Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Actualització en Psoriasi: hàbits de vida saludable i vivències en primera persona

Actualització en Psoriasi: hàbits de vida saludable i vivències en primera persona

29 octubre 2018

El passat 24 d’octubre es va realitzar al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona el curs “Actualització en Psoriasi”, organitzat conjuntament pel COFB i la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC). Al llarg de la formació, es van repassar les noves estratègies de tractament de la psoriasi i l’artritis psoriàsica, així com les comorbiditats associades i les recomanacions d’estils de vida saludables que ajuden a millorar la malaltia.

Un moment del curs "Actualització en Psoriasi" celebrat el passat 24 d'octubre al COFB.

Un moment del curs “Actualització en Psoriasi” celebrat el passat 24 d’octubre al COFB.

La Dra. Vilarrasa, dermatòloga adjunta de l’Hospital de San Pau, va fer un repàs de l’evolució dels tractaments de la psoriasi al llarg dels últims anys i es va centrar especialment en els medicaments biològics, sobre els quals va presentar informació relacionada amb la seva eficàcia i seguretat. El Dr. Ramon Jódar, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va explicar quines són les activitats del servei de farmàcia referents al seguiment del pacient amb psoriasi i com es controla l’eficàcia dels tractaments, l’adherència i l’aparició d’efectes secundaris. El Dr. Jesús Rodríguez, reumatòleg adjunt del Servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va parlar de l’artritis psoriàsica i de com aquesta afecta la qualitat de vida dels pacients. També va fer un repàs dels medicaments més utilitzats actualment per tractar-la i de com educar als pacients per tal de viure saludablement amb la patologia.

Comorbiditats associades a la psoriasi i hàbits de vida saludable

En la següent intervenció, el Dr. José Manuel Carrascosa, dermatòleg adjunt de l’Hospital Ramon Trias i Pujol, va exposar a través d’un cas clínic les principals comorbiditats que s’associen a la psoriasi i va fer especial èmfasi en l’obesitat, el fetge gras no alcohòlic, la insuficiència renal i les malalties psiquiàtriques. La seva intervenció va posar en evidència el gran nombre de malalties associades a la psoriasi i la dificultat per controlar-les.

El Dr. José Manuel Carrascosa, dermatòleg adjunt de l’Hospital Ramon Trias i Pujol, durant la seva intervenció.

El Dr. José Manuel Carrascosa, dermatòleg adjunt de l’Hospital Ramon Trias i Pujol, durant la seva intervenció.

D’altra banda, la Dra. Marta Ferran, dermatòloga adjunta de l’Hospital del Mar, va cloure les intervencions per part dels metges especialistes amb una exposició dels hàbits de vida saludables, necessaris per millorar la malaltia. Ferran va parlar de la necessitat de perdre pes (amb exercici físic i una dieta saludable), eliminar hàbits tòxics (com l’alcoholisme i el tabaquisme) i controlar els episodis d’estrès del malalt. En aquest sentit, la doctora va destacar que tot això és molt difícil de fer des de la consulta i, per tant, es requereix molta col·laboració entre tots els professionals sanitaris que estan en contacte amb el pacient.

Viure la psoriasi en primera persona

El final del curs va comptar amb la presència de Mercè Vilanova, pacient i membre de l’associació Acción Psoriasis. Vilanova va explicar la seva experiència amb la psoriasi i el seu testimoni va posar en evidència que aquesta malaltia dermatològica pot arribar a ser molt incapacitant per les persones que la pateixen i pot produir uns estigmes socials molt greus.

Mercè Vilanova, pacient i membre d'Acción Psoriasis, acompanyada de Santi Alfonso, director d'Acción Psoriasis.

Mercè Vilanova, pacient i membre d’Acción Psoriasis, acompanyada de Santi Alfonso, director d’Acción Psoriasis.

Per això, segons Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, “és molt important que tots els professionals sanitaris que envolten els malalts que pateixen psoriasi (metges, infermeres, farmacèutics, psicòlegs, etc.) formin un equip multidisciplinari que tingui com a centre la millora de la qualitat de vida del malalt“.

Amb la col·laboració de: 

 

 

Amb el patrocini de: 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal