Estàs aquí: Inici > Destacats > Es presenten els resultats finals de la beca atorgada pel COFB en la convocatòria 2021

Es presenten els resultats finals de la beca atorgada pel COFB en la convocatòria 2021

2 gener 2023

El passat 14 de desembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va acollir la presentació dels resultats finals de la beca atorgada pel COFB en la convocatòria de 2021. L’acte va comptar amb la presència de la cap de la Comissió de Beques i Premis, M. Rosa Ballester; els membres de la Comissió, Guillermo Bagaría i Cristina Cardells; la secretària de la Comissió, Carme Capdevila; la representant de Blanquerna, Pilar Gascón; la secretària del COFB, Aina Surroca; i la directora de Màrqueting i Comunicació del COFB, Mònica Martínez.

Membres de la Comissió de Beques i Premis; la secretària del COFB; la directora de comunicació del COFB i les autores del treball becat i del premiat.
Membres de la Comissió de Beques i Premis; la secretària del COFB; la directora de Màrqueting i Comunicació del COFB; i les autores principals del projecte becat i del treball premiat.

La presentació del projecte becat va anar a càrrec de la investigadora principal, la farmacèutica Ana Maria de Andrés, que va exposar els resultats finals de la investigació titulada “Estudi pilot per avaluar l’impacte d’una intervenció multidisciplinària basada en la revisió de la medicació centrada en la persona en pacients institucionalitzats”.

En l’estudi també hi van participar els investigadors Daniel Sevilla Sánchez, Hilda Alfaro Riveros, Maria Asunción Alvarez Carrera, Sonia Baró Sabaté, Marta Escriu de Gracia, Anna Carrasco Álvarez, Margarita Rubio Romera, Laura Mónica Pérez Bazán, Marco Inzitari. Parc Sanitari Pere Virgili.

Resultats del projecte becat

L’objectiu del projecte becat era avaluar l’impacte d’una intervenció multidisciplinària de prescripció centrada en la persona (PCP) en la reducció de la polifarmàcia en persones que viuen en residències.

Per poder dur a terme la investigació va comptar amb un equip multidisciplinari constituït per una metgessa d’Atenció Primària (AP), una geriatra, tres infermeres d’AP, una farmacèutica d’AP i dos farmacèutics hospitalaris d’Atenció Intermèdia. En particular, va participar la Unitat Geriàtrica d’atenció primària del CAP Larrard-Parc Sanitari Pere Virgili.

La farmacèutica va comentar que, en aquesta fase pilot, es van incloure 55 pacients (edat mitjana de 87,8 anys; 96,4% dones, fragilitat moderada 40%) i es va fer una revisió dels tractaments estructurada en tres passos. El primer, d’avaluació centrada en la persona, per tal de definir els objectius globals del pacient (infermeria i equip mèdic). El segon, d’avaluació centrada en el diagnòstic, en què es van revisar tots els problemes de salut de la persona i dels tractaments actualment prescrits (farmacèutics d’AP i Intermèdia). I finalment, el tercer, d’avaluació centrada en el fàrmac, en aquest darrer es va fer una revisió dels tractaments.

L'autora del millor projecte comunitari, Anna Camps (esquerra), i la investigadora del projecte becat Ana Maria de Andrés (dreta).
L’autora principal del millor projecte comunitari, Anna Camps (esquerra), i la investigadora principal del projecte becat, Ana Maria de Andrés (dreta).

A l’inici de la investigació, el nombre mitjà de fàrmacs per pacient va ser de 9,7, que es va reduir en -2,69 postintervenció; la reducció observada va ser de gairebé 3 fàrmacs per pacient. Es van assolir també reduccions en el percentatge dels pacients polimedicats (-9,0%), hiperpolimedicats (-50,9%) i amb medicació potencialment inapropiada (-16%). Un 30% de les intervencions van estar dirigides a discontinuar el tractament.

Finalment, Ana Maria de Andrés va exposar quina ha estat la conclusió de l’estudi pilot: l’aplicació de la metodologia de revisió PCP per part d’un equip multidisciplinari (metge-farmacèutic-infermera) ha demostrat ser útil, tant en la reducció del nombre de fàrmacs com dels tractaments amb més risc de produir efectes adversos en persones d’edat avançada institucionalitzades en residències. Aquest resultat ha portat a implementar el mètode en l’activitat diària, de manera que creix el nombre de pacients en els quals se’ls aplica la intervenció.

Premi al millor projecte comunitari

L’acte de presentació dels resultats finals de la beca va comptar amb l’assistència d’Anna Camps, autora principal del projecte que va rebre el premi al millor projecte comunitari de 2021: “Puntuació de risc de genètic de gravetat de COVID-19 en pacients positius per SARS-CoV-2. Estudi CARGENCORS”. Un projecte elaborat juntament amb els següents autors: Jaume Marrugat de la Iglesia, Irene Román Dégano, Isaac Subirana Cachinero, Rafel Ramos Blanes, Roberto Elosua, Clàudia Solà Richarte, Mel-lina Pinsach Abuin, Ramon Brugada Terradellas, Ruth Martí Lluch. Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

La resolució del premi d’aquesta categoria es va realitzar el passat mes de juliol, en una sessió organitzada en el COFB, en la qual també es van atorgar la resta de premis.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal