Estàs aquí: Inici > Destacats > Tertúlia d’actualitat: cronobiologia, hora dels àpats i obesitat (vídeo entrevista)

Tertúlia d’actualitat: cronobiologia, hora dels àpats i obesitat (vídeo entrevista)

11 gener 2018

El passat 18 d’octubre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la conferència “Cronobiologia, hora dels àpats i obesitat”, emmarcada en les Tertúlies d’actualitat 2017 – 2018. La convidada en aquesta ocasió va ser Marta Garaulet, doctora en Farmàcia, Nutricionista i Màster en Salut Pública per la Universitat de Harvard, així com Catedràtica de Fisiologia i Bases Fisiològiques de la Nutrició a la Universitat de Múrcia.

El tema principal de la seva conferència va ser la cronobiologia, “la ciència que estudia el temps de la vida i que ens ajuda a estudiar a quina hora hem de portar a terme les nostres accions per tal d’estar sincronitzats amb el medi que ens envolta“.

Després de la conferència, Garaulet va concedir una entrevista a aquest blog, en la qual va fer referència al nostre model horari actual, assenyalant-ne aspectes positius i aspectes negatius.

Segons ella, un “horari perfecte” per als nostres hàbits i rellotges interns que es podria aplicar actualment és el d’Itàlia: dinar a dos quarts de dues i sopar entre dos quarts de nou i les nou.

Algunes pautes que ens ofereix la cronobiologia

  • Menjar a la nit fa augmentar més els nivells de glucosa que al matí. A més, es cremen la meitat de calories en digerir els aliments.
  • Pel que fa als ritmes naturals, a les persones de tipus alosa, no els costarà gens sopar a les 18.00 h o a les 19.00 h i llevar-se a les 6.00 h. A les persones de tipus mussol, els pot venir de gust sopar entre les 20.00 i les 20.30 h i no esmorzar fins a les 9 del matí. El més important és dormir vuit hores.
  • Si es pren melatonina per dormir, és important fer-ho almenys dues hores i mitja després del sopar. Ingerir aquesta “hormona de la son” abans que hagi passat aquest termini pot augmentar el risc de diabetis.
Marta Garaulet, durant la conferència Cronobiologia, hora dels àpats i obesitat.

Marta Garaulet, durant la conferència Cronobiologia, hora dels àpats i obesitat.

Garaulet també ens va parlar dels hàbits de son. Per la nutricionista “la recomanació de les hores de son depèn del cronotip, la genètica, l’edat…”. Però, afegeix Garaulet, la recomanació general és dormir almenys 9 hores en el cas dels nens i almenys 8 hores en el cas dels adults.

I és que les hores de son, segons la doctora, estan relacionades amb l’obesitat. En aquesta línia, va ressaltar un estudi realitzat entre 3.500 adolescents europeus en el qual “vam veure que aquells que dormen menys de set hores estan molt més grassos. En el cas dels adults passa el mateix. L’obesitat té una associació amb la son en forma d’U“. És a dir, quan dorms massa o massa poc pot aparèixer l’obesitat. “El que és sorprenent i no se sabia abans és que dormir poc engreixa”, va remarcar.

La importància d’un canvi d’hàbits

Per tal de fer-hi front, Garaulet destaca la importància d’un canvi d’hàbits i d’un canvi en els sincronitzadors com poden ser la llum, l’hora de l’activitat, l’hora dels àpats, etc. per tal d’intentar establir el que s’anomena una “constància dinàmica“. És a dir, “tenir canvis al llarg del dia com estar en dejú – ingerir, fer activitat – estar en repòs, llum – foscor, etc.”. Segons la doctora, “aquests canvis repetits diàriament, de tal manera que s’estableixi una rutina, ajuden molt a controlar el cronotip vespertí i també poden beneficiar aquelles persones amb problemes de son”.

Los relojes de tu vida

llibre1Marta Garaulet, després de la conferència, va aprofitar per signar exemplars del seu llibre Los relojes de tu vida, en el qual detalla què són els ritmes biològics i com aquests poden ajudar-nos a viure d’una forma més sana i feliç.

El llibre dóna resposta a preguntes com ara: De quina manera afecten els horaris dels àpats a la teva salut? Has notat que moltes vegades et sents alegre al matí i que tres hores després experimentes una profunda tristesa sense cap raó aparent? Per què algunes persones rendeixen més al matí i d’altres rendeixen més a la nit?

Potser també t’interessa:

Properes tertúlies d’actualitat:

  • Celiaquia: malaltia infradiagnosticada, malaltia mitificada, a càrrec del doctor en Medicina i especialista en gastroenterologia pediàtrica, Vicente Varea. INSCRIU-TE!
  • L’Alzheimer i la química dels records, a càrrec de la Dra. Mercè Boada, doctora en Medicina especialista en neurologia i malalties neurodegeneratives. INSCRIU-TE!

Darreres entrevistes en vídeo publicades al Blog:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal