Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Meduses: què cal fer si ens piquen?

Meduses: què cal fer si ens piquen?

2 juliol 2018

Enguany s’espera un estiu carregat de meduses. N’arribaran moltes més del que és normal al litoral català. De fet, les primeres ja van començar a aparèixer al mes d’abril. I, segons dades de l’Institut de Ciències del Mar, en alguns punts se’n van trobar fins a 10 vegades més del que és habitual.

Però, per què hi ha hagut aquest increment? La proliferació de meduses està relacionada amb la disminució dels seus depredadors, i també amb el fet que l’hivern ha estat fred i ha afavorit els corrents que les han portat cap a les platges. Quan anem a la platja hem d’estar atents i fixar-nos en les banderes, per si hi ha algun avís de meduses. També hem de ser conscients que n’hi poden haver de mides diferents, vives o mortes, o fins i tot, restes de tentacles que poden ser actius, és a dir, urticants si se’ls toca.

La presència de meduses a la costa catalana és molt freqüent durant els mesos d’estiu i, aquest any, s'incrementarà.

 

Què són les meduses?

Les meduses són animals invertebrats i molt transparents, la qual cosa fa que es puguin camuflar molt fàcilment. Quan la medusa toca la seva presa, o la nostra pell, es produeix un estímul dels seus sensors i s’activen els mecanismes de la picada, que es produeix ràpidament, injectant-se la substància tòxica dins la pell. Una picada de medusa produeix una picor intensa, coïssor, eritema i edema de la zona afectada. Les meduses consten de tres parts: ombrel·la, braços orals i tentacles. Als tentacles és on trobem les substàncies tòxiques que els serveixen de defensa.

La prevenció és important

A banda d’aquests consells per quan s’ha produït una picada, la prevenció és fonamental. És a dir, no banyar-se quan s’observa la presència de moltes meduses (intentar evitar el contacte). També hem de prestar atenció als fragments de meduses que poden haver-hi, ja que necessiten 24 hores d’exposició al sol per desactivar-se. A part d’evitar el bany quan se’n detecta la presència, la prevenció també inclou la utilització de productes protectors solars repel·lents de meduses.

Informació basada en el contingut de la web de salut Farmaceuticonline:

Per a més informació sobre les meduses a Catalunya:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal