Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Ortopèdia esportiva i la seva aplicabilitat a l’oficina de farmàcia

Ortopèdia esportiva i la seva aplicabilitat a l’oficina de farmàcia

28 maig 2018

Quines són les lesions més freqüents en l’esportista? Quan i com cal utilitzar la crioteràpia (tractar amb gel o fred local) i la termoteràpia (tractament mitjançant la calor) per prevenir i tractar lesions esportives? Quines són les ortesis i les proteccions més adequades?
La resposta a aquestes i altres qüestions es va donar el passat 23 de maig a la formació “Ortopèdia esportiva”, celebrada al COFB i dirigida a farmacèutics, tècnics i auxiliars de farmàcia. Elena Lacalle, farmacèutica i tècnica ortopedista especialista en medicina esportiva, va ser l’encarregada d’impartir-la. La coordinació va anar a càrrec de Montserrat Gironès, vocal d’Ortopèdia del COFB.

L'ortopèdia esportiva és un àmbit amb una gran aplicabilitat a l'oficina de farmàcia.

L’ortopèdia esportiva és un àmbit amb una gran aplicabilitat a l’oficina de farmàcia.

Augment de les consultes sobre lesions esportives

Darrerament, la pràctica de l’esport ha augmentat entre la població. Cada vegada hi ha més persones que fan activitat física, ja sigui en la modalitat d’equip com en la individual, en gimnasos o en pràctiques a l’aire lliure (esquí, bicicleta, curses, etc.).

Com a conseqüència de l’increment de la pràctica esportiva, la farmàcia comunitària rep moltes consultes sobre lesions esportives, ortesis i ajudes ergonòmiques. És per això que el farmacèutic ha d’estar format en els diferents àmbits de la salut esportiva, per poder proporcionar un consell acurat i una recomanació adient a cada cas.

Salut esportiva: lesions freqüents i consells més adients

En aquest sentit, els principals objectius de la formació van ser:

  • Conèixer les lesions més freqüents derivades de la pràctica esportiva i educar sanitàriament l’esportista per prevenir-les.
  • Actuar i intervenir correctament en aquelles consultes de salut esportiva que més sovint es plantegen al professional sanitari.
  • Donar els consells esportius més adients.
Elena Lacalle, durant un moment de la formació.

Elena Lacalle, durant un moment de la formació.

Gran aplicabilitat a l’oficina de farmàcia

Montserrat Gironès, vocal d’Ortopèdia del COFB, va explicar que el curs “s’havia omplert molt ràpidament” perquè “hi poden participar tant farmacèutics com tècnics i auxiliars de farmàcia”. “És un curs molt pràctic, en el qual s’aborden les principals lesions de zones com turmells, genolls o canells. A més, també es tracten els embenats esportius i els kinesiotapes, que serveixen per tensar els muscles on hi ha la lesió per descansar-los”, va exposar.

Gironès considera que aquest tipus de formació és “molt útil” per l’oficina de farmàcia, ja que el curs és “aplicable al dia a dia, i a la dispensació de productes com genolleres, que han augmentat en els darrers anys per l’increment de la pràctica esportiva”.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal