Estàs aquí: Inici > Destacats > Laura Vilagrà, consellera de la Presidencia: “Hem d’aprofitar la capil·laritat de les farmàcies i la seva proximitat al ciutadà per potenciar la figura del farmacèutic com a agent de salut”

Laura Vilagrà, consellera de la Presidencia: “Hem d’aprofitar la capil·laritat de les farmàcies i la seva proximitat al ciutadà per potenciar la figura del farmacèutic com a agent de salut”

14 març 2023

La consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, ha inaugurat avui Infarma Barcelona 2023, la Trobada Europea de Farmàcia que se celebrarà en el recinte Gran Via de Fira de Barcelona durant els dies 14, 15 i 16 de març. La consellera ha agraït als farmacèutics el seu paper clau durant la pandèmia i els bons resultats obtinguts del treball coordinat amb el sistema sanitari. “Hem d’aprofitar l’enorme capil·laritat de la xarxa de farmàcies i la seva proximitat al ciutadà per potenciar la figura del farmacèutic comunitari com un agent de salut clau en la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de malalties”, i ha expressat la intenció de continuar treballant en la “digitalització del sector, que permetrà disposar de les dades de proves que es poden fer de manera automàtica en la farmàcia”.

La consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, durant la inauguració d'Infarma Barcelona 2023.
La consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, durant la inauguració d’Infarma Barcelona 2023.

En la mateixa línia ha intervingut Jordi Casas, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i president d’Infarma Barcelona 2023, qui ha assenyalat la necessitat de “consolidar l’oficina de farmàcia com a punt de servei i informació de la ciutadania per a fer front als reptes sanitaris del futur”. El president del COFB també ha mostrat la necessitat d’adaptar “la prestació farmacèutica a un model cada vegada més digitalitzat que permeti connectar amb un major seguiment de la salut dels usuaris i ha remarcat que aquesta edició d’Infarma destacarà per la digitalització, la sostenibilitat, la participació i la solidaritat”.

Manuel Martínez del Peral, president del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid (COFM), i vicepresident d’Infarma Barcelona 2023, ha donat també la benvinguda a tots els assistents a la cita i ha assenyalat que durant aquests dies de trobada “els farmacèutics demostrarem que som part de la solució de molts dels reptes actuals en salut i podem contribuir a alleujar la saturació del sistema sanitari”.

Inauguració oficial d'Infarma Barcelona 2023
Inauguració oficial d’Infarma Barcelona 2023

“Hem d’integrar al farmacèutic en el sistema sanitari per a posar en valor el rol que ens demana la societat i respondre a les demandes actuals en salut”, ha opinat Jesús Aguilar, president del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF), qui ha convidat a celebrar els avanços realitzats, però ha advertit que “ens queden desafiaments per davant per als que és necessari introduir reformes que reforcin les capacitats de servei assistencial del farmacèutic”.

Com ha apuntat, Guillermo Bagaria, director del Congrés d’Infarma Barcelona, “aquest és un congrés molt esperat després de quatre anys de l’última edició presencial a Barcelona. Hem ampliat un 10% la zona d’exposició i es realitzaran prop de 80 taules de debat que abordaran temes com la problemàtica de l’ús dels antibiòtics, els desabastiments o l’estratègia One-Health en Salut Pública”.

Salut planetària per garantir la salut del futur

La sostenibilitat és un dels temes centrals d’Infarma Barcelona 2023, que per primera vegada serà un congrés neutre en emissions de CO2, i ha marcat també la conferència inaugural sota el títol “Salut Planetària: quan la salut de les persones depèn de la salut del planeta” a càrrec del Dr. Josep Maria Antó, investigador Sènior de ISGlobal i Catedràtic Emèrit de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra.

El ponent ha advertit que “el futur de la salut és la salut planetària”, és a dir, no podrem tenir bona salut sense cuidar la salut del planeta. “Estem esgotant els recursos naturals a costa de la salut de les generacions futures” ha explicat el Dr. Antó, qui ha assenyalat que “estem traspassant límits que no deuríem. Si la temperatura del planteja augmenta per sobre dels 1,5°, entrem en una zona de canvis difícil de predir i irreversibles”.

Com s’afronta la salut planetària i el repte de la sostenibilitat des dels diferents àmbits de la cadena farmacèutica ha estat el tema de la taula de debat posterior. Guillermo Bagaria, director del Congrés i vocal d’Oficina de Farmàcia del COF Barcelona, ha subratllat la importància de l’impacte que poden tenir les petites accions per reduir la petjada mediambiental de l’activitat de l’oficina de farmàcia amb l’existència consolidada d’iniciatives com el Punt Sigre o la recepta electrònica.

Taula de debat (d'esquerra a dreta): Carme Chaparro, Guillermo Bagaría, Matilde Sánchez, Juan Yermo i Mar Fábregas.
Taula de debat (d’esquerra a dreta): Carme Chaparro, Guillermo Bagaría, Matilde Sánchez, Juan Yermo i Mar Fábregas.

“Des de la distribució farmacèutica cada dia fem 565.000 km per garantir l’accés dels pacients als medicaments en condicions de seguretat i eficàcia, per la qual cosa la sostenibilitat de la nostra activitat és un tema que ens preocupa” ha afirmat Matilde Sánchez, presidenta de la Federación de Distribuidores Farmacéuticos (FEDIFAR), i ha mostrat alguna de les accions que estan impulsant per contribuir a reduir l’impacte en el medi ambient com la utilització de vehicles híbrids, la reducció del consum d’aigua, l’impuls de programes de compensació i de reforestació.

“El 70% de l’energia que consumeix la indústria farmacèutica procedeix de fonts d’energia renovable i el 80% dels grans laboratoris estan ja compromesos amb l’objectiu d’aconseguir les 0 emissions per al 2050” ha apuntat Juan Yermo, director general de Farmaindustria, qui també ha introduït el tema de l’ús racional dels medicaments per mitigar efectes com les resistències microbianes. “La indústria ha d’anar per davant buscant solucions a les malalties infeccioses perquè puguin tenir un millor tractament i evitar possibles resistències a medicaments, a més de combatre l’aparició de noves malalties que poden sorgir a conseqüència del canvi climàtic per la transmissió d’animals a humans” ha explicat Juan Yermo.

Mar Fábregas, presidenta de l’Asociación Española de Medicamentos Genéricos (AESEG) ha incidit en la necessitat de generar sistemes de producció respectuosos amb el medi ambient. “Actualment 7 de cada 10 medicaments s’elaboren en plantes d’aquest país i s’han introduït sistemes de producció respectuosos amb el medi ambient. Per a la indústria de genèrics el compromís és millorar l’accés dels ciutadans als tractaments proporcionant medicaments més accessibles i igual d’eficaços” ha considerat Mar Fábregas, qui també ha destacat l’augment de mesures que fomenten el reciclatge.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal