Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Fitoteràpia i aliments per prevenir i combatre refredats i grips

Fitoteràpia i aliments per prevenir i combatre refredats i grips

13 novembre 2013


annabachifaig

mjosealonso

Anna Bach i Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, i Maria José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, són les autores d’aquest article.

 

Tant el refredat com la grip, per ser malalties víriques, no tenen tractament específic, i és el propi organisme mitjançant el seu sistema de defensa qui s’encarrega d’eliminar els virus. El sistema immunològic ens protegeix davant les infeccions virals, i l’alimentació, la fitoteràpia i l’estil de vida en general, juguen un paper important en la capacitat del sistema immunològic per a prevenir i combatre aquestes malalties.

La fitoteràpia és de gran ajuda per mantenir altes les nostres defenses. Plantes com l’equinàcia (Echinacea sp), el pelargoni (Pelargonium sidoides) o l’astràgal (Astragalus membranaceus) potencien les defenses davant dels refredats i la grip i entorpeixen el creixement de certs virus. Tanmateix, les persones que pateixen d’altres malalties han de demanar consell al metge o farmacèutic, ja que poden estar contraindicades en certs estats de salut (com ara les malalties autoimmunes) o interaccionar amb d’altres medicaments.

Per al tractament simptomàtic podem ajudar-nos també de moltes plantes, per exemple, per al tractament de la tos: grindèlia, heura, eucaliptus, regalèssia, farigola, plantatge, fonoll i anís verd, entre d’altres, ens ajudaran a reduir la tos, a fluïdificar la mucositat i a l’expectoració. Les podem trobar en forma de xarops, gotes, càpsules o infusions.

D’altres plantes com l’altea, la malva, el gel d’àloe, la sàlvia, la menta, la mirra i el pròpoli (que contenen els ingredients de les plantes que liben les abelles), en esprai o en tableta per dissoldre a la boca, alleugen les molèsties de la gola inflamada i irritada.

De la mateixa manera, els olis essencials, com els d’eucaliptus, niaouli, espígol, avet, marduix o aladern de fulla ampla, ajuden a descongestionar el nas.

És aconsellable també una dieta equilibrada, rica i variada en fruites i verdures, tant cuites com crues. La varietat en color aportarà varietat en antioxidants, protectors de l’organisme; les baies i fruits rojos rics en vitamina C i flavonoides, i les verdures grogues, taronges i les de fulles verdes riques en beta-carotè, antioxidant rellevant  en la immunitat de pell i mucoses. I les fruites cítriques com la taronja i la mandarina, i el caqui, que arriben en el millor moment.

Hauríem de prioritzar alguns aliments com els cereals integrals i les carns magres, que aporten vitamina B i aminoàcids per a construir els components del sistema immunològic, així com ferro i zinc, les deficiències dels quals poden deprimir aquest sistema de defenses. També el iogurt i les begudes làcties fermentades que, a través dels seus microorganismes vius, actuen més enllà de la immunitat intestinal per a augmentar la resistència a aquestes infeccions.

Quan s’està malalt, l’alimentació ha de ser suau i amb aliments nutritius i reconfortants. Continuar menjant fruites i verdures i assegurar la hidratació. La sopa de pollastre i els omega-3 del peix a través del seu efecte antiinflamatori poden alleujar símptomes com el mal de gola. A més a més, el zinc de les carns magres i d’au és associat amb acurtar la durada dels símptomes del refredat. Els fruits secs, a més de zinc, contenen antioxidants com el seleni i la vitamina E. Alguns bolets, a més de contenir seleni, són associats amb efectes antivirals i antibacterians, també característics de l’all.

2 Comentaris

  1. Hola, volia fer una consulta aver-ha si m´ho podeu resoldre; es de fer un cas en el que he de parlar de la fitoterapia per tractar i prevenir refredats en un nen de 8 mesos que va a la llar d’infants fa 3 mesos. I he de posar exemples de fitoterapia per tractar els refredats, hem podeu ajudar?? Gracies!!

    • Degut a possibles complicacions del refredat en lactants, no s’ha d’automedicar, ni tan sols amb fitoteràpia, a un nen de menys d’un any o dos, depenent de la planta. Es recomana no fer ús de la Fitoteràpia sense la supervisió d’un pediatra.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal