El Col·legi va acollir recentment la conferència “Fred o calor, aquesta és la qüestió”, per tal de conèixer més en profunditat les possibilitats que ofereix la crioteràpia i la termoteràpia des del punt de vista terapèutic. La xerrada va anar a càrrec de Francesc Martín Orive, fisioterapeuta, professor i coordinador del Màster Universitari en Activitat Física Terapèutica de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna a la Universitat Ramon Llull. La vocal d’Ortopèdia del COFB, Montserrat Gironès, va introduir la sessió.
Des d’un vessant teòric, però també des d’un vessant pràctic a partir de situacions reals, els temes abordats van anar des dels efectes que provoca el fred i la calor sobre els teixits, fins a saber quan s’ha d’aplicar una opció o l’altra en les lesions agudes, subagudes i cròniques, a partir dels diferents mètodes existents de termoteràpia i crioteràpia.
Fred i calor. Efectes i aplicacions
Francesc Martín va iniciar la seva exposició parlant de la crioteràpia, definint-la com a aquell “tipus de termoteràpia superficial que es basa en l’aplicació de fred com a agent terapèutic“. Una aplicació que “redueix el flux sanguini local, la taxa metabòlica dels teixits i la velocitat de la conducció nerviosa”. Va destacar que entre els seus efectes sobre els teixits trobem “la disminució de la reacció inflamatòria en la fase aguda, la disminució del dolor i el retard en la formació de l’edema” i, com a conseqüència, “es redueix la percepció de dolor“, ja que “aquesta reducció del flux sanguini i de l’edema disminueix la compressió mecànica de les estructures vasculo nervioses sensibles a la pressió”.
Tot seguit, el fisioterapeuta va abordar l’aplicació terapèutica de la calor i els seus efectes, dels quals va destacar “l’antiinflamatori, l’antiespasmòdic i l’analgèsic”. En el cas de la calor de llarga durada genera un efecte sedant, afavoreix la relaxació muscular, evita l’espasme, alleuja la fatiga i alenteix la conducció nerviosa dels estímuls del dolor. Martín va entrar en detall amb els diferents tipus d’agent termoteràpic, classificats en funció de la seva profunditat (superficial o profunda). Per una banda, el superficial inclou solucions com el hot pack, cera o parafina, coixinets químics o elèctrics, radiació infraroja o ultraviolada, entre d’altres. En el cas del profund, el fisioterapeuta va posar com a exemple les microones, l’ona curta, els ultrasons o la diatèrmia profunda.
Altres publicacions d’interès: