Estàs aquí: Inici > Destacats > Nova tertúlia d’actualitat sobre les ITS i com abordar-les des de la farmàcia comunitària

Nova tertúlia d’actualitat sobre les ITS i com abordar-les des de la farmàcia comunitària

5 abril 2023

El passat 22 de març, va tenir lloc una nova tertúlia d’actualitat, “Infeccions de transmissió sexual (ITS)”, en el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). La tertúlia va ser impartida per Rosa Maria Mansilla, cap de l’Àrea de Prevenció, Atenció i Control de les ITS i el VIH de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i per Sara Nuri Salvador, farmacèutica comunitària. La vocal de Salut Pública del COFB, Núria Oliva, va moderar la sessió.

Els objectius de la tertúlia d’actualitat van ser abordar les infeccions de transmissió sexual des d’un punt de vista de salut pública; conèixer les estratègies de control i de tractament de cada patologia; fomentar la comunicació, la coordinació i la col·laboració entre professionals; saber com fer un seguiment farmacoterapèutic adient; i proporcionar recomanacions de salut indicades per prevenir cada ITS.

Objectius a assolir del VIH i les ITS

Rosa Maria Mansilla va iniciar la tertúlia explicant quina és la situació epidemiològica del VIH i altres ITS a Catalunya des de la visió de salut pública. “El problema de les ITS és un problema mundial”, va assegurar Mansilla, de fet l’ONUSIDA té com a “objectiu de salut pública eliminar el VIH i altres ITS l’any 2030”. Per fer-ho, “van plantejar per a l’any 2020 assolir els objectius del 90-90-90, que vol dir: que el 90% de les persones amb VIH estiguin diagnosticades; que d’aquestes, el 90% rebin tractament; i d’aquestes, el 90% tinguin una càrrega viral indetectable”, va detallar Rosa Maria. Catalunya ha superat aquestes xifres, ja que es troba en el 93-90-97 i l’objectiu, per a l’any 2025, és aconseguir un 95-95-95.

D'esquerra a dreta: Sara Nuri Salvador, Núria Oliva i Rosa Maria Mansilla.
D’esquerra a dreta: Sara Nuri Salvador, Núria Oliva i Rosa Maria Mansilla.

Les infeccions de transmissió sexual en xifres

La cap de l’Àrea de Prevenció, Atenció i Control de les ITS i el VIH de l’Agència de Salut Pública de Catalunya va compartir les xifres de la situació epidemiològica a Catalunya de l’any 2019, que mostraven que el 50% de les malalties de declaració obligatòria eren infeccions de transmissió sexual. Per tant, “és una alerta que obliga a planificar i a tenir previsió d’abordatge tant preventiu, com de control, com d’estigma”, va assegurar Mansilla.

Masilla en un moment de la seva intervenció.
Masilla en un moment de la seva intervenció.

Segons va exposar Rosa Maria, la taxa per cada 100.000 hab. de casos d’ITS declarats a Catalunya l’any 2021 són: infecció genital per clamídia (140,2), gonocòccia (86,2), sífilis infecciosa (25,7) i limfogranuloma veneri (4,6). Pel que fa a la taxa de persones diagnosticades amb VIH a Catalunya, s’estima que hi ha aproximadament 33.365 persones positives i un 7% ho desconeix.

El paper del farmacèutic a les ITS

Sobre el paper del farmacèutic a l’oficina de farmàcia en l’abordatge de les ITS en va parlar la farmacèutica comunitària, Sara Nuri Salvador, que va comentar que “és essencial per afrontar els problemes que afecten la salut sexual dels ciutadans col·laborant a l’atenuació i resolució del problema sociosanitari que representen les ITS”. Segons Salvador, des de la farmàcia es pot actuar en tres nivells: en primer lloc, en la dispensació; en segon lloc, en l’educació sanitària; i, en tercer lloc, en la detecció precoç de les ITS.

La farmacèutica comunitària va posar en relleu que “el farmacèutic ha de prestar especial atenció a persones de grup de risc: “consumidors de drogues, injectables, treballadors sexuals, homes homosexuals i adolescents amb pràctica de risc, al consum de medicaments enfront de la disfunció erèctil i les noies que sol·liciten la píndola de l’endemà”.

Sara Nuri Salvador durant la seva exposició.
Sara Nuri Salvador durant la seva exposició.

Sobre la prova de detecció de VIH, la farmacèutica va explicar que, en l’actualitat, “a moltes farmàcies comunitàries de Catalunya es realitza el Programa de detecció precoç del VIH amb test ràpid. Un tractament precoç que permetrà un millor pronòstic en l’evolució de la infecció i, alhora, permetrà prendre mesures per evitar la transmissió a altres persones”. I va afegir que la farmàcia és un lloc “accessible, anònim i ràpid en l’obtenció del resultat”. Salvador va ensenyar gràfics que mostraven que la prova es du a terme en major percentatge a homes que a dones i que normalment, tenen entre 30 i 40 anys.

Per finalitzar la seva intervenció, la ponent va reafirmar que les “ITS són un problema de salut pública per l’elevada incidència que tenen i el farmacèutic, per la seva proximitat i confiança, pot ajudar a promoure una bona salut sexual proporcionant recomanacions, fent un bon seguiment socioterapèutic i participant en moltes activitats preventives com pics i detecció VIH”.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal