les parpelles i altres alteracions oculars. També es van facilitar recomanacions de salut ocular en la infància, l’edat adulta i en la gent gran.
El quadre docent el van formar Pablo Infiesta del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital de Manresa, i Sandra Gómez del Servei d´Oftalmologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.
Amb la col·laboració de: