Estàs aquí: Inici > Destacats > El retard en els pagaments, els serveis i les eleccions al Col·legi com a temes més destacats al març als mitjans

El retard en els pagaments, els serveis i les eleccions al Col·legi com a temes més destacats al març als mitjans

28 abril 2016
Situació financera al mes de març 

1 La Vanguardia

La Vanguardia recull el deute de la Generalitat a les farmàcies catalanes: més de 200 milions d’euros

Mes rere mes seguim denunciant als mitjans de comunicació la complicada situació financera en la qual vivim on, el problema dels impagaments per part de l’Administració, continua sense resoldre’s.

Durant el març, el deute va augmentar a més de 200 milions d’euros. Aquestes xifres corresponien a les factures dels medicaments dispensats el desembre del 2015 i el gener del 2016, faltant per pagar 88,45 milions d’euros i 112,7 milions d’euros, respectivament. L’Administració hauria hagut d’abonar el total de la factura de gener el 4 de març i, la del desembre, el 5 de febrer. Així ho vam explicar en nota de premsa i de la qual es van fer ressò La Vanguardia (1 i 2), El Mundo, ABC, El Economista, Telecinco, Diari de Girona, Regió 7, La información, Catalunya Press, AldiaOna Bages en premsa generalista i, en especialitzada, Redacción Médica, IM Farmacias, Correo Farmacéutico, El Farmacéutico i ConSalud, entre d’altres. En televisió, La Sexta va exposar-ho a Noticias 1 (del minut 15’11’’ al 16’45’’) i va recollir declaracions del president Jordi de Dalmases (a partir del minut 16’23)’’. La Cadena Ser va informar-ne en al programa El Balcó.

 

1 correo

Correo Farmacéutico explica quina part i quant van cobrar les farmàcies

Tot i això, com Correo Farmacéutico va recollir el 30 de març, finalment es va abonar el 74% restant  del mes de desembre (88,43 milions d’euros de 119) i, per tant, es va saldar el total del  deute d’aquell mes quedant pendent una part del mes de gener i tota la factura íntegra de febrer i març.

El Col·legi i els professionals del sector seguim demanant un calendari de pagaments estables i pressupostos realistes, a més, d’un finançament suficient per poder fer front als necessaris pagaments al dia.  

Serveis a la farmàcia: “Badalona, ciutat cardioprotegida”, Programa de Detecció Precoç del Càncer de Colon i Farmàcies sentinelles

El Global concreta quantes farmàcies badalonines portaran a terme el projecte

El Global concreta quantes farmàcies badalonines portaran a terme el projecte

Al març, els mitjans s’han fet ressò d’un conjunt de projectes que el Col·legi ha realitzat o hi ha col·laborat. El primer, “Badalona, ciutat cardioprotegida”, té com a objectiu dotar la ciutat de desfibriladors portàtils per prevenir la mort sobtada. Per això, ha distribuït els dispositius de forma estratègica a 26 farmàcies badalonines. Mitjans de la premsa especialitzada com El Global, El Farmacéutico, IM Farmacias i Sanifax ho han explicat, així com el lema de la iniciativa: “La farmàcia, el cor del barri”. Es tracta d’un projecte impulsat per l’Associació Barcelona Salut (ABS), l’Ajuntament de Barcelona i el Grup Menarini (com a part del seu programa d’RSC) i amb col·laboració de Fundació Brugada, Associació de Farmàcies de Barcelona (AFB), Generalitat de Catalunya, SEM i el Col·legi. Tant El Global com IM Farmacias concretaven unes dades claus que fan guanyar valor al servei: a Catalunya, una de cada quatre persones moren per problemes al cor, només el 2015 van morir 3.500 persones i, a més, tan sols hi ha 10 minuts de marge per actuar i intentar salvar la vida a algú que ha patit algun problema cardiovascular greu.

2 tve1

Reportatge de La mañana de TVE1 sobre el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Colon 

Per altra banda, durant aquest mes, ha augmentat la taxa de participació en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Colon, arribant a La Garrotxa i al Ripollès, dades que van proporcionar tant el El Punt Avui, Diari de Girona, i la sala de premsa del Departament de Salut. Correo Farmacéutico també en va fer ressò i destacava declaracions de Mercè Barau, vocal de la Junta del Col·legi, alhora que especificava punts claus d’aquest programa de prevenció, com l’accessibilitat als usuaris. La mañana de TVE1 (del minut 25’al 28’46’’. Fins a la hora 1h 01’21” segueixen parlant del càncer) també va parlar del programa i va fer valdre el paper assistencial de la farmàcia.

3 europa press

L’agència Europa Press recull la informació sobre les farmàcies sentinelles

Finalment, cal destacar que, el 15 de març, es va enviar la nota de premsa per informar del llançament de la xarxa de les farmàcies sentinelles. Es tracta d’un grup de 22 farmàcies barcelonines que vigilaran i monitoritzaran medicaments d’especial seguiment i notificaran informació per millorar la salut dels pacients. Entre altres accions, s’exploraran possibles incidents de seguretat relacionats amb l’ús dels medicaments per monitoritzar-ne l’abús o l’ús recreatiu i, així, obtenir dades que es puguin integrar en sistemes de vigilància d’altres professionals sanitaris. La iniciativa ha estat impulsada pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Departament de Salut, en coordinació amb el Col·legi, i ha tingut un important ressò mediàtic. La Cadena Ser, per exemple, va explicar-ho en el programa “Hora 14 cap de setmana” amb declaracions de Pilar Gascón, secretària del Consell. A aquesta repercussió, se li afegeix una llarga llista de mitjans de premsa escrita: La Vanguardia ABC, Europa Press, El Economista, El Punt Avui, Diari de Girona, La informaciónAl dia en generalista i, a l’especialitzada, ho van recollir Correo Farmacéutico, El Global, El Farmacéutico, IM Farmacias, Redacción Médica, Acta Sanitaria, Diariofarma, Infosalus i Farmaventas, entre d’altres.

Convoquem eleccions per al 19 de maig

L'article de Acta Sanitaria sobre les eleccions

L’article de Acta Sanitaria sobre les eleccions

El Col·legi va convocar, el passat 29 de març, eleccions per renovar la Junta de Govern del COFB. Tal com informaven Correo Farmacéutico, El Global, El Farmacéutico, Redacción Médica, Diariofarma, Acta Sanitaria, IM Farmacias, Farmanatur i Sanifax, la principal novetat d’aquestes eleccions és que s’ha volgut afegir l’opció de votació electrònica als mètodes tradicionals (presencial o per correu postal certificat) per tal de proporcionar més alternatives de participació als farmacèutics. 

Infarma Madrid 2016

5 el global

Entrevista de El Global a Jordi de Dalmases, president del COFB

El 8, 9 i 10 de març es va celebrar una nova edició del Congrés i Saló Farmacèutic Infarma Madrid que, enguany, va superar en un 15% la participació de l’edició del 2014. En total, han visitat el saló 29.726 visitants professionals, 3.250 congressistes, 14.260 farmacèutics i 12.216 professionals dels sectors de farmàcia i indústria. La premsa especialitzada l’ha cobert al detall, generant molt contingut sobra tot el que succeïa durant el congrés. Van recollir declaracions de diferents membres del COFB, coorganitzador juntament amb el COF Madrid, com Jordi de Dalmases, president; Francesc Pla, vicepresident; Joan Calduch, tresorer; Mercè Barau, vocal de la Junta; i Pilar Gascón, vocal d’Investigació i Docència.

Destaquem una entrevista que li realitzaren a De Dalmases des de El Global. 

 

6 la vanguardia

La Vanguardia va informar de la problemàtica en relació amb aquest medicament

Vacuna meningitis B

A principis de mes, La Vanguardia i Rac1 (del minut 10’17” al 20’11”. Es pot descarregar l’àudio seleccionant el tall corresponent a 08:00 // 07-3-2016 // Dilluns // EL MON A RAC1), informaven que les farmàcies catalanes havien esgotat les vacunes per la meningitis B i, esperaven, poder subministrar-les a partir d’abril. Joan Calduch, tresorer del Col·legi, feia aquestes declaracions a Rac1: “S’ha descompensat la producció de la vacuna amb la demanda real dels usuaris o pacients”. El col·lapse es va iniciar al mes d’octubre quan aquest medicament d’ús hospitalari va passar a dispensar-se a les farmàcies.

Farmacardio i el Dia Europeu de la Prevenció del Risc Cardiovascular

7 el farm

Article de El Farmacéutico sobre Farmacardio

En commemoració del Dia Europeu de la Prevenció del Risc Cardiovascular, celebrat el dilluns 14 de març, vam enviar una nota de premsa on concretàvem els resultats obtinguts en el marc del programa Farmacardio, sorgit el març del 2014 a partir d’un conveni de col·laboració entre el Col·legi i Mútua General de Catalunya (MGC). Les dades facilitades indicaven que més de 290 farmàcies de Barcelona han realitzat un total de 205 proves per identificar factors de risc cardiovasculars a persones entre 35 i 74 anys. D’aquest grup, un 7% van presentar un risc elevat, un 21,4% un risc moderat i, finalment, un 71% un risc baix. La Vanguardia va recollir declaracions de les entitats organitzadores on comentàvem que “gràcies a la proximitat i accessibilitat de les farmàcies es pot aconseguir una major incidència en un dels públics principals del programa: persones que, per la seva edat, aparentment no tenen cap problema de salut o no acudeixen al metge de forma habitual, però que, en canvi, poden tenir risc cardiovascular”. També van recollir la informació Correo Farmacéutico, El Farmacéutico, El Global, IM Farmacias, Diariofarma, Al Dia, Vida activa i Sanifax.

Els farmacèutics aprofundeixen coneixements sobre la seva implicació en el Pla de Salut

9 imfarm

IM Farmacias va fer ressò del curs

El 4 d’abril es va celebrar al COFB la tercera edició del curs “Línies estratègiques del Pla de Salut: implicacions per a la farmàcia comunitària”. Una de les activitats prioritàries que va contemplar la formació, concentrat en 6 sessions, era la de donar a conèixer a fons els serveis que poden oferir els farmacèutics a la població per millorar la seva salut en col·laboració amb altres agents sanitaris. Vam enviar nota de premsa i la premsa especialitzada ho va recollir: El Global, IM Farmacias, Farmanatur, Diariofarma i Sanifax. 

Beques col·legials

10 diario medico

D’aquesta manera titulava Diario Médico la notícia sobre la investigació

Un estudi realitzat per sis investigadors- Ariadna Pérez, Maria Alcalde, Dolors Comas, Josep Maria Cruzado, Alfons Segarra i José Bruno Montoro- i desenvolupat gràcies a una beca atorgada pel Col·legi, ha demostrat que el cinacalcet “podria ser efectiu per controlar l’hiperparatiroïdisme secundari en pacients no dialitzats”, tal com ho titulava IM Farmacias. El projecte s’ha desenvolupat mitjançant l’avaluació de 305 pacients que van recollir el medicament a les Unitats de Dispensació Ambulatòria de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i de l’Hospital Universitari Bellvitge entre 2010 i 2011. També ho van explicar Correo FarmacéuticoDiario Médico i Farmacosalud, entre d’altres. 

11 infosalus

Infosalus ho va informar en el seu portal web

El Consejo General amplia el document “Buenas Prácticas”

El 2 de març, coneixíem que el Consejo General de Colegios de Farmacéuticos (CGCOF) actualitzava el document de “Buenas Prácticas en la farmacia comunitaria” i incorporava cinc nous procediments, procediment en què va participar un grup de treball del COFB. Se’n van fer ressò, entre altres mitjans, Telecinco, Correo Farmacéutico (1 i 2), El Global, El Farmacéutico, IM Farmacias, Infosalus i Diariofarma.

El document destaca el compromís dels farmacèutics a difondre informació científica sobre medicaments, adoptar mesures per prevenir l’aparició de malalties, sobretot cròniques, i promoure hàbits de vida saludables. 

Seguim sent referència

13 el farm

L’opinió de Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de Farmàcia 

El Farmacéutico va publicar, en el número 532 de la revista, dos articles firmats per Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de Farmàcia i per Núria Bosch, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris. Aranzana escrivia sota el subtítol “La fortaleza de la cercanía”. Amb l’article s’intentava respondre a la pregunta “Farmacia: ¿el tamaño importa?”. Per altra banda, Bosch abordava la qüestió de la Dermofarmacia: el valor de la marca ‘farmacia’”.

13 el farm NB

Núria Bosch, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitàris, profunditza sobre “el valor de la marca ‘farmacia'”

 

Homeopatia, Fitoteràpia i Plantes

Durant aquest març, l’homeopatia ha estat notícia per diferents motius a diversos mitjans. A principis de mes, es coneixia que la UB cancel·lava el seu màster sobre aquesta disciplina. Per exposar el posicionament del Col·legi, la vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, María José Alonso, va participar en un extens debat que es va realitzar al programa Trencadís, de 8tv.

Alhora, DMedicina i Introversion, també van recollir declaracions d’Alonso per nodrir la notícia sobre “Beneficis i propietats de la cúrcuma” i complementar la titulada “La fitoterapia: una ayuda para la mujer”, respectivament.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal