Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Aquest estiu aprèn a refredar la calor

Aquest estiu aprèn a refredar la calor

2 juliol 2014

DibujoQuan les temperatures són altes es poden produir pèrdues de líquids i sals minerals necessaris per l’organisme, fet que pot agreujar una malaltia crònica o bé causar deshidratació i esgotament. Per evitar que es donin aquestes situacions el Departament de Salut ha tornat a posar en marxa el pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en el qual participen diverses entitats i organismes, entre d’altres el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

Els principals símptomes que ajuden a detectar el cop de calor són la temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions i somnolència o pèrdua del coneixement. Davant d’aquests símptomes, cal traslladar la persona a un lloc més fresc, donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar urgentment els serveis emergències (061).

Per tal de conscienciar sobre les precaucions que s’han de tenir en compte, el Departament ha editat  un vídeo i un cartell (veure imatge) divulgatius. Alguns dels consells que recullen apareixen al següent requadre.

Què s’ha de fer per minimitzar els efectes negatius?

Si la persona es troba a casa, el més important és tractar de controlar la temperatura tancant persianes, obrint finestres per la nit o utilitzant algun tipus de climatització, com per exemple ventiladors.

Al carrer s’ha d’anar amb compte d’evitar el sol directe. Algunes recomanacions són portar gorra o barret, utilitzar roba lleugera i beure aigua. D’altra banda, també s’hauria de limitar l’activitat física durant les hores de més calor.

Per últim, cal tenir especial cura d’aquelles persones que tenen  més risc de patir els efectes de l’onada de calor, entre elles persones més grans de 75 anys, nadons, persones  malaltes o bé que prenen medicació especial, i individus que realitzen una activitat física intensa.

Per ampliar la informació sobre aquest pla d’actuació, que es desenvolupa anualment des del 2004, podeu consultar els següents enllaços del Canal Salut de la Generalitat:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal