Estàs aquí: Inici > Destacats > Novetats en l’àmbit de la microbiota i en el maneig dels probiòtics i prebiòtics

Novetats en l’àmbit de la microbiota i en el maneig dels probiòtics i prebiòtics

1 juny 2022

El passat 18 de maig va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona una nova actualització en microbiota i probiòtics. Aquesta formació va estar organitzada conjuntament amb la Societat Espanyola de Microbiota, Probiòtics i Prebiòtics (SEMiPyP) i patrocinada per Biotical Health, Faes Farma, Grifols i Stada. Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, i Ascensión Marcos, professora d’Investigació del CSIC i Vocal d’Assumptes Institucionals de la SEMiPyP, van ser les encarregades de moderar la sessió.

El passat 18 de maig va tenir lloc al COFB la formació "Actualització en microbiota i probiòtics".
El passat 18 de maig va tenir lloc al COFB la formació “Actualització en microbiota i probiòtics”.

Durant aquesta sessió, i de la mà d’experts referents en la temàtica, es van conèixer les novetats i investigacions més recents i es va aprofundir en el coneixement de la microbiota i el maneig dels probiòtics i els prebiòtics.

La microbiota i els probiòtics, de la mà dels experts

La sessió es va desenvolupar en quatre intervencions on els ponents van abordar diferents temes i aspectes envers la microbiota i els probiòtics. Evaristo Suárez, catedràtic de Microbiologia a la Universitat d’Oviedo i Vocal d’Investigació Bàsica de la SEMiPyP, va encetar la primera intervenció parlant sobre el paper de la microbiota en el binomi salut/malaltia.

El catedràtic de Microbiologia de la Universitat d'Oviedo, Evaristo Suárez, en l'inici de la seva intervenció.
El catedràtic de Microbiologia de la Universitat d’Oviedo, Evaristo Suárez, en l’inici de la seva intervenció.

Seguidament, Guillermo Álvarez, metge adjunt a la unitat de Gastroenterologia i Nutrició Pediàtrica de l’Hospital Gregorio Marañón (Madrid) i president de la SEMiPyP, va dedicar la seva exposició als medicaments i el microbioma intestinal.

Microbioma: objecte d’atenció creixent

El microbioma ha rebut una atenció creixent en els darrers 15 anys amb nombrosos estudis que informen canvis a la microbiota intestinal, no només en obesitat, diabetis i malalties hepàtiques, sinó també en càncer i malalties neurodegeneratives. L’evidència recent mostra com fàrmacs amb dianes humanes poden tenir un impacte negatiu a la microbiota intestinal, més enllà del conegut impacte dels antibiòtics. Aquestes investigacions, a més, demostren que els bacteris intestinals podrien modular l’eficàcia i la toxicitat de molts fàrmacs.

A continuació, Francisco Guarner, especialista en malalties del tracte digestiu de la unitat d’Investigació del Sistema Digestiu a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, va parlar sobre l’impacte dels antibiòtics sobre el microbioma.

El Dr. Francisco Guarner en un moment de la seva exposició.
El Dr. Francisco Guarner en un moment de la seva exposició.

Per acabar, Juan Miguel Rodríguez, catedràtic del Departament de Nutrició i Ciència dels Aliments a la Universitat Complutense de Madrid i Vocal de la SEMiPyP, va tancar el cicle d’intervencions parlant sobre nous probiòtics, prebiòtics i postbiòtics.

Probiòtics a l’oficina de farmàcia

Finalitzant la sessió, els diferents laboratoris patrocinadors de la formació van presentar, en format de comunicació oral, diversos tipus de probiòtics que es poden trobar a l’oficina de farmàcia, tots ells destinats a millorar la salut intestinal, estimular el sistema immunitari, o mantenir el benestar íntim i urinari.

Organitzat conjuntament amb:

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal