En el marc de les tertúlies d’actualitat organitzades pel Col·legi, el 12 de juny es va dur a terme la sessió “Exposoma. Què és i quines implicacions té sobre la salut?” impartida per la investigadora i coordinadora del projecte europeu sobre l’exposoma del Barcelona Institute for Global Health, Léa Maitre.
La xerrada va permetre als assistents actualitzar coneixements, intercanviar experiències i reflexionar sobre l’exposoma, així com afavorir l’actuació farmacèutica a través d’un consell assistit sobre medicaments i obtenir el coneixement necessari per fer intervencions preventives i de promoció.
Introduint l’exposoma
A l’inici de la tertúlia, la investigadora va introduir l’exposoma parlant de la seva càrrega global i la relació amb el medi ambient. A continuació, va aportar dades sobre els estudis que s’estan realitzant, que demostren que l’exposoma és la primera causa no genètica que ens fa emmalaltir, ja que engloba molts factors externs com la radiació, el trànsit, el clima, l’estrès, la dieta o l’exercici físic.
Durant el transcurs de la conferència, Maitre també va oferir claus per mesurar l’exposoma i per conèixer quin paper hi juguen diferents factors com, per exemple, les noves tecnologies. Alhora, la investigadora del Barcelona Institute for Global Health, va remarcar la importància de detectar-lo en les primeres etapes de vida, atesa la influència d’una detecció precoç en la longevitat de les persones.
Posteriorment, els assistents van conèixer, d’una banda, quins són els resultats dels estudis més rellevants en l’àmbit europeu; i, de l’altra, els grups amb més predisposició a patir malalties causades per l’exposoma.
Perspectives de futur
La tertúlia es va cloure abordant les perspectives de futur de l’exposoma i la seva afectació sobre els humans. Maitre va posar de manifest la importància d’estudiar l’exposoma per tal d’identificar i quantificar les exposicions i tipificar els factors de risc que predisposen les persones a emmalaltir. Com va recordar la investigadora, però, el seu estudi és summament complex perquè l’afectació dels factors és diferent en cada individu.
Altres publicacions d’interès:
- Com afecten els medicaments a la microbiota? Nova edició de les tertúlies d’actualitat (Maig 2019)
- “Els farmacèutics són un dels perfils sanitaris essencials en la resposta davant del VIH”. Entrevista a la Dra. Julia del Amo (Abril 2019)
- El paper de la farmàcia en l’ictus. Nova tertúlia d’actualitat al COFB (Novembre 2018)