Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Atòpia: farmacologia, formulació i cosmètica

Atòpia: farmacologia, formulació i cosmètica

10 maig 2016

curs-atopia-COFB-aprofarm1La intervenció del farmacèutic permet detectar persones amb atòpia i aconsellar un tractament o derivar al metge. Conèixer la farmacologia i les possibilitats de tractament amb medicaments individualitzats permet proporcionar un bon consell farmacèutic. Així mateix, els coneixements en dermocosmètica complementen l’atenció farmacèutica i permeten oferir productes complementaris per tractar els símptomes.

Per obtenir els coneixements i adquirir les eines per fer una intervenció farmacèutica òptima per atendre pacients amb atòpia -repassant la farmacologia, la formulació magistral i la cosmètica-, el COFB va organitzar el 3 de març el curs “Atòpia: farmacologia, formulació i cosmètica” amb la col·laboració d’Aprofarm.

Mitjançant una sessió multidisciplinària amb tres xerrades impartides per un metge especialista, un farmacèutic expert en atenció farmacèutica i dermocosmètica, i un farmacèutic expert en fórmules magistrals, els alumnes van poder conèixer la farmacologia dels tractaments de l’atòpia, els tractaments personalitzats amb formulació magistral i els cosmètics complementaris.

L’equip docent va estar format per Maribel Iglesias, dermatòloga de l’Hospital Universitari Sagrat Cor; Gemma Vila, farmacèutica substituta, diplomada en salut pública, vocal de SEFAC Catalunya, implicada en el desenvolupament de l’atenció farmacèutica; Montserrat Torrell, farmacèutica, secretària tècnica d’Aprofarm; i Francesc Llambí, professor associat de la Unitat de Tecnologia Farmacèutica de la Facultat de Farmàcia de la UB, president d’Aprofarm i vocal de la Junta de Govern del COF de Barcelona. Llambí va dirigir l’acte, i també el va coordinar juntament amb Núria Bosch, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB.

curs-atopia-COFB-aprofarm2

La doctora Maribel Iglesias, dermatòloga de l’Hospital Universitari Sagrat Cor

Iglesias va oferir una xerrada de revisió de l’atòpia estructurada en preguntes freqüents que rep el dermatòleg en la seva consulta: “Pot debutar la dermatitis atòpica després de la infància? És la histamina el mediador principal del prurit en la pell atòpica? S’ha de contraindicar la higiene diària en pacients amb dermatitis atòpica? Estan indicats els probiòtics i prebiòtics?”. A continuació, Llambí va fer un repàs al tractament farmacològic i les estratègies terapèutiques, centrant-se especialment en les formulacions magistrals que poden aportar un tractament més individualitzat a aquests pacients. Des de les solucions astringents per a les fases més agudes, diferents tipus d’emulsions -per a pells sensibles, amb corticoides, combinats amb antibiòtics, antipruriginosos-, fins a les mesures d’higiene i hidratació per al manteniment del pacient atòpic.

curs-atopia-COFB-aprofarm3

Francesc Llambí, president d’Aprofarm i vocal de la Junta de Govern del COF de Barcelona

Torrell va aportar algunes mostres de les diferents formulacions proposades, es va poder provar les diferents textures que es poden elaborar per formulació magistral i es va donar una breu pinzellada dels mètodes d’elaboració. Finalment, Vila va presentar els protocols d’intervenció farmacèutica en dermatitis atòpica i el qüestionari elaborat per SEFAC. Quant al consell dermocosmètic, es va presentar un estudi comparatiu dels diferents actius inclosos en productes cosmètics del canal farmacèutic i els seus avantatges respecte als d’altres canals.

El format del curs va resultar molt enriquidor per a tots els assistents, aconseguint un enfocament transversal de la patologia, la seva farmacologia i consells al pacient.

Potser també t’interessa:

Amb la col·laboració de:

APROFARM AT4 LETI

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal