Estàs aquí: Inici > Destacats > Aprofundint en la microbiota, els probiòtics i els prebiòtics en el Dia Mundial del Microbioma

Aprofundint en la microbiota, els probiòtics i els prebiòtics en el Dia Mundial del Microbioma

23 juliol 2019

El dijous 27 de juny, el COFB va acollir la conferència “Microbiota, probiòtics i prebiòtics: Evidència científica”, coincidint amb el Dia Mundial del Microbioma. La jornada, organitzada conjuntament amb la Sociedad Española de Microbiota, Probióticos y Prebióticos (SEMIPyP), va ser presentada per la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig.

El Dr. Francisco Guarner, en un moment de la seva introducció de la jornada.

El Dr. Francisco Guarner, en un moment de la seva introducció de la jornada.

Francisco Guarner, director de la Unitat d’Investigació del Sistema Digestiu de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, va ser l’encarregat de posar en context la jornada i la seva relació amb el Dia Mundial del Microbioma.

La complexitat de la microbiota humana

A continuació, el catedràtic de Nutrició de la Facultat de Veterinària de la Universitat Complutense de Madrid, Juan Miguel Rodríguez, va aportar  la seva visió a la conferència “Les nostres microbiotes: més enllà de la microbiota intestinal. Enfocament actual”. En ella va fer un repàs de les funcions de la microbiota, on es troba i les diferents característiques i aspectes a considerar en funció de la seva localització (mamària, respiratòria-digestiva, oral, nasofaríngia, de la pell, etc.).

Juan Miguel Rodríguez, catedràtic de Nutrició de la Facultat de Veterinària de la Universitat Complutense de Madrid, en un moment de la seva intervenció.

Juan Miguel Rodríguez, catedràtic de Nutrició de la Facultat de Veterinària de la Universitat Complutense de Madrid, en un moment de la seva intervenció.

El catedràtic va concloure que la microbiota humana és molt complexa i va posar en relleu que la investigació ens ha confirmat la seva existència en llocs que fins ara es pensaven estèrils, a més de posar en evidència les estretes relacions entre microbiotes distants.

La importància de probiòtics i prebiòtics en les malalties

Tot seguit, Guillermo Álvarez, president de SEMIPyP i pediatre de la Secció de Gastroenterologia i Nutrició Pediàtrica de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid, va presentar “Probiòtics i prebiòtics: noves aplicacions clíniques”. Durant la seva conferència, el doctor Álvarez va exposar que l’evidència científica està demostrant, cada vegada d’una manera més clara, la relació entre els probiòtics i certes afeccions d’orígens diversos, les quals tenen diferents graus d’evidència i varien segons l’edat del pacient.

El doctor Guillermo Álvarez, president de SEMIPyP, durant la seva presentació.

El doctor Guillermo Álvarez, president de SEMIPyP, durant la seva presentació.

El pediatre va defensar que els probiòtics i els prebiòtics poden jugar un important paper en les malalties en què s’altera l’equilibri de la microbiota beneficiant la salut de la persona. Finalment va posar de manifest el rigor científic dels estudis fets en aquest àmbit els quals tenen l’objectiu comú de millorar la qualitat de vida, però sense crear falses esperances.

Per cloure la jornada, després d’un torn obert de preguntes, laboratoris i empreses comercialitzadores de probiòtics i prebiòtics, membres del Comitè Assessor Industrial de la SEMIPyP, van presentar diverses comunicacions orals científiques centrades en aquest àmbit.

Amb la col·laboració de:

 

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal