Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Formacions COFB: quines són les patologies oftalmològiques de més prevalença?

Formacions COFB: quines són les patologies oftalmològiques de més prevalença?

22 maig 2017

La prevalença elevada de les patologies oftalmològiques i les alteracions oculars genera un problema de salut sociosanitari, tant perquè algunes van lligades a l’envelliment de la població com és el cas del glaucoma, de les cataractes i de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), com un problema de cronicitat o fins i tot de discapacitat o ceguesa. A la farmàcia, les afeccions oculars són patologies de consulta molt freqüent.

patologies-oftalmologiques-COFB (2)

Pablo Iniesta (Servei d’Oftalmologia de l’Hospital de Manresa), un dels docents del curs

El curs “Patologies oftalmològiques de més prevalença i altres alteracions oculars” que va tenir lloc al COFB els dies 25 i 27 d’abril, va tractar els diferents tractaments farmacològics de les patologies i les alteracions oculars que sovint són consultades al farmacèutic i també de les mesures de prevenció i de recomanació per mantenir una bona salut ocular i millorar el consell i l’atenció farmacèutica oftalmològica.

Ela alumnes assistents van aprendre a reconèixer la simptomatologia comuna i diferencial de cada una de les patologies que abordava el curs, els tractaments farmacològics associats i van saber com aconsellar les mesures de prevenció i de recomanació sanitària i com fer una atenció farmacèutica correcta i identificar quan cal derivar a l’especialista.

Una de les funcions més importants del farmacèutic és assegurar que el pacient ha entès perfectament com s’ha d’administrar el col·liri, perquè és fonamental per una correcta adherència al tractament, així com conèixer tots els medicaments que estan contraindicats en aquells pacients que pateixen glaucoma” explica Cristina Rodríguez, cap del departament de Formació del Col·legi i coordinadora del curs. I afegeix: “Un altre aspecte que s’ha fet palès en el curs és que no s’han d’indicar col·liris amb corticoides o pomades antibiòtiques a no ser que es tingui la certesa de la seva indicació, ja que, en cas contrari, poden emmascarar la patologia,  dificultant la tasca de l’especialista. Tots aquests aspectes, juntament amb les mesures de prevenció i recomanació per mantenir una bona salut ocular, ens permetran millorar el consell i l’atenció farmacèutica oftalmològica”.

El programa del curs va fer un repàs als tipus de conjuntivitis (víriques, bacterianes, al·lèrgiques, blefaroconjuntivitis, químiques, irritatives, per malalties sistèmiques, etc.), el glaucoma i degeneració macular associada a l’edat (DMAE), les catarates, la retinopatia diabètica, les alteracions del sistema lacrimal, les malalties de les parpelles i altres alteracions oculars. També es van facilitar  recomanacions de salut ocular en la infància, l’edat adulta i en la gent gran.

El quadre docent el van formar Pablo Infiesta del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital de Manresa, i Sandra Gómez del Servei d´Oftalmologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.

patologies-oftalmologiques-COFB (1)

 

Amb la col·laboració de:

ANGELINI-logo

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal