Estàs aquí: Inici > Destacats > Com tractar les malalties al·lèrgiques des de la farmàcia?

Com tractar les malalties al·lèrgiques des de la farmàcia?

18 març 2020

El passat 19 i 26 de febrer va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la formació “Al·lèrgies, com hem d’actuar?”, impartida per membres dels comitès d’al·lèrgia respiratòria, cutània, medicamentosa i alimentària de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC). La formació va estar coordinada per Cristina Roure, vocal d’Hospitals del COFB i presidenta de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica i el comitè científic de la SCAIC.

D'esquerra a dreta: Cristina Roure, vocal d'Hospitals del COFB; M. Teresa Dordal Culla, presidenta de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica, Clara Padró, membre del Comitè d'Al·lèrgia respiratòria de la SCAIC i Marta Viñas, cap del Servei d'Al·lèrgia del Consorci Sanitari de Terrassa.

D’esquerra a dreta: Cristina Roure, vocal d’Hospitals del COFB; M. Teresa Dordal Culla, presidenta de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica, Clara Padró, membre del Comitè d’Al·lèrgia respiratòria de la SCAIC i Marta Viñas, cap del Servei d’Al·lèrgia del Consorci Sanitari de Terrassa.

Continguts pràctics i útils per a l’oficina de farmàcia

L’objectiu era oferir un curs amb continguts útils i pràctics per fer una atenció farmacèutica correcta en les consultes que es plantegen cada dia al professional i, si és el cas, derivar a l’al·lergòleg els pacients que necessiten una atenció especialitzada. Tot plegat, perquè els alumnes aprenguessin a distingir els diversos tipus de reaccions al·lèrgiques –respiratòries, cutànies, a medicaments i a aliments- d’altres reaccions no al·lèrgiques; repassessin els diversos mecanismes immunològics i coneguessin les possibilitats diagnòstiques i de tractament de les malalties al·lèrgiques per fer una actuació farmacèutica correcta i derivar a l’especialista, si cal.

Increment de consultes sobre malalties al·lèrgiques a les oficines de farmàcia

L’increment de les malalties al·lèrgiques comporta un augment de les consultes dels pacients als farmacèutics comunitaris. La gran prevalença de les malalties al·lèrgiques i l’impacte que tenen en la demanda de recursos sanitaris, conjuntament amb el progrés diagnòstic i terapèutic en l’àrea de l’al·lergologia, evidencia la necessitat d’adequar els mitjans disponibles a la situació real de la malaltia per atendre-la correctament.

A partir d’una metodologia basada en casos clínics i amb una formació dinàmica de preguntes-respostes, el programa va abordar les qüestions que es detallen a continuació.

Primera sessió: al·lèrgia respiratòria i al·lèrgia cutània

Al·lèrgia respiratòria

En el marc del primer mòdul, que va tenir lloc el 19 de febrer, les doctores Clara Padró, de la Unitat d’Al·lergologia de l’Hospital Germas Trias i Pujol, i Marta Viñas, cap del Servei d’Al·lèrgia del Consorci Sanitari de Terrassa, van abordar l’al·lèrgia respiratòria, ja que totes dues són membres del Comitè d’Al·lèrgia respiratòria de la SCAIC. Dins d’aquest punt, van tractar el funcionament de la immunoteràpia, les normes d’evitació ambiental, l’aplicació correcta d’un esprai nasal i la problemàtica de l’ús de vasoconstrictors nasals. També van aprofundir en el problema del sobre abús de salbutamol, la importància dels tractaments preventius de manteniment en la patologia al·lèrgica respiratòria i els tipus de dispositius inhaladors.

Al·lèrgia cutània

En la segona part de la sessió, la doctora Anna Sala, membre del Comitè d’Al·lèrgia Cutània de la SCAIC, va centrar-se en aquest tipus d’al·lèrgia. Sala va explicar quines són les recomanacions en cas de picades d’insectes, meduses, etc., en què consisteix la dermatitis de contacte, quins són els tractaments tòpics i emol·lients i finalment, va exposar les diferències entre urticària, angioedema i èczema.

Un moment de presentació de la formació, a càrrec de Cristina Roure, vocal d'Hospitals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i M. Teresa Dordal Culla, presidenta de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica.

Un moment de presentació de la formació, a càrrec de Cristina Roure, vocal d’Hospitals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i M. Teresa Dordal Culla, presidenta de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica.

Segona sessió: Al·lèrgia alimentària i anafilaxi

Al·lèrgia alimentària

Dins del segon mòdul de la formació, que va tenir lloc el 26 de febrer, la doctora Laura Valdesoiro, del Servei d’Al·lèrgia i Penumologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell va tractar els conceptes bàsics de l’al·lèrgia alimentària, els cofactors, el diagnòstic i tractament de l’al·lèrgia a aliments i les intoleràncies alimentàries (ALCAT, test de detecció d’Immunoglobulines G…).

Anafilaxi

Per últim, el doctor Ramon Lleonart, de la Unitat d’Al·lergologia del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Bellvitge va abordar l’anafilaxi, concretament, la definició, les mesures per identificar-la, el seu tractament i l’ús d’autoinjectors. També va centrar-se en l’al·lèrgia a medicaments, la sospita clínica i les reactivitats encreuades.

Activitat organitzada conjuntament amb:

 

 

 

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal