Estàs aquí: Inici > Destacats > Abril: La campanya Mascareta /Salut i el paper dels farmacèutics durant la COVID-19, temes més destacats als mitjans

Abril: La campanya Mascareta /Salut i el paper dels farmacèutics durant la COVID-19, temes més destacats als mitjans

29 maig 2020

Campanya Mascareta /Salut

Els farmacèutics adverteixen que les mascaretes no seran a les farmàcies el 14 d’abril

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar a començaments del mes d’abril la distribució imminent de mascaretes a la població en finalitzar les vacances de Setmana Santa. Tenint en compte que aquest marge era insuficient per assegurar que les mascaretes arribessin a temps a les farmàcies, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya va fer un comunicat per tal d’explicar aquesta qüestió, àmpliament seguida pels mitjans de comunicació generalistes i especialitzats. En aquest sentit, Jordi de Dalmases, president del COFB i del CCFC, va ser entrevistat al programa Catalunya Nit de Catalunya Ràdio, en què va demanar que el dimarts 14, just després de la Setmana Santa, la població no trenqués el confinament per anar a les farmàcies a buscar mascaretes, ja que no les tindrien.

També se’n va fer ressò el Telenotícies Migdia del dia 10 d’abril, per dir que les 100.000 primeres mascaretes dels 14 milions anunciats pel Govern de la Generalitat no serien a les farmàcies el dia 14 d’abril. A banda, la informació la van recollir molts altres mitjans. Per citar-ne alguns: Nació Digital, El Punt Avui, Diari de Girona, El Nacional, betevé, Catalunya Press o Tot Barcelona.

El Govern rectifica i anuncia que les mascaretes arribaran a les farmàcies el 20 d’abril

Davant aquesta situació, el Govern de la Generalitat va rectificar i va anunciar que les mascarates arribarien a les farmàcies el 20 d’abril. Mitjans com l’Informatiu de TVE (a partir del minut 5), el Diari Ara (tant en la seva versió en paper com online), El PaísCrónica Globalbetevé, Farmacosalud o Ràdio Canet van fer-se ressò de la data prevista per a l’inici de la campanya Mascareta/Salut. En un altre informatiu de TVE (a partir del minut 4:45) es van recollir unes declaracions de Jordi de Dalmases, en què feia una crida a la població a no acaparar les mascaretes i que, a l’hora de recollir-les, es donés prioritat a aquelles persones que havien de sortir de casa per anar a treballar. D’aquesta mateixa qüestió, va parlar-ne la vicepresidenta del Col·legi al programa En Directe a Ràdio 4 (a partir del minut 37:22), i també al programa Realpolitik (a partir del minut 10:20).Els missatges de tranquil·litat i d’evitar les aglomeracions a les farmàcies els van anar repetint diversos portaveus del Col·legi el cap de setmana previ al 20 d’abril. De Dalmases va intervenir el dia 18 al programa Via Lliure (a partir del minut 32, franja de 8 a 9 h) i al programa El Suplement de Catalunya Ràdio. D’altra banda, el secretari del Col·legi, Jordi Casas, va intervenir a betevé, recordant que les mascaretes estaven garantides per tothom i que no calia que la gent l’anés a buscar el primer dia. També va parlar-ne a Ràdio 4/RTVE (a partir del  minut 36.26).

Inici de la campanya Mascareta /Salut 

La gran demanda de mascaretes a les farmàcies durant el primer dia de la campanya Mascareta /Salut -més de 300.000- va generar que el sistema de recepta electrònica no pogués funcionar amb normalitat. Casas va parlar-ne al programa Planta Baixa de TV3 i les declaracions que hi va fer van ser recollides pel TN Migdia, situació que van actualitzar més tard al TN Vespre. El secretari del Col·legi també va ser entrevistat al Catalunya Migdia i a El País (versió en paper). Altres portaveus del COFB també van tenir presència als mitjans: Guillermo Bagaría, responsable d’Atenció Farmacèutica, a Europa Press i ABC; Aina Surroca, vocal del COFB, al programa 14/15 del 20 de març (a partir del minut 6:10) i a La Vanguardia (versió en paper); Núria Bosch, a L’Informatiu de TVE (a partir del minut 5:12). També van fer el seguiment de la primera jornada de dispensació de mascaretes en el marc de la campanya: Terrassa Digital, Cope Catalunya, Ràdio 4, Onda Cero, La Ser, La Mañana, Diari Més, La República, Tot es mou (TV3), Regió 7, betevé, Diari de Tarragona (format paper).

Segon dia de dispensació de mascaretes i actualització de xifres

El segon dia de dispensació de mascaretes va començar amb una intervenció del president del Col·legi, Jordi de Dalmases, a TV3 i el 3/24, on va ser entrevistat i va explicar que el dia anterior s’havia arribat a “punts de 150 sol·licituds de mascaretes per segon”. De Dalmases també va ser entrevistat a El Punt Avui (també a la versió en paper), on va destacar, entre altres qüestions, que les farmàcies tinguessin accés al pla de medicació dels pacients i així s’evités que aquests haguessin de passar pels Centres d’Atenció Primària en un moment de pandèmia.

Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va ser entrevistada al programa La Mañana de TVE (a partir del minut 1:13:56) i també va fer declaracions a El Periódico de Catalunya (versió en paper). Així mateix, Surroca va ser entrevistada a La Vanguardia; Núria Bosch a L’Informatiu de TVE (a partir del minut 5:11) i Jordi Casas a Metrópoli Abierta. Finalment, els mitjans van recollir àmpliament les diferents actualitzacions de xifres de mascaretes dispensades per les farmàcies que, amb data 21 d’abril, era de més de 700.000:  betevé, Al Dia, Público, Més Tarragona, Diari Ara, Diari de Girona, Terrassa Digital, Cope Catalunya, La República, Segre i El Mundo (versions en paper).

Posteriorment, va haver-hi altres actualitzacions de la xifra de dispensació de mascaretes: El Punt AvuiLa Mañana i Més Tarragona (versió paper). I, una setmana després de l’inici de la campanya Mascareta /Salut, De Dalmases va ser entrevistat a Onda Cero per fer-ne balanç.

Farmàcia davant la COVID-19

Paper del farmacèutic

Núria Bosch va ser entrevistada en directe per TV3 i el 3/24 el passat 7 d’abril. Entre altres qüestions, va abordar el paper que estaven duent a terme els farmacèutics en el marc de la pandèmia provocada per la COVID-19 i l’accés al material de protecció. També va destacar que des de les farmàcies es volia garantir que tothom tindria accés a les mascaretes en l’etapa postconfinament i que s’estava treballant una proposta en aquest sentit. Unes qüestions que també va tractar al programa “No ho sé” de Rac1 (8 d’abril, franja de 21.30 a 22.30 h, a partir del minut 47.55). Finalment, Bosch va participar en un reportatge de La Vanguardia titulat “Les farmàcies canalitzen la inquietud ciutadana i demanen un paper major”, en què s’abordava la important tasca que estaven duent a terme els farmacèutics, com per exemple, tranquil·litzant la població.

D’altra banda, el president del Col·legi, Jordi de Dalmases, va ser entrevistat a Catalunya Ràdio, concretament, al programa “La Nit dels ignorants”. De Dalmases va explicar, entre altres qüestions, de quina manera s’havia viscut l’emergència sanitària a les farmàcies i quantes baixes hi havia hagut entre els professionals farmacèutics.

Tests COVID-19 a les farmàcies

Núria Bosch va fer declaracions per a L’Informatiu de TVE (minut 14:35) en el marc d’una informació que tractava sobre el fet que el CCFC s’havia ofert al Departament de Salut per fer testos de la COVID-19 des de les farmàcies i contribuir a  descongestionar els centres d’Atenció Primària, aprofitant l’experiència de les farmàcies en altres programes de cribratge.

També relacionat amb els tests COVID-19, però des d’una altra perspectiva, Rac1 va tractar el passat 24 d’abril el tema dels laboratoris privats que oferien aquests tests a les farmàcies, tot i l’ordre del govern espanyol de posar totes les proves disponibles al servei del sistema sanitari públic. L’article, publicat a Rac1.cat, recollia el posicionament del COFB en relació amb aquesta qüestió, que alertava les farmàcies que vendre proves ràpides de coronavirus és il·legal.

Caiguda dels ingressos de les farmàcies de zones turístiques

Montse Girònes, vocal d’Ortopèdia del Col·legi, va ser entrevistada per l’Agència EFE, en el marc d’un tema -publicat posteriorment per La Vanguardia– sobre la caiguda dels ingressos durant el confinament de les farmàcies de les zones turístiques. L’article recollia també les declaracions d’un farmacèutic que té la farmàcia a La Rambla, que explicava que el centre de Barcelona s’havia buidat completament i que això feia que hi hagués sensació d’inseguretat.

Robatoris a les farmàcies durant el confinament

Pel que fa a la inseguretat d’algunes farmàcies durant el confinament, a començaments del mes d’abril, el COFB va tenir constància  de robatoris a les farmàcies, pel fet de ser dels pocs establiments oberts durant tot el confinament, per la seva funció essencial de punt d’accés al sistema sanitari dins de la comunitat. Jordi Casas en va parlar al programa Planta Baixa de TV3 (a partir del minut 47:57). Crónica Global se’n va fer ressò i La Vanguardia també s’hi va referir, recollint els consells que havia traslladat el COFB als col·legiats pe fer front a aquesta inseguretat (versió paper).

Disponibilitat de mascaretes a les farmàcies

A començaments del mes d’abril el Diari Ara recollia que la Generalitat recomanava l’ús de mascaretes per a tothom. Aquesta mateixa peça feia referència al fet que tant el Ministeri de Sanitat com el Departament de Salut havien autoritzat el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) a comprar mascaretes per als farmacèutics. De la necessària protecció dels farmacèutics, pel fet de ser professionals sanitaris que estan a primera línia d’actuació, va parlar-ne també la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, en una entrevista feta pel mitjà El Salto. Mitjans com TV3 van abordar la dificultat que suposava pels ciutadans trobar mascaretes a les farmàcies i també van recollir declaracions de Núria Bosch al 3/24, en què deia que s’havia ofert la xarxa de farmàcies per fer una distribució regulada, traçable i registrada de mascaretes.  D’aquesta mateixa qüestió en va parlar el secretari del COFB, Jordi Casas, al Programa Planta Baixa de TV3.

Mascaretes infantils

Coincidint amb la sortida al carrer dels infants per passejar, alguns mitjans es van interessar per les mascaretes infantils. Jordi Casas va explicar a betevé que hi havia escassetat d’aquest producte i que, a banda de les mascaretes, calien altres mesures, com rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó, la higiene de superfícies o la distància de seguretat.

 

Una setmana després de l’entrevista de Casas, Núria Bosch, vicepresidenta del COFB va parlar d’aquest tema a Rac1, una informació que també es va donar al butlletí informatiu del programa El Món a Rac1 (a partir del minut 11:47). Des de Cadena Cope, Núria Bosch va reforçar el missatge que les farmàcies continuaven sense tenir mascaretes infantils.

Participació del president del COFB en una trobada digital de “El Global”

El mitjà “El Global”, especialitzat en el sector farmacèutic, va organitzar una trobada digital en què també va participar el president del COFB, Jordi de Dalmases, juntament amb representants de Sefac, FEFE, Cofares i el COFM. El tema d’aquesta trobada va ser, com no podia ser d’altra manera, la crisi sanitària provocada per la COVID-19 i el paper desenvolupat pels farmacèutics. Els següents articles recullen com va desenvolupar-se aquesta trobada i quines aportacions hi van fer els diversos ponents: El Global 1, El Global 2 i El Global 3.

El COFB com a font d’informació

MHDA

La vocal d’Hospitals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Cristina Roure, va fer declaracions per al mitjà Correo Farmacéutico, amb l’objectiu d’evitar desplaçaments dels pacients als hospitals, potencialment focus de contagis de la COVID-19. Aquesta informació també va recollir-la Diariofarma.

Apropar els medicaments al domicili de pacients

Per tal d’apropar la medicació a pacients fràgils o amb patologies prèvies que fan desaconsellable que surtin de casa durant la pandèmia, des del CCFC es va fer una crida per trobar voluntaris que els portessin la medicació des de les farmàcies. Entre aquests voluntaris trobem estudiants de Farmàcia, col·legiats i esportistes de la UFEC. Van recollir-ho: Diario Médico (que va entrevistar una de les estudiants de Farmàcia voluntària), Mundo Deportivo, Segre i Diari Sabadell (aquests dos últims mitjans en versió paper).

Mercromina

Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, va ser entrevistada al programa Versió Rac1 (programa del 27/04, franja de 18 a 19 h, a partir del minut 25:21) per parlar de la mercromina, just l’endemà que els nens sortissin a passejar per primera vegada des de l’inici del confinament.

Consell farmacèutic davant els humidificadors

Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals del COFB, va participar en un article de Diario Médico titulat “La humitat ambiental, font de salut respiratòria” en què, entre d’altres, s’afirmava que els humidificadors poden ser útils en processos aguts que impliquen congestió nasal en ambients amb molta sequedat.

Hàbits del confinament

La vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig, va participar en un article de Crónica Global en què s’abordaven els efectes del confinament sobre els hàbits alimentaris i el consum d’alcohol.

Mencions al COFB

Infarma se celebrarà el mes de març de 2021

El Congrés Europeu d’Oficina de Farmàcia, Infarma, se celebrarà, finalment, el mes de març de l’any 2021. Aquesta notícia la van recollir tant mitjans generalistes (Europa Press i La Vanguardia) com especialitzats (Revista Farmanatur, imFarmacias, Acta Sanitaria i PM Farma).

Campanya #QuedatACasa

La vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, va participar en la campanya #QuedatACasa, impulsada des de la Generalitat de Catalunya. L’anunci institucional, que es va emetre per TV3 durant el confinament i va tenir presència als mitjans digitals, també comptava, entre d’altres, amb la participació de l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias i representants del Col·legi d’Infermeres i Infermers i el Col·legi de Metges. Va fer-se’n ressò El Nacional.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal