Estàs aquí: Inici > Destacats > Gener: la notificació de tests d’autodiagnòstic, el cribratge a la comunitat educativa i la regulació del preu dels tests d’antígens, temes més destacats als mitjans

Gener: la notificació de tests d’autodiagnòstic, el cribratge a la comunitat educativa i la regulació del preu dels tests d’antígens, temes més destacats als mitjans

24 febrer 2022

Tests d’antígens a les farmàcies

Les farmàcies notifiquen positius d’auto tests realitzats a domicili

El passat 3 de gener, la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, i el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), Jordi Casas, van comparèixer en roda de premsa per anunciar que el resultat positiu d’un auto test realitzat a domicili es podria comunicar a les farmàcies adherides al Programa TAR per tal que constés a l’historial clínic del pacient.

La roda de premsa va tenir un ampli ressò. Van recollir-ne els aspectes més destacats els mitjans següents: 324.cat, betevé, La Vanguardia, Diari Ara, El Periódico, Diari Més, El Món.cat, Con Salud, Nació Digital, Diario Médico, RAC1, Cope, Redacción Médica, El País (versió paper), El Punt Avui (versió paper), ABC, 20 minutos (versió paper), Onda Cero, entre altres. L’endemà, el 4 de gener, La Vanguardia publicava a la seva portada de l’edició en paper la notícia de la notificació de positius per part de les farmàcies davant la saturació dels Centres d’Atenció Primària, i Enric Sierra, director adjunt, publicava una editorial titulada “Les farmàcies són útils”. També el Diari Ara destacava aquesta notícia en portada i, a la secció “Les cares del dia”, la tasca del president del CCFC i del COFB, Jordi Casas.

Alhora, aquest anunci per part del Departament de Salut i el CCFC va ser recollit per part de mitjans locals com La Mañana, El Segre (versió paper), La República, Regió 7 (versió paper), Diari de Tarragona (versió paper), Heraldo de Aragón (versió paper), Ràdio Balaguer, El Periódico de Canarias, La Tribuna de Albacete, Ràdio Premià de Mar i L’Hospitalet Digital, amb declaracions de Marta de Bolós, coordinadora de les farmàcies de l’Hospitalet i el Prat de Llobregat; i mitjans especialitzats, com PrNoticias, El Farmacéutico, Acta Sanitaria, El Global, Diariofarma, Diario Médico i El Global.

Per parlar de tot plegat, el president del COFB va ser entrevistat al programa “Versió RAC1” (a partir del minut 12:15) i a Informatius d’Onda Cero (a partir del minut 43:35), i TV3 va emetre declaracions seves als Telenotícies. D’altra banda, Laura Gomà va realitzar intervencions a Ràdio 4 (a partir del minut 27:01) i a Ràdio Estel (a partir del minut 24:49), i la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, al programa “La tarda de Catalunya Ràdio”. Així mateix, els dies posteriors els mitjans es van continuar fent ressò de l’elevat nombre de positius comunicats al Departament de Salut a través de les farmàcies, com és el cas de Diario Médico i Nius.

Programa TAR: ampliació del cribratge a la comunitat educativa

El passat 10 de gener el programa de TV3 “Tot es mou” (a partir del minut 4:50) va entrevistar la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, que va referir-se a l’ampliació del cribratge a la comunitat educativa en el marc del programa TAR. Aquest va ser, sens dubte, el principal canvi amb la represa del curs després de les vacances de Nadal. Amb la incorporació d’educació primària al protocol i, coincidint amb la sisena onada, s’estaven realitzant més tests que mai fins al punt de patir, de manera puntual, alguns desabastiments de TAR a les farmàcies.

Van parlar-ne La Vanguardia, El Periódico (versió paper, amb declaracions de la vicepresidenta del COFB), Betevé (amb declaracions de la vicepresidenta del COFB) o Catalunya Ràdio (a partir del minut 4:30), que va entrevistar el conseller de Salut. El doctor Argimon va aprofitar l’entrevista per felicitar els farmacèutics arran de tota la feina que estaven desenvolupant en el marc del cribratge.

Per la seva banda, Marta Gento, vicetresorera del COFB, va fer declaracions a TV3, fent una crida a la calma, i posant èmfasi en el fet que calia esperar a tenir el TAR prescrit abans d’anar a les farmàcies a fer-se’l. En la mateixa línia es va pronunciar Ariadna Condon, coordinadora de les farmàcies del Barcelonès Nord, en una entrevista amb TV3 (a partir del minut 16:14). Dels tests d’antígens fets a la comunitat educativa també van parlar dues farmacèutiques de Barcelona al programa La tarda de Catalunya Ràdio; Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, al Diari de Sabadell (versió paper); el farmacèutic Nacho Jané, al programa Planta Baixa de TV3 (a partir del minut 6:23), o el farmacèutic de Granollers Francesc Bellavista va ser entrevistat a La Xarxa.

“Cada 5 segons, una farmàcia catalana realitza un TAR supervisat a la comunitat educativa”

Des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), es va enviar una nota de premsa el passat 17 de gener per posar en valor la tasca duta a terme pels farmacèutics, especialment des de la represa del curs escolar: cada 5 segons, una farmàcia catalana estava realitzant un TAR supervisat a la comunitat educativa. Aquest fet va ser àmpliament recollit tant pels mitjans generalistes com especialitzats. En són exemples: imFarmacias, Revista Acofar, PmFarma, Diario Médico, El Farmacéutico, Segre, Regió 7, Diariofarma, Vilaweb, Diari Més, El Punt Avui.

Aquest balanç positiu també va motivar diverses entrevistes a portaveus del COFB. Núria Bosch va ser entrevistada a “La Tarda” de Catalunya Ràdio, a Onda Cero, al programa “De boca a orella” de Ràdio 4 (a partir del minut 26). Al seu torn, Jordi Casas va participar a “La nit dels ignorants“, de Catalunya Ràdio, on va ressaltar que les farmàcies continuaven ajudant als ciutadans en un moment en què era difícil accedir a determinats recursos sanitaris. I, per la seva banda, Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va ser entrevistat al programa “Fet a mida”, de La Xarxa TV (a partir del minut 22:50), i als informatius de Cope Catalunya.

De la tasca fonamental dels farmacèutics durant la pandèmia, amb accions com el cribratge escolar, i moltes altres, també va parlar-ne Marcel Gili, coordinador de les farmàcies del Baix Llobregat nord, que va presentar el seu llibre al programa Tot es mou de TV3 (a partir del minut 17:32).

Finalment, diversos programes es van interessar per les actualitzacions de dades de tests supervisats. És el cas del TN Vespre del 23 de gener (a partir del minut 2:45) o Els Matins de TV3 (a partir del minut 2:03:34).

Regulació del preu dels tests d’antígens

A mitjans de gener, el govern espanyol va aprovar la regulació dels tests d’antígens i, d’aquesta manera, el preu màxim va passar a ser de 2,94 €. Molts mitjans es van fer ressò d’aquesta novetat i van donar a conèixer l’opinió del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona.

Abans que es conegués quin seria el preu màxim fixat, els mitjans ja van voler recollir una primera valoració. Jordi Casas, president del CCFC i del COFB, va parlar del tema a l’Informatiu de TVE (a partir de minut 4:44); Laura Gomà, vocal del COFB, a Ràdio Estel; Marta Gento, vicetresorera del COFB, a Betevé; i la coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, Meritxell Blanchart, a Ràdio Sabadell. El 13 de gener, dia en què el govern espanyol va aprovar la regulació del preu, Jordi Casas, president del CCFC i del COFB, va ser entrevistat per TV3; Miquel Recasens, tresorer del COFB, per Ràdio Estel; i Marta Gento, vicetresorera del COFB, per Betevé.

La mesura va entrar en vigor el 15 de gener i, a partir d’aquell dia, els mitjans també van voler recollir com s’estava vivint des de les farmàcies. El programa “El Suplement” de Catalunya Ràdio va entrevistar Aina Surroca, secretària del COFB; TV3 va recollir declaracions de Laura Gomà, vocal del COFB; Via Empresa, declaracions de Miquel Recasens, tresorer del COFB; i TVE, declaracions de la farmacèutica Carlota Sangil, de la farmàcia Marta Gento (a partir del minut 2).

Tertúlia COVD-19 sobre salut mental

El passat 19 de gener, el Dr. Víctor Pérez, director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital de la Mar i vocal del patronat de la Fundació Malalts Mentals de Catalunya, va participar en una nova tertúlia COVID-19 del COFB titulada “Salut mental en temps de COVID”. El Dr. Pérez va parlar del repte que suposa la pandèmia per la salut mental, tant pel que fa a la malaltia en si, com per l’impacte de les restriccions. Especialment, es van tractar temes com l’afectació als pacients amb COVID-19 i als professionals sanitaris, la gestió del dol i els col·lectius vulnerables: joves i malalts mentals.

Des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona es va enviar als mitjans de comunicació una nota de premsa recollint els aspectes més rellevants de la conferència. Se’n van fer ressò: imFarmacias, Revista Acofar, Diariofarma, PMFarma i Revista Farmanatur.

Infarma Madrid 2022

Durant el mes de gener, l’organització d’Infarma va enviar una nota de premsa als mitjans de comunicació per informar sobre l’edició de 2022 d’Infarma, que se celebrarà del 23 al 24 de març a Madrid. Aquesta nova edició, organitzada pels Col·legis Oficials de Farmacèutics de Madrid i Barcelona, en col·laboració amb Interalia, recupera el format presencial i durant tres dies centrarà l’actualitat de la farmàcia a Espanya.

El doctor Víctor Vidal Lacosta, metge de Treball i inspector de la Seguretat Social, serà l’encarregat de dur a terme la conferència inaugural d’Infarma Madrid 2022, que tractarà sobre l’impacte de la fatiga pandèmica en el farmacèutic. A més, aquesta edició d’Infarma comptarà amb una Sala COVID per analitzar l’experiència i totes les novetats relacionades amb la pandèmia.

Van recollir aquesta nota de premsa els següents mitjans: Diariofarma, imFarmacias, PharmaMarket, El Farmacéutico, Revista Acofar, Revista Farmanatur, Nutrasalud i Vozlibre.

El COFB com a font d’informació

Propietats de l’all

Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va fer declaracions en el marc d’un reportatge de Vidasana sobre les propietats nutritives de l’all, que portava per títol “Propiedades y beneficios del ajo”.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal