Estàs aquí: Inici > Món col·legial > La fatiga: abordatge des de la micronutrició i la fitoteràpia

La fatiga: abordatge des de la micronutrició i la fitoteràpia

24 abril 2018

Què és la fatiga? Quins tipus de fatiga hi ha? Com podem diferenciar una fatiga fisiològica d’una patològica? I una fatiga física d’una psíquica?  La resolució de qüestions com aquestes es va donar al curs “La fatiga, consells de micronutrició i fitoteràpia”, que va tenir lloc el passat 19 d’abril al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB).

El docent va ser Francesco Borella, llicenciat en medicina i cirurgia, especialista en acupuntura, homeopatia, fitoteràpia, naturopatia i psicoteràpia, i membre de l’Institut Europeu de Dietètica i Micronutrició (IEDM). La formació va estar coordinada per la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach, i el vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, Josep Allué.

Objectius principals i programa del curs

La sessió va tenir com a objectius principals aprofundir en la fisiopatologia de la fatiga, saber donar un consell acurat en micronutrició i fitoteràpia per mitjà del reajustament dels hàbits alimentaris i contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients amb afeccions relacionades amb la fatiga, l’estrès i la son.

Durant el curs es va aprofundir en la fisiopatologia de la fatiga.

Durant el curs es va aprofundir en la fisiopatologia de la fatiga.

A la part inicial de la formació, es va explicar què és la fatiga, de quins tipus n’hi ha i en què es diferencia la fatiga fisiològica de la patològica i la física de la psíquica. Tot seguit, es va fer referència a la fatiga amb un origen funcional que pot ser causada per l’ús d’alguns fàrmacs, per un dèficit micronutricional (vitamines i minerals, ferro i iode) i la fatiga psíquica deguda als trastorns d’adaptació, l’ansietat, la depressió o l’insomni.

Micronutrició i fitoteràpia

La micronutrició s’interessa per l’impacte dels micronutrients sobre la salut, avalua les mancances i els desequilibris i cerca els mitjans per reparar-los. La fitoteràpia estandarditzada pot ajudar a complementar els tractaments.

Francesco Borella, durant un moment de la formació.

Francesco Borella, durant un moment de la formació.

Finalment, es va abordar la fatiga psíquica lligada a l’estrès (i les seves diferents etapes), els trastorns del son i l’estat d’ànim. Per concloure, es van tractar les característiques de la fatiga física i es van donar solucions d’acompanyament en micronutrició i fitoteràpia per cadascun dels tipus de fatiga i cadascun dels casos.

Aplicació pràctica a la farmàcia

El curs va incorporar la presentació de casos pràctics, a través dels quals es van desglossar els aspectes fisiològics de cada situació i es van aportar les solucions complementàries en micronutrició i fitoteràpia. D’aquesta manera, es van poder resoldre algunes situacions sobre consultes relacionades amb la fatiga de tipus funcional que, sovint, es plantegen a la farmàcia.

Altres publicacions d’interès:

Amb la col·laboració de:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal