Estàs aquí: Inici > Destacats > Novetats en el diagnòstic i el tractament del càncer renal en l’àmbit de la farmàcia hospitalària

Novetats en el diagnòstic i el tractament del càncer renal en l’àmbit de la farmàcia hospitalària

14 juny 2022

El passat 26 de maig el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va acollir la formació “Càncer renal. Actualització terapèutica”, organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica i que va comptar amb la col·laboració d’IPSEN. Els ponents van ser Alejo Rodríguez, oncòleg adjunt del Servei d’Oncologia Mèdica de la Unitat Funcional de Càncer Urològic de l’Hospital del Marc, David López, farmacèutic adjunt al Servei de Farmàcia a l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i Montse Gasol farmacèutica de la Divisió de l’Ús Racional del Medicament i secretària del Consell Assessor de la Medicació Hospitalària, Gerència del Medicament de l’Àrea Assistencial del Servei Català de Salut. David Conde, vocal d’Hospitals del COFB, va moderar la sessió.

D'esquerra a dreta, Alejo Rodríguez, Montse Gasol, David Conde, i David López durant la taula de debat.
D’esquerra a dreta, Alejo Rodríguez, Montse Gasol, David Conde, i David López durant la taula de debat.

Adreçada a farmacèutics hospitalaris, els objectius d’aquesta sessió es van centrar a conèixer les novetats en el diagnòstic i el tractament del càncer renal, explicar les decisions de posicionament i selecció de teràpies, i debatre al voltant dels tractaments d’aquesta patologia.

El càncer renal i els seus factors de risc

Alejo Rodríguez, va iniciar la sessió definint el càncer renal i parlant sobre els tractaments disponibles per fer-li front. Va remarcar: “és el càncer més prevalent tant en homes com en dones. Acostuma a aparèixer entre els 40 i 60 anys i la seva incidència més alta és entre els 60 i 80 anys“.

La importància de la detecció precoç en el càncer renal

El carcinoma de cèl·lules renals (CCR) és el més freqüent dels càncers renals en adults, representant aproximadament el 90% de les neoplàsies de ronyó. El càncer de ronyó és asimptomàtic en les primeres etapes, és per això que aproximadament un 25%-30% dels pacients presenten malaltia metastàtica en el moment del diagnòstic.

La supervivència dels pacients amb càncer renal ha millorat en els últims anys gràcies a la disponibilitat de tractaments dirigits a incrementar la detecció precoç de tumors de petit volum. L’esperança de vida dels pacients amb CCR depèn de l’estadi del tumor en el moment del diagnòstic, de manera que els pacients amb tumor localitzat tenen una probabilitat de curació molt alta i una supervivència, al cap de 5 anys, d’entre el 70% i 90%, mentre que només el 10% dels pacients amb metàstasis en el moment del diagnòstic mostren una supervivència després de 5 anys.

Pel que fa als factors de risc causants d’aquesta malaltia, l’oncòleg va explicar que “no és una patologia que tingui un factor de risc determinant, és un tumor multifactorial. Hi ha molts aspectes que sumen, però no hi ha cap que sigui clarament el causant de la malaltia”. Tot i això, alguns detonants poden ser “el tabac, l’exposició laboral al cadmi, amiant i petroli, síndromes metabòlics com l’obesitat, la hipertensió o la diabetis, i l’historial familiar“.

L'oncòleg Alejo Rodríguez a l'inici de la seva presentació.
L’oncòleg Alejo Rodríguez a l’inici de la seva presentació.

El cicle del medicament i el procés de comercialització

Seguidament, David López, va parlar sobre el cicle del medicament i el procés de comercialització en la gestió dels tractaments innovadors del càncer renal en la farmàcia hospitalària.

El farmacèutic va explicar que “darrere de la farmàcia hi ha tota una sèrie de passos que impliquen el desenvolupament bàsic del cicle del medicament: la investigació bàsica o registre del medicament, la investigació preclínica, la investigació clínica, el registre i, per últim, el llançament del fàrmac”.

Pel que fa al procés de comercialització, López va recordar els tràmits que ha de fer el fàrmac fins a arribar a l’oficina de farmàcia: “inicialment, el fàrmac ha de tenir una autorització. Després, es notifica al laboratori. A partir d’aquí, cal fer la sol·licitud de preu i finançament, l’avaluació d’informes tècnics, la negociació del preu, la fixació del preu i condicions de finançament, la comercialització, i, per últim, l’avaluació del fàrmac per part de diferents comissions de les comunitats autònomes”.

El farmacèutic David López en un moment de la seva intervenció.
El farmacèutic David López en un moment de la seva intervenció.

Per concloure la sessió, els ponents van conformar una taula de debat al voltant d’aquesta patologia, on es va afegir Montse Gasol, farmacèutica i secretària del Consell Assessor de la Medicació Hospitalària. Gasol, en relació amb el mercat farmacèutic, va voler destacar que “ha canviat molt. Els costos han incrementat, i això s’ha de tenir en compte a escala estatal. L’administració de la comunitat autònoma és qui té el pressupost, ja que a Espanya hi ha un sistema descentralitzat, per tant, s’ha de tenir una àmplia visió del sistema sanitari i les patologies a tractar per preservar el benestar de la ciutadania“.

Activitat organitzada conjuntament amb:

Amb la col·laboració:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal