Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Es posa en marxa la Xarxa de farmàcies sentinella de Catalunya

Es posa en marxa la Xarxa de farmàcies sentinella de Catalunya

5 juliol 2017
Es posa en marxa la Xarxa de farmàcies sentinella de Catalunya

60 farmàcies catalanes vigilaran el bon ús de medicaments i determinades malalties per contribuir a avançar-se als potencials problemes de salut

Fer un seguiment específic de determinats medicaments a partir de la seva dispensació, detectar mals hàbits de la població envers els medicaments  i contribuir a la detecció precoç de la grip. Són algunes de les accions que duran a terme els farmacèutics per contribuir a millorar la salut de la població en el marc del Programa de Farmàcies Sentinelles, impulsat pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Departament de Salut de la Generalitat. Després de l’èxit de la prova pilot, la Xarxa de farmàcies sentinella disposarà de 60 farmàcies catalanes amb l’objectiu de vigilar el bon ús de medicaments i determinades malalties per contribuir a avançar-se als potencials problemes de salut. Gràcies a aquesta actuació coordinada entre els agents sanitaris, s’obtindrà informació diària i a temps real que permetrà recollir dades sobre situacions que no es poden detectar per sistemes tradicionals i, per tant, donar una resposta més eficaç des dels serveis de salut.

Per tal de garantir una cobertura representativa i proporcional a l’estratificació de la població catalana, el servei el desenvoluparan 32 farmàcies de Barcelona, 10 de Girona, 10 de Tarragona i 8 de Lleida, des de les quals es vigilarà un 2% de la població de Catalunya.

Què faran les farmàcies sentinelles per la població?

Vigilar determinades malalties per millorar la detecció precoç

La principal novetat d’aquesta nova fase és que s’incorpora un nou àmbit d’actuació respecte a la prova pilot en benefici del pacient: els farmacèutics, professionals sanitaris accessibles, experts del medicament i formats prèviament en aquest camp, reforçaran la vigilància de determinades malalties. Per una banda, a partir d’octubre del 2017 –abans de l’inici de l’epidèmia de la grip–col·laboraran en la vigilància d’infeccions respiratòries agudes per aconseguir una detecció precoç dels símptomes gripals i verificar si les accions de prevenció són d’utilitat; d’altra banda, es farà un seguiment específic de la dispensació de l’anticoncepció d’urgència, per tal d’observar el perfil i hàbits de la pacient que accedeix a aquesta medicació.

Seguiment de la medicació per garantir un bon ús

En el camp de la farmacovigilància, les farmàcies sentinella aportaran un valor afegit, fent un seguiment específic de determinats medicaments que, per la seva complexitat en l’administració, perquè s’han comercialitzat recentment o per completar els estudis de seguretat a partir del seu ús a llarg termini, requereixen d’una especial vigilància.

Detectar un possible abús o ús desviat de medicaments

Per últim, a través de la xarxa de farmàcies sentinelles també es persegueix detectar i registrar la sospita d’abús o ús desviat de medicaments amb una finalitat no terapèutica. Amb aquesta acció, donen suport a l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA) en la seva tasca com a òrgan de vigilància epidemiològica i també en el seu estudi del consum a nivell poblacional.

Èxit de la prova pilot: 830 notificacions de farmacovigilància i 44 de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA) des de les 22 farmàcies participants

Durant la fase pilot, el servei el van impartir els farmacèutics coordinadors del COF de Barcelona, distribució que va garantir la cobertura de tot el territori de manera representativa d’acord amb el nombre de població potencial atesa.

Des de les 22 farmàcies participants, es van enviar 830 notificacions de farmacovigilància i 44 de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA) que van permetre disposar d’informació sobre incidents de seguretat relacionats amb l’ús dels medicaments i obtenir dades que es poden integrar en sistemes de vigilància d’altres professionals sanitaris.

Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació (també es pot consultar a la Sala de Premsa del web institucional).

Notícies relacionades:

  1. Farmacèutics catalans es formen per participar a la xarxa de farmàcies sentinelles
  2. Farmacovigilància: què és i què fan les farmàcies
  3. Comença el pilotatge de la xarxa de farmàcies sentinelles a Catalunya

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal