Estàs aquí: Inici > Destacats > Agost: Els tests d’antígens a les farmàcies per detectar casos de COVID-19 i el paper dels farmacèutics en la seva supervisió, tema més destacat als mitjans

Agost: Els tests d’antígens a les farmàcies per detectar casos de COVID-19 i el paper dels farmacèutics en la seva supervisió, tema més destacat als mitjans

27 setembre 2021

Tests d’antígens a les farmàcies

Les farmàcies poden supervisar els tests i registrar el resultat a La Meva Salut

Durant el mes d’agost, els tests d’antígens van centrar bona part de l’actualitat dels mitjans de comunicació, que es van interessar per conèixer el paper dels farmacèutics en la supervisió dels tests d’antígens (ja fossin en el marc del cribratge d’activitats de lleure o els adreçats a població general). L’anunci que les farmàcies podrien supervisar els TAR d’aquelles persones que els adquirissin, registrar-ne el resultat a La Meva Salut i que aquests resultats tindrien consideració de documentació clínica a tots els efectes per al CatSalut va tenir un gran impacte mediàtic. Se’n van fer ressò TV3 – que va fer una peça al TN cap de setmana amb declaracions d’Aina Surroca, secretària del COFB-, La Vanguardia, El Periódico, Ara, Nació Digital,  Terrassa Digital -amb declaracions de Joan Brugueras, coordinador de les farmàcies del Vallès Occidental Oest- i Rac1 (1) i Rac1 (2), amb declaracions de Jordi Casas president del COFB, a partir del minut 10:25.

El paper dels farmacèutics en la detecció de la COVID-19

La Vanguardia es va fer ressò el dia 6 d’agost de diverses informacions relacionades amb els tests d’antígens a les farmàcies. El titular de la portada era el següent: “Les farmàcies s’erigeixen en detectores de COVID-19 gràcies als antígens”. A dins, el diari incloïa un reportatge sobre el “boom” dels tests a les farmàcies, que havia permès detectar centenars de casos. La peça, amb declaracions de Jordi Casas, president del COFB, detallava que les farmàcies s’havien convertit en una peça rellevant en la lluita contra la transmissió del coronavirus des que es va autoritzar la dispensació de tests d’antígens sense recepta.

A més, l’edició del diari també comptava amb un editorial del director adjunt de La Vanguardia, Enric Sierra, titulat “El costat ocult de la sanitat” en què realçava la tasca dels farmacèutics com agents de salut, especialment en la detecció de la COVID-19.

Catalunya Ràdio (a partir del minut 2:45) també va parlar del paper dels farmacèutics en el circuit de detecció de la COVID-19 incloent declaracions del president del Col·legi. D’altra banda, la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, va parlar amb Diario Médico, on va ressaltar que l’auge dels tests d’antígens “ha demostrat, una vegada més, la capacitat del farmacèutic, com a professional sanitari de primera línia, per contribuir a descongestionar els Centres d’Atenció Primària i ser part de la solució de la detecció precoç de la COVID-19“.

Finalment, la vocal d’Ortopèdia de COFB, Elena Palau en declaracions a TVE Catalunya (a partir del minut 5:32) també va destacar la tasca d’educació sanitària que fan els farmacèutics, tant si el test que supervisen és positiu com si és negatiu.

Xifres més destacades dels tests d’antígens supervisats a les farmàcies

Els periodistes també van interessar-se pel nombre de tests supervisats que s’estaven duent a terme durant els mesos d’estiu des de les farmàcies o quants casos positius s’estaven detectant. Així, per exemple, quan ja feia 2 setmanes que es podien dispensar de manera lliure a les farmàcies els tests d’antígens d’autodiagnòstic i continuava en marxa el cribratge del sector del lleure, Ràdio 4 va recollir declaracions de la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, en què explicava la xifra de positius detectada fins al moment. En la mateixa línia, TV3 va fer una peça amb declaracions del president del Col·legi, Jordi Casas, explicant que durant 3 setmanes més de 1.300 farmàcies havien fet més de 31.000 tests. La xifra dels positius detectats també va ser recollida pel diari digital Nius i també per El País.

A la darrera setmana de l’agost, El món a Rac1 (a partir del minut 12:06) va entrevistar al president del COFB, qui va explicar que durant el mes d’agost les farmàcies catalanes havien fet 50.000 tests d’antígens supervisats. Així mateix, la vicepresidenta del COFB va fer declaracions a Cadena Ser (a partir del minut 12:04), destacant que feia molt temps que es demanava que les farmàcies poguessin dispensar tests d’antígens sense recepta i que en el moment en què es va aprovar el Reial Decret Catalunya es trobava immersa en una cinquena onada i que, en conseqüència, hi havia molta demanda d’aquests productes. Per tot plegat, no és d’estranyar que des de mitjans de juliol les farmàcies catalanes haguessin dispensat gairebé un milió de tests sense recepta. Finalment, El Global va fer una peça amb les dades a 31 d’agost, on destacava que s’havien fet més de 52.600 tests d’antígens supervisats a les farmàcies.

Aclariments al voltant dels tests COVID-19

Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB i responsable d’Atenció Farmacèutica, va atendre diversos mitjans per parlar de diverses qüestions relacionades amb els TAR a les farmàcies. D’una banda, a El Nacional Bagaría va protagonitzar un vídeo en què es mostrava quin és el procediment que cal seguir si ens volem fer un test supervisat per un farmacèutic en una oficina de farmàcia.

En segon lloc, a Onda Cero, Bagaría va ser entrevistat en el marc del programa La ciutat d’estiu on, entre altres temes, va aclarir les 3 modalitats englobades en aquell moment en el marc dels TAR a les farmàcies: 1) cribratge en l’àmbit del lleure; 2) autodiagnòstic (el resultat no consta enlloc) i 3) fer-se el test a la farmàcia amb supervisió i tenir un informe clínic amb el resultat a La Meva Salut. Finalment,

Finalment, el vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va atendre dues entrevistes a Cadena Cope. La primera (àmbit estatal) va ser sobre l’auge de la demanda de tests d’antígens, on va llançar un missatge de tranquil·litat tant pel que fa al preu -que s’ha anat estabilitzant a poc a poc- com pel que fa a disponibilitat o estoc d’aquests productes, que també s’ha anat equilibrant. A la segona (àmbit català) va parlar d’algunes qüestions clau dels tests d’antígens a les farmàcies (a partir del minut 39:12).

El COFB com a font d’informació

Clean Forte

D’altra banda, el mitjà Newtral va fer-se ressò d’un engany que corria per internet relacionat amb el producte Clean Forte que, segons s’explica en l’article, ni és un medicament ni està autoritzat per l’AEMPS. La peça va comptar amb declaracions de Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, que va recordar que cal desconfiar dels productes miraculosos que prometen beneficis per a la salut sense aportar proves i sense haver demostrat la seva eficàcia mitjançant assajos clínics controlats i autoritzats per l’organisme competent.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal