Estàs aquí: Inici > Destacats > Març: Infarma Madrid 2018, guia de salut bucodental i Plenufar 6, temes destacats als mitjans de comunicació

Març: Infarma Madrid 2018, guia de salut bucodental i Plenufar 6, temes destacats als mitjans de comunicació

26 abril 2018

Infarma Madrid 2018

Els dies previs a l’inici del Congrés i Saló de Medicaments Infarma, la premsa va destacar algunes de les novetats de l’edició d’aquest any, com l’espai speaker corner, els vuit reptes formatius del portal formatiu Àgora Sanitària o les 387 empreses i 30.000 professionals que va reunir l’esdeveniment. Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi, va ser entrevistada per la revista Acofar i, alhora, se li van recollir declaracions a diverses notícies de Correo Farmacéutico, El Global i Sanifax. Guillermo Bagaria, vicetresorer de Col·legi, i Rafel Guayta-Escolies, director de Projectes i Investigació del Consell, també van tenir presència als mitjans. Concretament, per part de Correo Farmacéutico, que va publicar una prèvia de la taula sobre resistència als antibiòtics en què tots dos van participar.

Repercussions prèvies a l’inici d’Infarma Madrid 2018

La premsa, sobretot l’especialitzada, va fer un especial seguiment a tot el que va succeir durant els tres dies del Congrés. El Col·legi va estar present als mitjans en el marc dels actes d’inauguració i clausura, que van fer menció al discurs de Bosch, i de les diferents conferències i taules rodones que van comptar amb membres del COFB. En aquest sentit, es van compartir les declaracions també de la vicepresidenta per la taula de debat “Recertificación competencial de los profesionales, de Bagaria i Guayta-Escolies per la taula rodona sobre antibiòtics esmentada al paràgraf anterior, i de Mercè Gras, directora de l’Àrea Jurídica, Administrativa, Deontològica i d’Inspecció del COFB, en relació la taula rodona “Acceso a la historia clínica: cómo, cuándo y por qué”.

Els actes d’inauguració i el de cloenda i les taules rodones del Congrés, a la premsa especialitzada

Finalment, Correo Farmacéutico i Diariofarma van informar de la pròxima edició d’Infarma, que se celebrarà a Barcelona del 19 al 21 de març del 2019.

Guia de salut bucodental

Un dels temes amb més ressò al març va ser la presentació de la guia d’actuació farmacèutica sobre salut bucodental, confeccionada i ideada pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), amb la col·laboració i suport del Departament de Salut. Es tracta de la primera vegada que es crea una eina perquè es puguin abordar aquests tipus de consultes des de les farmàcies, i així ho va ressaltar la premsa que en va fer difusió. Concretament, en van parlar Al Dia, Correo Farmacéutico – per partida doble (1 i 2) -, El Global, El Farmacéutico, imFarmacias, Farmanatur, Diariofarma, ConSalud, Acofar i Farmacosalud.

Dos d’aquests mitjans -Farmanatur i Correo Farmacéutico- van aprofundir en el tema incloent declaracions de la secretària del Consell, Pilar Gascón, qui va destacar la col·laboració aconseguida amb el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs, encarant-ho també a futures activitats conjuntes, i el president del COEC, Antoni Gómez.

Diverses notícies sobre la nova guia de salut bucodental per a farmàcies

Resultats del Plenufar 6

A principis de març vam enviar una nota de premsa per tal de donar a conèixer els resultats obtinguts de la iniciativa Plenufar, que celebrava la seva 6a edició. La Vanguardia, Al Dia, Correo Farmacéutico, imFarmacias i Sanifax van ser alguns dels mitjans que van ressaltar, en els seus respectius titulars, que tan sols el 14,2% dels esportistes segueix una dieta adequada. Aquesta xifra, entre moltes altres, s’ha obtingut gràcies a aquesta iniciativa del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, en col·laboració amb les Vocalies d’Alimentació i Nutrició dels COFs de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Farmacosalud també va voler analitzar la temàtica a partir d’entrevistes als diferents implicats. Per això, van recollir declaracions dels responsables de les Vocalies d’Alimentació dels COFs de Catalunya: Anna Bach, per part del de Barcelona; Neus Valveny, responsable de la de Tarragona; i Joan Lluís Purgimon Feliu, de Lleida.

Els resultats del Plenufar6, a la premsa

Articles a El Farmacéutico de Jordi Casas i Rafel Guayta-Escolies

La transformación digital de los colegios profesionales” i “Gestión compartida de procesos asistenciales: ¿cooperación o competición?”. D’aquesta manera van titular, respectivament, Jordi Casas, secretari del Col·legi, i Rafel Guayta-Escolies, director de Projectes i Recerca del Consell, les tribunes que van escriure pel mitjà especialitzat El Farmacéutico.

Casas destaca la importància de transformar-se cap al món digital. Assegura que no es tracta simplement d’adherir eines, sinó “d’un canvi molt més profund que afecta la manera de procedir de tota estructura”. Casas ho explica per assegurar que els col·legis professionals “no són una excepció” i que “si volen continuar sent eines eficaces pel desenvolupament professional i útils per la població, han d’adaptar-se a la realitat socials i tecnològica que els envolta”. La implementació d’un canvi com el de la recepta electrònica serveix al Secretari per exemplificar aquestes transformacions.

L’article de Guayta-Escolies se centra en el servei assistencial de les oficines de farmàcia. Concretament, es tracta d’una reflexió que el director de Projectes i Investigació del Consell comparteix sobre cap a on ha de derivar aquest rol professional. En l’assaig es contextualitza al lector i s’exposen des de les “dificultats operatives” vigents fins als aspectes estructurals i econòmics.

Les dues tribunes d’El Farmacéutico escrites per Jordi Casas i Rafel Guayta-Escolies

Fonts de referència

Durant el mes de març, els mitjans van consultar al COFB en diferents temes i van compartir el que se’ls hi va traslladar:

Farmàcia comunitària i comunicació digital. Amb declaracions d’Aina Surroca, vocal de la Junta de Govern 

Aina Surroca va ser una de les fonts consultades per El Global a la peça del 2 de març sobre comunicació digital i farmàcia. La vocal, com a responsable de la Comissió delegada de Formació Continuada del COFB, va puntualitzar la importància que els col·legis proporcionin “eines formatives que li permetin al farmacèutic desenvolupar la seva estratègia online”. Surroca també feia referència al Blog i a les xarxes socials del Col·legi.

Notícia d’El Global sobre blogs associats a les farmàcies on es recullen declaracions d’Aina Surroca

Mantenir el cabell sa i brillant i tinya inguinal. Amb declaracions de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB

La secció Tododermo de Correo Farmacéutico va contactar per partida doble amb Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitais del COFB. Les dues peces van compartir, respectivament, els consells de salut d’Alcalde sobre com mantenir un cabell sa i brillant i el tractament adequat contra la tinya inguinal.

Marta Alcalde, a la notícia de TodoDermo sobre tinya inguinal

Història clínica. Amb declaracions de Mercè Gras, directora de l’Àrea Jurídica, Administrativa, Deontològica i d’Inspecció del COFB

Correo Farmacéutico va aprofitar la taula de debat “Acceso a la historia clínica: como, cuándo y por qué” en la qual Mercè Gras, directora de l’Àrea Jurídica, Administrativa, Deontològica i d’Inspecció del COFB, va participar com a ponent, per compartir declaracions seves. Una de les idees que Gras va voler traslladar és que “no és el mateix que el pacient expliqui quina malaltia pateix que el farmacèutic ho pugui consultar directament, sempre amb l’autorització de l’usuari”.

Correo Farmacéutico i la història clínica, amb declaracions de Mercè Gras

Vals d’estupefaents i diferències lingüístiques a l’hora de tenir accés a una farmàcia: notícies amb declaracions institucionals del Consell i el Col·legi

El 12 de març, també Correo Farmacéutico (1 i 2), va publicar dues notícies que recollien declaracions del Consell i del Col·legi . Per una banda, el mitjà va informar que, a nivell Catalunya, s’està treballant per posar en marxa un projecte en què, entre altres aspectes, es contempla la gestió electrònica dels vals estupefaents. L’altra peça es va centrar en la importància de la llengua regional a l’hora d’adquirir una farmàcia. Correo Farmacéutico va preguntar al COFB i se’ls va respondre, tal com comparteixen a la notícia, que “a Catalunya la baremació no té tant pes com a la resta d’Espanya. Té vigència en el cas que es facin dos o més peticions en el mateix dia”.

Declaracions del COFB a dues repercussions de Correo Farmacéutico

 

Mencions als mitjans

A més de les declaracions del COFB, que ja s’han mencionat en l’anterior punt, els farmacèutics també hi hem estat presents en forma de menció:

És el cas de la notícia d’El Nacional del 10 de març sobre la vacuna de la meningitis B. S’informa que ja no hi ha problemes per adquirir aquest fàrmac i es corrobora amb el que se’ls va traslladar des del COFB, esmentant que l’Agència Espanyola del Medicament l’ha tret de la llista de medicaments amb problemes de subministrament.

La notícia d’El Nacional sobre Bexsero en què es fa menció al Col·legi

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal