Estàs aquí: Inici > Destacats > Maig i juny: El desabastiment de medicaments, l’augment de la demanda d’Ozempic i la campanya sobre disfàgia, temes més destacats als mitjans

Maig i juny: El desabastiment de medicaments, l’augment de la demanda d’Ozempic i la campanya sobre disfàgia, temes més destacats als mitjans

28 juliol 2023

Desabastiment de medicaments

Els mitjans de comunicació han continuat recollint la falta de determinats fàrmacs, com és el cas d’“Els matins” de TV3, que va entrevistar a Ariadna Condon, coordinadora del COFB de les farmàcies del Barcelonès Nord. Sobre el mateix tema, L’Econòmic va publicar un reportatge en la seva versió en paper i en digital, amb declaracions del president del Col·legi, Jordi Casas. “Hoy por hoy” de La Cadena SER i Vilaweb també van cobrir la notícia, en el primer cas, van entrevistar a Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB; en el segon, van recollir declaracions d’Anna Maria Font, coordinadora del COFB de les farmàcies del Vallès Oriental. Per últim, el programa “Fet a mida” de La Xarxa va entrevistar a Enrique Rivero, farmacèutic comunitari de Vilanova i la Geltrú (a partir del minut 7:01).

Augment de la demanda d’Ozempic

El mes de maig va començar amb l’Ozempic com a un dels temes amb més ressò als mitjans de comunicació. Els farmacèutics van observar que creixia la demanda del fàrmac durant l’últim any, un medicament que només està indicat per a pacients amb diabetis tipus 2, però que també s’està prescribint per perdre pes. L’ACN va publicar la notícia, amb declaracions de la vicetresorera del COFB, Marta Gento, i va tenir repercussió en diversos mitjans, com La Vanguardia, El Punt Avui, Nació Digital, Ràdio 4, Diari de Girona, Regió 7, Betevé, Empordà, Segre (versió en paper), Diari Més, Social.cat i Capgròs. Per la seva banda, el periodista Quim Monzó va escriure un article d’opinió a La Vanguardia en català, sota el títol “Avui, consells de bellesa”.

Campanya sobre la disfàgia

La disfàgia és la tercera causa de mort en persones de més de 85 anys i, per aquest motiu, més de 500 farmàcies de l’Estat espanyol s’han adherit a la campanya de sensibilització, cribratge i acompanyament de persones que viuen amb aquesta patologia. Aquesta iniciativa promuguda per Àgora Sanitària, el portal de formació online del COFB i COFM, amb la col·laboració de Nestlé Health Science, va tenir repercussió al “El Submarí”, de la Ràdio Municipal de Terrassa, que va entrevistar a la farmacèutica comunitària Silvia Magaña (a partir del minut 23:14). Posteriorment, Magaña va aparèixer al reportatge que Canal Terrassa va fer sobre el tema. Arran de la nota de premsa enviada, altres mitjans es van fer ressò de la campanya: El Global, El Farmacéutico, Diario Médico, IM Farmacias, PMFarma, NutraSalud i FarmaNatur.

Iniciatives d’èxit presentades a Infarma Barcelona 2023

El Farmacéutico publica periòdicament “Iniciatives d’èxit”, un seguit de projectes innovadors promoguts per diferents Col·legis de Farmacèutics estatals, que es van presentar en el marc d’Infarma Barcelona 2023. Destaca, entre les propostes que s’han publicat els mesos de maig i juny, l’ús dels Sistemes Personalitzats de Dosificació (SPD). Dins d’aquestes hi ha el Projecte DOSICAT: Serveis farmacèutics en l’entorn rural, del COF de Lleida; el Programa de millora de l’adherència a través de la preparació i entrega de SPDs, del COF d’A Coruña; el projecte Mi Dosis, del COF de Palencia; i el Programa d’optimització de l’adherència al tractament farmacèutic mitjançant SPDs, del COF de Cantàbria. A través d’aquestes iniciatives, cadascuna amb les seves particularitats, volen aconseguir ajudar la farmàcia rural, frenar la despoblació, millorar l’adherència al tractament i facilitar la presa de medicaments a les persones que ho necessitin.

El Farmacéutico també va presentar el Projecte d’atenció farmacéutica domiciliària a pacients fràgils, del COF de Gipuzkoa, que vol donar suport a les persones en situació de vulnerabilitat que necessiten ajuda amb la gestió de la medicació. És una iniciativa que compta amb la col·laboració de la Fundació Hurkoa, creada per Càrites.

El COFB com a punt d’informació

Debat sobre l’obligatorietat de les mascaretes

A finals d’abril la Generalitat de Catalunya va posar sobre la taula la possibilitat de deixar enrere l’obligatorietat de la mascareta a les farmàcies, residències i centres de salut. “L’Informatiu” de la Televisió de l’Hospitalet va entrevistar a Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, sobre la proposta.

Consell farmacèutic a l’estiu

Amb l’estiu cada vegada més a prop, temes sobre com protegir-se de les temperatures elevades o què fer quan et piquen els mosquits van començar a tenir més presència. Correo Farmacéutico va publicar “La farmacia hace de escudo ante el calor”, sobre les campanyes de sensibilització que es fan des de les farmàcies per prevenir a la població general de les altes temperatures. La peça va comptar amb declaracions de Laura Gomà, vocal del COFB, i de Pilar Domingo, del Centre d’Informació del Medicament del Col·legi. Pel que fa als consells farmacèutics davant les picades de mosquit, COPE Barcelona va entrevistar a Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB. Alhora, RAC1 va recollir declaracions de la vocal per construir una peça sobre els sis pitjors errors que fem amb la crema solar.

Atenció farmacèutica en l’àmbit de la Dermofarmàcia i Alimentació

La vocal de Demorfarmàcia del COFB, Marta Alcalde, també va aparèixer a la revista Farmanatur, en l’apartat de “Novetats en dermatologia d’Infarma 2023, on va parlar de les últimes novetats terapèutiques per al tractament de l’alopècia (pàgines 18-19). Per la seva banda, la farmacèutica comunitària Rosa Maria Valls va participar en el programa “Fet a Mida” de La Xarxa, on es va fer referència a productes de dermofarmàcia i es van donar consells per tenir cura de la pell (a partir del minut 15:07).

Pel que fa a l’àmbit de la nutrició, “L’Àtic” de 8TV va entrevistar a Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, per parlar de l’obesitat, un problema de salut multifactorial (a partir del minut 5:07).

Font de referència davant consultes de medicaments

L’augment de la demanda de melatonina per poder dormir ha estat un altre dels temes que han tingut repercussió als mitjans. La Vanguardia (en paper i digital) va cobrir la notícia, amb declaracions de Lluïsa Puchol, farmacèutica de Barcelona, i “La nit dels Ignorants” de Catalunya Ràdio va entrevistar Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB.

Finalment, Cuídate Plus va publicar un article sobre com utilitzar correctament el Salbutamol, un medicament per a l’asma. La peça va comptar amb declaracions de Judit Carrera, del Centre d’Informació del Medicament del COFB.

Vapejadors

Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va alertar a Eldiario.es sobre els perills de la venda de vapejadors a les farmàcies. Poc després, va participar en el programa “Avui sortim”, de Ràdio 4, que es va enfocar en els efectes nocius que aquests productes poden suposar pels més joves.

Menció al COFB

Participació en diferents jornades

Entre els actes del maig-juny, Guillermo Bagaría va participar en l’acte inaugural de la Jornada SEFAC, que va tenir ressò a PMFarma, IM Farmacias i Diariofarma. En paral·lel, Aina Surroca, secretària del COFB, va formar part de la taula inaugural primer Congrés SOCFIC, un acte que tant El Farmacéutico com IM Farmacias van recollir.

D’altra banda, RTV Vilafranca va cobrir la jornada “Enfortim els vincles entre l’Atenció Primària i les Farmàcies Comunitàries de l’Alt Penedès”, on va assistir Mercedes López, delegada del Col·legi a l’Àrea Bàsica de Salut Vilafranca. I el diari La Ciutat va publicar una peça amb motiu de l’adhesió de Granollers a la Setmana sense fum, en la qual el COFB va participar.

30 anys de Farmamundi

Farmamundi va celebrar els trenta anys d’existència amb un esdeveniment on va assistir la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch. En l’acte es van entregar 12 premis a entitats, empreses i organitzacions que han col·laborat al llarg dels anys amb Farmamundi, un dels quals va ser atorgat al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. L’esdeveniment va ser cobert per IM Farmacias, El Farmacéutico i Valencia Plaza. IM Farmacias també publicar un article de la prèvia a l’acte.

Alimentació i autocura

El Farmacéutico va publicar l’article “Aplicaciones de los test de disbiosis intestinal en la farmàcia”, que va tenir com a redactors Andreu Prados-Bo i Glòria Sabater, membres del Grup de treball de complements alimentaris de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Per acabar, arran del projecte “Atenció Pell“, el COFB va ser esmentat en un article de Correo Farmacéutico, en què es van exposar iniciatives que apropen l’autocura al farmacèutic i a la població.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal