Estàs aquí: Inici > Destacats > Dolor i inflamació: usos i aplicacions dels olis essencials

Dolor i inflamació: usos i aplicacions dels olis essencials

10 març 2020

Els passats 3 i 4 de març va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la formació “Fitoteràpia, usos i aplicacions dels olis essencials en dolor i inflamació (nivell 2)” en què es van donar a conèixer els principals olis essencials quimiotipats per tractar el dolor i la inflamació. Durant les sessions també es van aportar les eines necessàries per associar les diverses vies d’administració dels olis essencials (tòpica, inhalada i oral) per tal d’aconseguir un tractament integral.

El curs -coordinat per Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB- va estar impartit per Alfredo Quevedo, farmacèutic, graduat en naturopatia, especialitzat en olis essencials terapèutics i responsable científic de Pranarôm España. Aquestes sessions s’adreçaven a farmacèutics que haguessin fet el curs “Fitoteràpia, usos i aplicacions dels olis essencials (Nivell 1)” o bé que tinguessin coneixements avançats en olis essencials.

Un moment de la formació "Fitoteràpia, usos i aplicacions dels olis essencials en dolor i inflamació".

Un moment de la formació “Fitoteràpia, usos i aplicacions dels olis essencials en dolor i inflamació”.

Olis essencials i dolor

Entre els símptomes d’una gran majoria de patologies hi ha la inflamació i el dolor. Els olis essencials són extractes altament concentrats, obtinguts per destil·lació a partir de plantes que acumulen una gran evidència de resultats clínics per pal·liar el dolor.

És sabuda l’eficàcia de l’ús d’olis essencials per tractar el dolor, sigui en opció única o com a coadjuvant d’altres tractaments farmacològics amb els quals, de vegades, els resultats percebuts de qualitat de vida no resulten del tot satisfactoris.

Durant el curs, es va definir el concepte “dolor” com “una experiència sensorial o emocional desagradable, associada a un dany  tissular real o potencial”, seguint la definició de la International Association for the Study of Pain (IASP). També es va posar explicar que el dolor es tracta d’un símptoma, pot tenir causes diverses i la seva apreciació és subjectiva.

La formació va estar impartida per Alfredo Quevedo, responsable científic de Pranarôm España.

La formació va estar impartida per Alfredo Quevedo, responsable científic de Pranarôm España.

A banda de la definició bàsica de dolor, també es va aprofundir en el tipus de dolor i la valoració d’aquest. A més, es van abordar les principals famílies bioquímiques amb activitat analgèsica.

Finalment, es va abordar el tractament del dolor amb olis essencials en els casos següents:

  • Sistema musculoesquelètic: tendinitis, esquinç, contractures musculars, lumbociatàlgia, artrosis, artritis, gota, vessament sinovial, fibromiàlgia
  • Sistema nerviós: cefalea, migranya, neuràlgies, dolors menstruals
  • Sistema digestiu: acidesa, úlcera gàstrica, colitis, còlon irritable
  • Dolor associat a infeccions: càries, sinusitis, otitis, cistàlgia, herpes zòster
  • Dolor associat al part
  • Dolor oncològic

Amb la col·laboració de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal