Estàs aquí: Inici > Destacats > Juliol i agost: El programa de cribratge de càncer de coll uterí, la fi de l’obligatorietat de les mascaretes i l’augment de casos COVID, temes més destacats als mitjans

Juliol i agost: El programa de cribratge de càncer de coll uterí, la fi de l’obligatorietat de les mascaretes i l’augment de casos COVID, temes més destacats als mitjans

19 setembre 2023

Cribratge de càncer coll uterí a les farmàcies

El Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han desenvolupat un programa pilot de detecció precoç de càncer de coll d’úter. El projecte consisteix a detectar el virus del papil·loma humà (VPH) a partir d’efectuar una automostra que proporcionen les farmàcies. La fase pilot va començar el juliol del 2021 a 7 municipis del Baix Llobregat i, fins al maig d’enguany, hi han participat 73 farmàcies i 3.253 dones.

A principis de juliol, Salut va enviar una nota de premsa sobre la signatura del conveni amb el CCFC, de la qual se’n van fer ressò diversos mitjans especialitzats. Va ser el cas de Redacción Médica, PMFarma, ConSalud, El Global, IM Farmacias, El Farmacéutico, DiarioFarma i El Diari de la Sanitat. També van cobrir la notícia mitjans generalistes, com el Diari ARA, La Vanguardia, Betevé, El Far, Europa Press, CatalunyaPress i Catalunya Metropolitana. En paral·lel, el Diari ARA i el Diari Segre també van publicar la notícia en els seus formats en paper. 2Arran de la nota de premsa, “Notícies en Xarxa” de La Xarxa va entrevistar a la farmacèutica comunitària Carme Pugès, (a partir del minut 1:43:08). D’altra banda, Correo Farmacéutico va publicar un article del projecte amb informació proporcionada pel COFB.

Fi de l’obligatorietat de l’ús de mascaretes a les oficines de farmàcia

Aproximadament dos mesos més tard que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) decretés que la COVID-19 deixava de ser considerada una emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII), el Consell de Ministres va aprovar la fi de l’obligatorietat de l’ús de les mascaretes en centres sanitaris, farmàcies i residències. “L’Hora 14” de la SER Catalunya va contactar amb el Col·legi per conèixer el posicionament institucional sobre aquesta decisió. En el mateix sentit, Marta Roig, vocal del COFB, va oferir declaracions a Betevé.

Per altra banda, “L’Informatiu” de L’Hdigital es va fer ressò de la mesura amb una entrevista a Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, on també va parlar sobre la manca d’estoc d’alguns medicaments i del laboratori de formulació magistral que ha desenvolupat a la seva farmàcia. Sobre aquesta darrera qüestió, en va parlar en profunditat a l’entrevista que li va fer El Farmacéutico, que va publicar tant en format digital com en paper.

Augment de casos COVID a Catalunya

L’última setmana de juliol hi va haver un repunt de casos lleus de COVID, que va augmentar la dispensació de tests d’antígens. Arran d’això, “L’Informatiu” de RTVE Catalunya va entrevistar a Marta Gento, vicetresorera del Col·legi, que va remarcar la importància de fer-se tests quan hi ha símptomes per trencar la cadena de transmissió del virus. “L’Informatiu” també en va parlar amb Mercè Barau, coordinadora del COFB de les farmàcies de Gràcia (a partir del minut 9:55), que va explicar que s’ha perdut la por a la COVID, especialment entre la gent més jove. El Diari de Terrassa també va publicar un article sobre el tema, on va recollir declaracions de Joan Brugueras, coordinador del Col·legi de Farmacèutics de les farmàcies del Vallès Occidental Oest.

Àgora Sanitària presenta el curs “Consultes freqüents a la farmàcia”

El portal de formació en línia del COFB i del COFM, Àgora Sanitària, ha organitzat el curs “Consultes freqüents a la farmàcia”, que busca proporcionar coneixements i pautes d’actuació sobre alguns dels símptomes menors més habituals, com la rinitis, la lumbàlgia, les aftes, l’acidesa i el mal de gola. De la nota de premsa que es va enviar se’n van fer ressò DiarioFarma, IM Farmacias (1 i 2), PM Farma, Farmaventas i Revista farmanatur.

Entrevista al president del COFB a l’anuari d’IM Farmacias

IM Farmacias va entrevistar a diversos presidents de Col·legis de Farmacèutics de l’estat espanyol, amb motiu de la publicació de l’anuari 2022-23 del mitjà. Jordi Casas, president del COFB va parlar dels reptes actuals i del futur de la institució, en el marc del seu 125è aniversari.

El COFB com a font d’informació

Protecció solar, com afecten les altes temperatures als medicaments i l’onada de calor

Amb l’arribada de l’estiu, la protecció solar de la pell ha estat present en els mitjans, com és el cas del 324 i Catalunya Ràdio, que van cobrir dues notícies amb declaracions de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB. La Vanguardia també va publicar dos articles sobre la cura de la pell a l’estiu, un va ser el resultat d’una entrevista a Alcalde: “¿Cómo aplicarse correctamente la crema solar?” i l’altre , “Como combatir las quemaduras de sol“, compta amb declaracions de Marta Roig, vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

La calor també afecta als medicaments i “Serveis Informatius” de Ràdio 4 en va parlar amb Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB (a partir del minut -20:43). Les declaracions d’aquesta entrevista es van emetre en els Serveis Informatius (1 i 2) i també es va recuperar en el Cafè d’Idees de l’endemà (a partir del minut -37:25).

Arran de l’onada de calor de finals d’agost, L’Informatiu de TVE va entrevistar a Amèlia Garcia-Miranda, coordinadora del COFB de les farmàcies de l’Eixample (a partir del minut 6:35).

L’Ozempic i la digoxina

El Diari ARA li va dedicar un reportatge a l’Ozempic, un medicament que només està indicat per a pacients amb diabetis tipus 2, però que també s’està prescrivint per perdre pes. La peça “L’esperada revolució farmacològica contra l’obesitat”, que també va ser publicada en la versió en paper, va comptar amb declaracions del Centre d’Informació del Medicament (CIM).

Cuídate Plus va publicar un article sobre l’ús de la digoxina, un medicament per al cor. La peça va comptar amb informació proporcionada per Mónica Lorenzo, del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del COFB.

Acords entre entitats financeres i el sector farmacèutic

El Global va publicar un article en què analitzava els acords entre les principals entitats financeres i el sector farmacèutic. Va dedicar un apartat a Caixabank i el seu acord amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Menció al COFB

Estadístiques de Col·legiats i Farmàcies Comunitàries

IM Farmacias es va fer ressò de l’article publicat al blog del COFB “La professió farmacèutica a la província de Barcelona l’any 2022“, que desgrana les xifres més rellevants de l’àmbit farmacèutic a la província. L’escrit es basa en l’informe “Estadístiques de Col·legiats i Farmàcies Comunitàries”, corresponent al 2022, que va publicar el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos.

Projecte Derma-Risc

Cinc centres gestionats per la Mútua de Terrassa van incorporar al projecte Derma-Risc per a la detecció del càncer cutani. Es tracta d’un programa pilot que impulsa el COFB juntament amb l’Institut Català de la Salut, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i l’Hospital Clínic. El Diari de Terrassa va cobrir la notícia.

Iniciatives d’èxit

En el marc d’Infarma Barcelona 2023 es van presentar un seguit de projectes innovadors promoguts per diferents Col·legis de Farmacèutics estatals sota el concepte Iniciatives d’èxit. Durant els mesos de juliol i agost, El Farmacéutico va publicar el Projecte de cribratge de la malaltia de Chagas, del COF de la Regió de Múrcia, una continuació de les descripcions dels projectes que el mitjà ha anat publicant darrerament.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal