Estàs aquí: Inici > Món col·legial > En marxa la tercera edició de la campanya #AtencióPell, organitzada pel COFB i l’Hospital Clínic de Barcelona

En marxa la tercera edició de la campanya #AtencióPell, organitzada pel COFB i l’Hospital Clínic de Barcelona

24 maig 2018

El 23 de maig, coincidint amb el Dia Mundial del Melanoma, el COFB i l’Hospital Clínic de Barcelona van posar en marxa, per tercer any consecutiu, una nova edició de la campanya #AtencióPell, patrocinada per Almirall, Avène, Ladival i La Roche-Posay. L’objectiu fonamental és continuar reforçant l’educació sanitària sobre l’ús correcte de la fotoprotecció i la importància de fer-se revisions mèdiques freqüents per a la detecció precoç del càncer de pell.

Imatge de la campanya #AtencióPell.

Enguany hi participen més de 500 farmàcies (més de 800 farmacèutics) de la província de Barcelona, que contribuiran a prevenir i detectar els factors de risc de patir un càncer de pell.

El càncer de pell és el més freqüent al nostre país, ja que es calcula que el 50% de persones majors de 65 anys el patirà. Concretament, a Catalunya, la incidència anual de la seva forma més greu és de 10 melanomes per cada 100.000  habitants. Malgrat això, els càncers cutanis es poden curar si es detecten precoçment.

Com funciona la campanya?

Al llarg de les 3 setmanes de campanya, els ciutadans poden anar a les farmàcies participants de la província de Barcelona per tal que els faramcèutics els avaluïn gratuïtament els factors de risc de patir un càncer de pell.

  • El farmacèutic, que ha completat una formació obligatòria i pràctica, realitzarà a l’usuari un breu qüestionari amb preguntes relacionades amb el control dermatològic que segueix, els antecedents familiars de melanoma o personals de càncer cutani, l’ús de cremes solars o la presència de lesions de dany solar crònic.
  • Tot seguit, procedirà a l’avaluació del nombre de lesions pigmentades dels dos braços de l’usuari amb l’ajuda d’una regleta dermatològica i a l’orientació sobre les mesures de prevenció en funció del seu risc.
  • En cas que existeixin factors de risc, a més dels consells sobre protecció solar, se’ls recomanarà una revisió mèdica per fer-ne el seguiment.

Novetats d’aquesta edició

  • Els farmacèutics validaran l’avaluació de les lesions pigmentades mitjançant la classificació segons patrons.
  • Entre els participants de les farmàcies implicades, es reclutaran fins a 350 usuaris, independentment de l’existència o no de factors de risc, per formar part de l’estudi clínic Derma-Risc 2,  que es durà a terme juntament amb el Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic per validar els qüestionaris.

Abans de deixar-hi la pell, consulta.

  • El consell farmacèutic serà més personalitzat i incidirà en la necessitat d’una protecció solar eficaç i completa. El farmacèutic comptarà amb una eina de registre online que li proporcionarà feedback automàtic i un fulletó que entregarà a l’usuari amb consells sobre com, quina quantitat i on aplicar-se el protector solar i quins medicaments poden generar problemes en exposar-se al sol.
  • A més, aquest fulletó tindrà un espai perquè el farmacèutic recomani un protector solar diari per a cara, coll i altres zones exposades; per casos d’alta exposició solar (esport a l’exterior, cabines solars, a la platja, a la piscina, etc.) o per situacions d’exposició extrema (en viatges a països del tròpic).

Quins resultats es van aconseguir amb #AtencióPell 2017?

Millora dels hàbits de protecció solar

Una de les principals dades extretes és que el 63,2% dels enquestats van presentar factors de risc de patir un càncer de pell, dels quals més de la meitat (el 39,6%) no havien realitzat cap control dermatològic en els dos últims anys. En comparació a l’edició del 2016, es desprèn que hi ha una millora en els bons hàbits de fotoprotecció:

  • Les persones que afirmen que normalment s’apliquen cremes solars quan s’exposen al sol augmenten significativament 6,8 punts en aquest període (19,7% el 2016 i 26,5% el 2017).
  • Les que diuen que mai se n’apliquen disminueixen 3,3 punts (13,8% el 2016 i 10,5% el 2017).
  • A més, s’observa que augmenta 4,5 punts la proporció d’usuaris que s’apliquen índexs de protecció solar (IPS) de 50 o més (66,3% el 2016 i 70,8% el 2017).

Percepció errònia de l’exposició real al sol

Malgrat aquestes dades positives, els resultats també mostren que encara hi ha una percepció errònia de l’exposició real al sol. Menys de la meitat dels enquestats (el 43,2%) afirmen aplicar-se cremes solars sempre que s’exposen al sol.

D’altra banda, tot i que la proporció d’usuaris que es protegeix del sol a la platja i a la piscina augmenta d’un any a l’altre (47,7% el 2016 i 52,6% el 2017), es manté estable el percentatge de persones que se n’aplica abans de sortir de casa (57,8%) o abans de fer esport l’aire lliure (4%). Els principals motius pels quals no s’utilitzen cremes solars són perquè l’usuari no recorda utilitzar-les (44,9%), perquè considera que no pren el sol (43,5%) o bé perquè li fa mandra (38,8%).

Campanya #AtencióPell organitzada conjuntament per:

 

 

Amb la col·laboració de:

 

 

Més informació sobre #AtencióPell a la web de Salut del COFB:

Altres publicacions relacionades amb la campanya:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal