Estàs aquí: Inici > Destacats > Març i abril: Infarma, el desabastiment de medicaments i la renovació del conveni entre Salut i el CCFC, temes més destacats als mitjans

Març i abril: Infarma, el desabastiment de medicaments i la renovació del conveni entre Salut i el CCFC, temes més destacats als mitjans

30 maig 2023

Infarma Barcelona 2023

Els dies 14, 15 i 16 de març va tenir lloc la celebració d’Infarma Barcelona 2023 al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. La Trobada Europea de Farmàcia va tenir una forta repercussió en els mitjans de comunicació, que van publicar més de 380 notícies en les setmanes prèvies, durant el Congrés i les setmanes posteriors.

L’acte inaugural del Congrés Europeu d’Oficina de Farmàcia va ser el tret de sortida amb un nou format que, a més, va comptar amb l’assistència de la consellera de presidència, Laura Vilagrà. Ho van recollir, entre altres, PM Farma, El Global, Diario Médico, IM Farmacias (1 i 2), La Vanguardia i Diariofarma (1 i 2). Durant els dies previs a la 33a edició d’Infarma, els mitjans també es van fer ressó de l’esdeveniment. Va ser el cas d’Europa Press, IM Farmacias, PM Farma, Diariofarma, Aldia.cat, Pharma Market, Gente digital, Diario Médico (1 i 2), Europa Press i La Vanguardia.

Amb l’objectiu de conèixer totes les novetats del Saló i Congrés Europeu d’Oficina de Farmàcia, els següents mitjans van entrevistar al president d’Infarma Barcelona 2023 i president del COFB, Jordi Casas: IM Farmacias, El Farmacéutico, Farmanatur (1 i 2), online i en el dossier especial Infarma 2023 (pàg. 10), El Global i Consejos de tu farmacéutico. També van parlar amb el director del Congrés d’Infarma Barcelona 2023 i vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, que va atendre diverses peticions d’El Farmacéutico, IM Farmacias i Medicina Responsable.

A banda, en aquesta edició, es va apostar pels nous formats; com la publicació d’un branded content en el Diari Ara i l’organització d’un set de televisió amb Correo Farmacéutico, que van complementar la cobertura de la Trobada Europea de Farmàcia. Els mitjans de comunicació també van informar de les prop de 80 conferències programades durant el Congrés i de les novetats presentades en el Saló de Medicaments i Parafarmàcia.

Finalment, l’escriptora i divulgadora Elsa Punset, va impartir una conferència en el marc de l’acte de clausura, en el qual es va destacar l’èxit de la 33a edició, que va comptar amb més de 34.200 visitants. Ho va explicar IM Farmacias, Europa Press, El Global i Diario Médico, entre altres mitjans.

En el marc de la celebració de la Trobada Europea de Farmàcia, Infarma Solidari va organitzar un concert benèfic, com a activitat extracongresual. PM Farma, IM Farmacias i El Farmacéutico van informar de la recaptació final, més de 28.300 €, per lluitar contra la pobresa farmacèutica. Prèviament, també havien fet difusió de l’activitat Consejos de tu Farmacéutico, El Farmacéutico, IM Farmacias, Diario Farma, PMFarma, Pharmatech i Pharma Market.

Desabastiment de medicaments

La falta de subministrament de medicaments ha estat un dels temes recurrents en els mitjans de comunicació durant els mesos de març i abril, ja que les incidències s’han cronificat. Diario Médico va publicar un reportatge sobre aquesta problemàtica, en què va incloure declaracions de la vocal d’Ortopèdia del COFB, Elena Palau. En declaracions a Onda Cero (a partir del minut 8:56), la secretària del COFB, Aina Surroca, va parlar sobre FarmaHelp, l’eina que permet al farmacèutic trobar els medicaments pels pacients. El Periódico també se’n va fer ressò, en la versió online i en paper, amb informació proporcionada pel COFB. El vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, va participar en una tertúlia en el programa “Fet a mida” de La Xarxa (a partir del minut 8:57), que va connectar amb la farmàcia de la coordinadora del COFB de les farmàcies de l’Hospitalet i el Prat de Llobregat, Marta de Bolós. I Nació Digital va publicar una notícia amb declaracions de la coordinadora del COFB de les farmàcies del Vallès Oriental, Anna Mª Font.

Amb l’arribada de la primavera es va agreujar la falta de medicaments específics per a al·lèrgies i asma, el programa “Via Lliure” de RAC1 (a partir del minut 2:11) en va parlar amb Guillermo Bagaría. Precisament, el vocal d’Oficina de Farmàcia va ser entrevistat sobre l’escassetat de Todacitan en el programa “La Hora de la 1” de RTVE (a partir del minut 24:07). La manca de subministrament de Myrelez també va generar preocupació, Vilaweb ho va recollir en una notícia amb declaracions de la responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM), Lorena Rivera.

Al llarg d’aquests dos mesos, els mitjans van posar el focus en la manca d’algunes presentacions d’Ozempic. Se’n va fer ressò La Vanguardia i el Diari de Girona, en la versió en paper, amb declaracions del farmacèutic de l’àrea de projectes professionals i recerca del COFB, Joan Francesc Mir. La vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig, també va abordar aquest tema en una tertúlia del programa “Avui Sortim” de Ràdio 4 sobre l’obesitat i el sobrepès. Finalment, la vicetresorera del Col·legi, Marta Gento, va ser entrevistada en el programa “De boca a orella” de Ràdio 4 sobre el mateix tema.

Renovació del conveni entre el CCFC i el Departament de Salut

La Vanguardia, El Farmacéutico i Diariofarma van compartir la nota de premsa enviada a mitjans d’abril informant que el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut han renovat un any més el conveni estratègic de col·laboració. L’objectiu és avançar en el desenvolupament de l’atenció farmacèutica comunitària en el sistema de salut a través de tres àmbits principals: la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia; l’accessibilitat i la coordinació assistencial, i l’atenció i el seguiment farmacoterapèutic a pacients amb malalties cròniques.

La voluntat de col·laboració i integració del col·lectiu farmacèutic en el sistema públic de salut també ho va recollir EFE a una entrevista que va realitzar al president del COFB, Jordi Casas, a finals de març. Ho va compartir La Vanguardia, i a la peça també es va fer un repàs de la situació actual del sector farmacèutic.

Campanya de sensibilització de la disfàgia

IM Farmacias, PM Farma i la revista Farmanatur van fer difusió de la nota de premsa enviada informant de la formació prèvia per participar en la campanya de sensibilització, detecció i acompanyament de persones que viuen amb disfàgia, impulsada per Àgora Sanitària i Nestlé Health Science.

Així mateix, a finals d’abril, Àgora Sanitària també va informar d’un curs per ajudar als farmacèutics a impulsar la vacunació en adults. Ho va recollir IM Farmacias.

El COFB com a font d’informació

Cànnabis medicinal

A l’espera de l’aprovació de l’ús terapèutic del cànnabis per part de govern espanyol, que està revisant l’esborrany presentat per l’AEMPS, Correo Farmacéutico i El Mundo, en la versió en paper, van publicar una notícia recollint la intervenció del ministre de Sanitat, José Manuel Miñones en el Congrés dels Diputats abordant aquest tema. Les peces informatives compten amb declaracions del vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Allué, en què reivindica que “no hi haurà evidència científica fins que no ens deixin emprar-lo com a medicament”.

Proposta de retirar les mascaretes, prospectes de medicaments i aciclovir

A finals d’abril, el Departament de Salut va demanar al govern espanyol la retirada de la mascareta als centres sanitaris, farmàcies i residències. El programa “El Matí de Catalunya Ràdio” es va desplaçar a la farmàcia del coordinador del COFB de les farmàcies de Barcelona Nou Barris, Eduard Fernández-Rajal, per parlar sobre aquesta mesura.

Per altra banda, el vocal d’Oficina de Farmàcia, Guillermo Bagaría, va proporcionar informació a La Voz de la Salud sobre com entendre els prospectes de medicaments i el risc de no llegir-los. Concretament, va fer referència a les reaccions adverses als medicaments (RAM) que suposen entre un 5 i un 11% dels ingressos hospitalaris.

Cuídate Plus va preparar una peça informativa sobre el medicament aciclovir per a l’herpes, herpes genital, varicel·la i herpes zòster amb declaracions de Monica Lorenzo, del Centre d’Informació del Medicament del COFB.

Interrupció del sistema d’Alliance Healthcare

El passat març, Alliance Healthcare, una de les principals empreses de subministrament de medicaments, va detectar una interrupció del sistema. “Els Matins” de TV3 (a partir del minut 01:46:16) va entrevistar a la vicetresorera del COFB, Marta Gento, que va explicar que el subministrament de medicaments quedava compensat per altres distribuïdors.

Farmaserveis i “Atenció pell”

Correo Farmacéutico va elaborar una peça informativa sobre la plataforma de registre assistencial, Farmaserveis. La notícia va comptar amb declaracions de la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, que va especificar les possibilitats que ofereix la plataforma, que “van més enllà de l’assistencial”. En l’article també van mencionar la plataforma de formació online, Àgora Sanitària, a través de la qual quatre integrants de Farmaserveis es van formar en consell nutricional.  

A finals d’abril, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va participar en l’especial d’autocura de Correo Farmacéutico. En la publicació, en format paper, es va destacar el projecte “Atenció Pell” promogut pel COFB.

Mencions al COFB

Integral Women Health

La vocal d’Investigació i Docència del COFB, Mª Rosa Ballester, va participar en la primera edició de l’Integral Women Health, en el marc del Women 360º Congress, que va comptar amb més de 100 professionals de la salut. Ho va recollir la revista Forbes, Farmaventas, Pharma Market i IM Médico Hospitalario.

El Cercle de Salut presenta el llibre “La Sanitat a la Cruïlla post-COVID”

El mes d’abril, el Cercle de Salut va presentar el llibre “La Sanitat a la Cruïlla post-COVID”. La vicepresidenta del COFB i presidenta en funcions del Cercle de Salut, Núria Bosch, va moderar l’acte que va ser destacat a IM Médico Hospitalario i a Crónica Global.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal