Estàs aquí: Inici > Destacats > Tertúlia d’actualitat: millorar la comunicació farmacèutic-pacient, millora els resultats de salut (vídeo entrevista)

Tertúlia d’actualitat: millorar la comunicació farmacèutic-pacient, millora els resultats de salut (vídeo entrevista)

7 març 2018

Una de les recents tertúlies d’actualitat que va tenir lloc al COFB va ser “Millorar la comunicació farmacèutic-pacient, millora els resultats de salut” i va anar a càrrec de José Luis Bimbela, doctor en Psicologia, director del Màster en Comunicació per a la Salut i l’Aprenentatge (MCSA), a més de  professor-investigador de l’Escuela Andaluza de Salud Pública (EASP).

José Luis Bimbela, durant un moment de la conferència.

José Luis Bimbela, durant un moment de la conferència.

Bimbela va basar la seva conferència en l’exposició dels punts clau que ajuden a millorar la comunicació entre farmacèutic i pacient, i que són aplicables i extrapolables també a la resta de relacions humanes.

Els punts clau de la comunicació farmacèutic-pacient

1.- Comunicació intrapersonal, la idea de “Jo amb mi mateix”.

2.- Comunicació amb els altres, la idea de “Jo amb tu”, que es refereix als verbs clau de la comunicació.

3.- Preguntar-se per la finalitat amb la qual ens posem al lloc del pacient. 

4.- Comunicar-se amb ànima i reflexionar al voltant del paper ètic fonamental abans de comunicar.

5.- Els 6 verbs clau de la comunicació: Preguntar, escoltar, empatitzar, sintetitzar, reforçar i retroalimentar.

Després de la conferència, Bimbela va concedir una entrevista a aquest blog, que recollim a continuació:

Al llarg de l’entrevista, el doctor en Psicologia va destacar que el contacte amb el farmacèutic és el primer contacte de molts ciutadans amb el sistema sanitari perquè és “familiar” i “proper”. En aquest sentit, va ressaltar el paper del farmacèutic com a agent actiu de salut.

A la part final de l’entrevista, Bimbela va explicar com es poden gestionar situacions complexes a les farmàcies. Des del seu punt de vista, quan aquestes es produeixen, cal desenvolupar la “taula de gimnàstica emocional” per enfortir la “musculatura emocional”. D’aquesta manera, va explicar, podrem sortir de les trampes culturals o expressions com “no ho sé fer”, “segur que no ho aconseguiré”, etc. i buscar pensaments que siguin més “objectius, justos i realistes”, i per tant, “més intel·ligents i de major qualitat”. “Al final, davant de qualsevol situació, jo decideixo què penso, què sento i què faig“, va concloure.

 Potser també us interessa:

Darreres entrevistes en vídeo publicades al Blog:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal