El passat 18 de maig va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona una nova actualització en microbiota i probiòtics. Aquesta formació va estar organitzada conjuntament amb la Societat Espanyola de Microbiota, Probiòtics i Prebiòtics (SEMiPyP) i patrocinada per Biotical Health, Faes Farma, Grifols i Stada. Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, i Ascensión Marcos, professora d’Investigació del CSIC i Vocal d’Assumptes Institucionals de la SEMiPyP, van ser les encarregades de moderar la sessió.
Durant aquesta sessió, i de la mà d’experts referents en la temàtica, es van conèixer les novetats i investigacions més recents i es va aprofundir en el coneixement de la microbiota i el maneig dels probiòtics i els prebiòtics.
La microbiota i els probiòtics, de la mà dels experts
La sessió es va desenvolupar en quatre intervencions on els ponents van abordar diferents temes i aspectes envers la microbiota i els probiòtics. Evaristo Suárez, catedràtic de Microbiologia a la Universitat d’Oviedo i Vocal d’Investigació Bàsica de la SEMiPyP, va encetar la primera intervenció parlant sobre el paper de la microbiota en el binomi salut/malaltia.
Seguidament, Guillermo Álvarez, metge adjunt a la unitat de Gastroenterologia i Nutrició Pediàtrica de l’Hospital Gregorio Marañón (Madrid) i president de la SEMiPyP, va dedicar la seva exposició als medicaments i el microbioma intestinal.
Microbioma: objecte d’atenció creixent
El microbioma ha rebut una atenció creixent en els darrers 15 anys amb nombrosos estudis que informen canvis a la microbiota intestinal, no només en obesitat, diabetis i malalties hepàtiques, sinó també en càncer i malalties neurodegeneratives. L’evidència recent mostra com fàrmacs amb dianes humanes poden tenir un impacte negatiu a la microbiota intestinal, més enllà del conegut impacte dels antibiòtics. Aquestes investigacions, a més, demostren que els bacteris intestinals podrien modular l’eficàcia i la toxicitat de molts fàrmacs.
A continuació, Francisco Guarner, especialista en malalties del tracte digestiu de la unitat d’Investigació del Sistema Digestiu a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, va parlar sobre l’impacte dels antibiòtics sobre el microbioma.
Per acabar, Juan Miguel Rodríguez, catedràtic del Departament de Nutrició i Ciència dels Aliments a la Universitat Complutense de Madrid i Vocal de la SEMiPyP, va tancar el cicle d’intervencions parlant sobre nous probiòtics, prebiòtics i postbiòtics.
Probiòtics a l’oficina de farmàcia
Finalitzant la sessió, els diferents laboratoris patrocinadors de la formació van presentar, en format de comunicació oral, diversos tipus de probiòtics que es poden trobar a l’oficina de farmàcia, tots ells destinats a millorar la salut intestinal, estimular el sistema immunitari, o mantenir el benestar íntim i urinari.
Organitzat conjuntament amb:
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès:
- “Psicobiòtics, els bacteris que equilibren la salut mental”, nova tertúlia d’actualitat al COFB (Novembre 2020)
- Aprofundint en la microbiota, els probiòtics i els prebiòtics en el Dia Mundial del Microbioma (Juliol 2019)
- Com afecten els medicaments a la microbiota? Nova edició de les tertúlies d’actualitat (Maig 2019)