Estàs aquí: Inici > Destacats > Novembre i desembre: el desabastiment de medicaments, el Programa d’educació sanitària sobre el bon ús dels medicaments i Infarma, temes més destacats als mitjans

Novembre i desembre: el desabastiment de medicaments, el Programa d’educació sanitària sobre el bon ús dels medicaments i Infarma, temes més destacats als mitjans

24 gener 2023

Desabastiment de medicaments

El passat mes de novembre, les farmàcies van tenir problemes de subministrament de diferents medicaments i un dels casos més rellevants va ser la manca d’amoxicil·lina pediàtrica, en ple repunt de les pneumònies infantils.

Els mitjans de comunicació es van fer ressò i van entrevistar a diversos membres del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). El programa “El matí de Catalunya Ràdio” (a partir del minut 37:31) va desplaçar-se fins a la farmàcia de la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch. La Xarxa (a partir del minut 1:08:53), també va informar, però en aquest cas, des de la farmàcia de la vocal d’Ortopèdia del COFB, Elena Palau. El Diari Ara, en la versió digital i en paper, ho va destacar en el magazín “Criatures”, amb declaracions de la vocal del COFB, Laura Gomà. La vocal del COFB, també va ser entrevistada en el programa “La Linterna” de la Cope Catalunya (a partir del minut 45:41) i a la Cadena SER (a partir del minut 7:52). Durant el mes de desembre, el programa Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio (a partir de minut 18:30) en van parlar amb Gomà. La peça informativa la van complementar amb el testimoni de la farmacèutica comunitària Montse Vilaplana.

El vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, va fer declaracions sobre la falta d’amoxicil·lina al 324, als informatius de Ràdio 4, a Nació Digital, a TeleMadrid i a la Cope Catalunya. Ràdio 4 (a partir del minut -30:46) també es va fer ressò de la notícia en el programa “De boca a orella” i, en aquest cas, van parlar amb la secretària de COFB, Aina Surroca.

El Periódico, en la versió en paper, va entrevistar a la coordinadora del COFB de les farmàcies de Gràcia (Barcelona), Mercè Barau, que va comentar que hi ha “més demanda perquè hi ha més infeccions bacterianes, sobretot faringoamigdalitis”. També ho va destacar El País i Consumidor Global, amb declaracions de la vocal del COFB, Marta Roig; Ràdio Sabadell, amb el testimoni de coordinadora del COFB de les farmàcies del Vallès Occidental Est, Meritxell Blanchart. El mes de desembre també va ser notícia la manca d’algunes presentacions d’Ozempic. El Consumidor Global en va fer difusió, en una notícia amb informació proporcionada des del COFB.

Programa d’educació sanitària sobre el bon ús dels medicaments (PESBUM)

El passat novembre, IM Farmacias i Diariofarma es van fer ressò de la nota de premsa sobre de les sessions informatives que s’impartiran en una trentena de centres educatius de l’àrea metropolitana de Barcelona i Girona, en el marc del Programa d’educació sanitària sobre el bon ús dels medicaments (PESBUM). Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Departament de Salut, el Departament d’Educació i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), amb l’objectiu de millorar els coneixements i habilitats dels joves en el maneig dels medicaments.

“La resposta als desafiaments de la salut”, lema d’Infarma Barcelona 2023

El passat desembre, la premsa especialitzada va recollir la nota de premsa enviada en què s’anunciava el lema d’enguany d’Infarma Barcelona 2023: “La resposta als desafiaments de la salut”. Ho van comunicar diferents mitjans de l’àmbit sanitari, com Pharma Market, PMFarma, El Farmacéutico, Diariofarma, ImFarmacias i Farmaventas.

Entrevistes al president del COFB, Jordi Casas

IM Farmacias (pàgines 34-36) va publicar, en la revista mensual i a la seva web, una entrevista al president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas. El president va destacar que “un dels reptes de la farmàcia en l’era postpandèmica és la digitalització del sector”.

Al desembre, El Global també va entrevistar al president del COFB, Jordi Casas. El president va repassar les línies de treball del Col·legi per a finals del 2022 i per a l’any 2023; va detallar els projectes que s’han posat en marxa des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i CatSalut; i, entre altres temes, va explicar quins són els principals reptes de la professió farmacèutica.

Estudi de l’ICS sobre la resistència antibiòtica, amb la col·laboració del COFB

A finals de novembre, es va enviar una nota de premsa d’un estudi sobre la resistència antibiòtica que va liderar la Unitat de Farmàcia d’Atenció Primària de l’ICS a la Catalunya Central, amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). L’objectiu de l’estudi era conèixer què sap la ciutadania sobre la resistència antibiòtica a la Catalunya Central, coincidint amb la Setmana Mundial de la Conscienciació sobre l’Ús dels Antibiòtics (18-24 de novembre).

La nota de premsa va tenir repercussió a diversos mitjans especialitzats: a Diario Médico i a IM Mèdico. També ho va difondre Nació Digital i el diari comarcal La Veu de l’Anoia, tant en la versió digital com en la impresa.

El COFB com a font d’informació

Alimentació infantil i omega-3

A principis de novembre, el magazín “Criatures” del Diari Ara, en format paper i en format digital, va destacar la importància que els nens i nenes mantinguin una rutina horària pel que fa als àpats. La publicació va comptar amb declaracions de la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach.

Anna Bach, Anna Paré, Xavier de Diego i  Andreu Prados, de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB, van aportar informació sobre la importància dels àcids grassos omega-3 pel correcte funcionament i desenvolupament cerebral en un article sobre la pèrdua de memòria de Web Consultas.

La higiene de les parpelles i la microbiota cutània

Correo Farmacéutico, tant en l’edició impresa com digital, va dedicar la pàgina sobre el consell farmacèutic a l’autocura de les parpelles, sota el títol: “La higiene, primer consell per traçar patologies de la parpella”. La publicació va comptar amb declaracions de la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde.

La vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB també va col·laborar en una notícia sobre la microbiota cutània.

Tests combinats COVID i Grip

Informatius de Ràdio 4 (a partir del minut -7:09) va realitzar una peça radiofònica amb declaracions de la vicetresorera del COFB, Marta Gento, en què va parlar dels tests combinats de covid i grip. La vicetresorera va comentar que “posar noms i cognoms a la patologia (covid/grip) que estem passant, ajuda a controlar-la millor”.

VIH: Tests a la farmàcia i proves d’autodiagnòstic

El vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, va participar en la publicació de Diario Médico sobre els avantatges dels tests que es realitzen a les farmàcies en el marc del Programa de detecció precoç del VIH.

Mencions al COFB

Presentació de la Sociedad Científico Profesional de Farmacia Iberoamericana Comunitaria (SOCFIC)

La darrera setmana de novembre es va presentar la Sociedad Científico Profesional de Farmacia Iberoamericana Comunitaria (SOCFIC) en un acte celebrat al COFB, en què va participar el president del Col·legi, Jordi Casas, que va ser l’encarregat de donar la benvinguda. En van fer difusió els mitjans especialitzats: PMFarma, El Farmacéutico, Diario Médico, Diariofarma i IMFarmacias.

Women 360º Congress

La vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, va participar en la 20a edició del “Women 360º Congress”, un congrés referent en l’àmbit de salut, que enguany es va centrar en la promoció de la salut mental de la dona. La participació i col·laboració del COFB va ser destacada a la web de Farmaventas.

Entrevistes als farmacèutics comunitaris

IM Farmacias (pàgines 13 i 20) va entrevistar a la farmacèutica Laura Odriozola i al farmacèutic Jordi Colldefornen l’apartat “el Farmacéutico a pie de calle” de la revista mensual i també ho van publicar a la seva web. Ambdós farmacèutics comunitaris van parlar sobre com ha evolucionat el paper del farmacèutic, cap a on es dirigeix la farmàcia com a espai de salut, entre altres qüestions.

Consells de salut: alimentació i cremades

Cope va elaborar una peça informativa sobre els aliments que poden ajudar a mantenir la memòria, a partir d’informació publicada a la web de salut del COFB, Farmaceuticonline. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona també va ser font d’informació en un article publicat per El Heraldo de Mexico sobre els àpats nadalencs dels bebès; i en una notícia de la revista Semana en què es detallaven els beneficis de consumir omega-3.

El COFB també va ser mencionat en una notícia de El Universo sobre els remeis casolans per a les cremades a la pell.

Robatoris a les farmàcies de Mataró

El mitjà Mataró Audiovisual va publicar dues peces a finals de novembre, sobre la contractació de vigilància per protegir les farmàcies mataronines, a causa de l’augment de robatoris en aquests establiments. Va comptar amb declaracions de la coordinadora del COFB de les farmàcies del Maresme, Carmina Subirats.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal