Estàs aquí: Inici > Destacats > Termoteràpia i crioteràpia: Coneixent les seves possibilitats terapèutiques

Termoteràpia i crioteràpia: Coneixent les seves possibilitats terapèutiques

25 febrer 2020

El Col·legi va acollir recentment la conferència “Fred o calor, aquesta és la qüestió”, per tal de conèixer més en profunditat les possibilitats que ofereix la crioteràpia i la termoteràpia  des del punt de vista terapèutic. La xerrada va anar a càrrec de Francesc Martín Orive, fisioterapeuta, professor i coordinador del Màster Universitari en Activitat Física Terapèutica de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna a la Universitat Ramon Llull. La vocal d’Ortopèdia del COFB, Montserrat Gironès, va introduir la sessió.

Francesc Martín Orive durant la seva presentació "Fred i calor, aquesta és la qüestió".

Francesc Martín Orive durant la seva presentació “Fred i calor, aquesta és la qüestió”.

Des d’un vessant teòric, però també des d’un vessant pràctic a partir de situacions reals,  els temes abordats van anar des dels efectes que provoca el fred i la calor sobre els teixits, fins a saber quan s’ha d’aplicar una opció o l’altra en les lesions agudes, subagudes i cròniques, a partir dels diferents mètodes existents de termoteràpia i crioteràpia.

Fred i calor. Efectes i aplicacions

Francesc Martín va iniciar la seva exposició parlant de la crioteràpia, definint-la com a aquell “tipus de termoteràpia superficial que es basa en l’aplicació de fred com a agent terapèutic“. Una aplicació que “redueix el flux sanguini local, la taxa metabòlica dels teixits i la velocitat de la conducció nerviosa”. Va destacar que entre els seus efectes sobre els teixits trobem “la disminució de la reacció inflamatòria en la fase aguda,  la disminució del dolor i el retard en la formació de l’edema” i, com a conseqüència, “es redueix la percepció de dolor“, ja que “aquesta reducció del flux sanguini i de l’edema disminueix la compressió mecànica de les estructures vasculo nervioses sensibles a la pressió”.

Montserrat Gironès, vocal d’Ortopèdia del COFB, va introduir la sessió.

Montserrat Gironès, vocal d’Ortopèdia del COFB, va introduir la sessió.

Tot seguit, el fisioterapeuta va abordar l’aplicació terapèutica de la calor i els seus efectes, dels quals va destacar “l’antiinflamatori, l’antiespasmòdic i l’analgèsic”. En el cas de la calor de llarga durada genera un efecte sedant, afavoreix la relaxació muscular, evita l’espasme, alleuja la fatiga i alenteix la conducció nerviosa dels estímuls del dolor. Martín va entrar en detall amb els diferents tipus d’agent termoteràpic, classificats en funció de la seva profunditat (superficial o profunda).  Per una banda, el superficial  inclou solucions com el hot pack, cera o parafina, coixinets químics o elèctrics, radiació infraroja o ultraviolada, entre d’altres. En el cas del profund, el fisioterapeuta va posar com a exemple les microones, l’ona curta, els ultrasons o la diatèrmia profunda.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal