Estàs aquí: Inici > Destacats > Juny: els impagaments i la campanya contra el càncer de pell, entre els temes més destacats als mitjans de comunicació

Juny: els impagaments i la campanya contra el càncer de pell, entre els temes més destacats als mitjans de comunicació

15 juliol 2016
Situació econòmica

1. CF

Notícia del Correo Farmacéutico informant del cobrament

1.2 EP

Europa Press explica el deute

 

 

 

 

Engegàvem el juny amb el cobrament parcial de dos mesos endarrerits, concretament, el 76% de febrer i el 24% de març i amb l’impagament per part de l’Administració a les farmàcies catalanes que feia augmentar el deute a més de 200 milions d’euros i que vam tornar a denunciar als mitjans de comunicacióEl Global, Correo Farmacéutico i IM Farmacias, van fer  ressò del cobrament i, per altra banda, Europa PressEl Mundo, 20 minutosEl Economista, La Razón Cataluña, Diari de Girona, Diari de Tarragona, Regió 7,  La Información, Catalunya Press, El Dia, Gente en Barcelona, Al Dia, en premsa generalista, i El Global (1 i 2), Correo Farmacéutico, El Farmacéutico, IM Farmacias, DiariofarmaConSalud, Acta Sanitaria, Revista Acofar, Farmanatur i Sanifax en especialitzada, van informar sobre el deute.

1.3 LV

La Vanguardia era un dels mitjans que explicava la reducció de l’impagament de 80 a 60 dies durant el juliol i agost

Dues setmanes després alguns mitjans (La Vanguardia, Vilaweb, Nació DigitalDirecte.cat, El GlobalCorreo Farmacéutico, IM Farmacias i Diariofarma) recollien que el Govern de Catalunya es comprometia a reduir el retard a 60 dies durant els mesos de juliol i agost.

2 TV3 (opció2)

TV3 va reservar un espai per explicar la campanya

Campanya de prevenció del càncer de pell “Abans de deixar-t’hi la pell, consulta”

Al juny va finalitzar una de les campanyes que ha obtingut més repercussió per part dels mitjans. Es tracta d’una iniciativa que va posar en marxa entre el 23 de maig, Dia Mundial del Melanoma, i el 13 de juny, coincidint amb el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, el Col·legi i la Unitat de Melanoma de l’Hospital Clínic de Barcelona per prevenir el càncer de pell. El projecte, sota el lema “Abans de deixar-t’hi la pell, consulta”, permetia que els ciutadans s’adrecessin a les farmàcies per avaluar els seus factors de risc a l’hora de patir un càncer de pell.

2.1 ElPer

Repercussió d’El Periódico informant de la campanya

El COFB va convocar una roda de premsa per informar-ne amb Núria Bosch, anterior vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris i actual vicetresorera del Col·legi, i el Dr. Josep Malvehy, director i coordinador de la Unitat de Melanoma de l’Hospital Clínic de Barcelona, com a portaveus. Nombrosos mitjans es van fer ressò: TV3 Comarques, TVE1 Catalunya (del minut 13’49” al 15’30”), BTV en televisió; Rac1, Catalunya Ràdio, Cope Catalunya (1 i 2), Mataró Ràdio (del minut 41’06” al 53′) i Ràdio Cubelles (del minut 9’31” al 11’32”) en ràdio, i La Vanguardia, El Periódico, La Razón, El Economista, Al Dia, Diari de Tarragona, Diari de Terrassa, Eix Diari, Canal Terrassa, El Global, Correo Farmacéutico (Todo Dermo), El Farmacéutico, IM Farmacias, Acta Sanitaria, DiarioFarma, Gaceta Médica, Revista Acofar, PM Farma i Sanifax en premsa de paper i digital.

3. EG

El Global va ser un dels mitjans que va aprofundir sobre aquesta Jornada de Distribució

Jornada de distribució al COFB

El Global, El Farmacéutico, IM Farmacias, Acta Sanitaria, Diariofarma i Sanifax van informar sobre la Jornada de distribució farmacèutica del 15 de juny organitzada conjuntament pel Col·legi, el Departament de Salut i l’AEFI. Durant la inauguració de l’acte, es va fer èmfasi en el valor del sector de la distribució farmacèutica i els nous reptes als que ha de fer front. L’actualitat i el futur de les Bones Pràctiques de Distribució (BPD), així com aspectes a tenir en compte en el transport de medicaments, van ser els dos temes centrals de la Jornada, que va servir com un espai de reflexió i debat entre els professionals farmacèutics.

Projectes becats pel Col·legi

4. IM

El mitjà especialitzat IM Farmacias publicava aquesta notícia fent referència a un dels projectes becats del Col·legi

Al juny també vam enviar nota de premsa als mitjans per comunicar que un dels projectes becats pel Col·legi havia conclòs que “s’augmentaria en més de cinc anys la qualitat de vida dels pacients als qui es fa seguiment de la medicació des de la farmàcia”. L’estudi, dut a terme per un grup de cinc investigadors –Martha Milena Silva Castro, Anna Font Olivet, Laura Rius Font, Clara Bermúdez Tamayo i Gerardo Colorado Díaz-Caneja- es va centrar a fer el seguiment de 252 pacients atesos a la Unitat d’Optimització de la Farmacoteràpia (UOF) d’una farmàcia de Granollers (Barcelona) durant quatre anys (des d’abril de 2011 fins a juliol de 2015).

La investigació, “Avaluació del Seguiment Farmacoterapèutic en Pacients d’una Unitat d’Optimització de la Farmacoteràpia”, s’ha pogut dur a terme gràcies al suport d’una de les tres beques que el Col·legi va atorgar durant el curs 2014-2015.

Ho van explicar El Global, Correo Farmacéutico, Redacción MédicaIM Farmacias, Acta Sanitaria, Consejos de tu Farmacéutico i Sanifax.

Farmàcia assistencial: detecció precoç de càncer de còlon

6. Diariofarma

Notícia de Diariofarma on es fa ressò del servei i de l’informe que en detalla les xifres

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte ha tornat a ser notícia al juny gràcies a l’informe “Resultados de una cartera de Servicios de salud pública en la farmacia comunitaria: cribado de cáncer de colon” que detallava els resultats d’aquest servei. Fins a cinc membres del Col·legi van col·laborar en aquest estudi, Rafael Guayta-Escolies, director de Projectes i Recerca del CCFC, Cristina Rodríguez, cap del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB, María Estrada, del Departament de Projectes del COFB, i Mercè Barau, anterior vocal d’Atenció Farmacèutica del COFB, del qual, Diariofarma, en va fer ressò.

El mitjà especialitzat destaca, entre d’altres qüestions, el paper del programa a Catalunya, l’àmplia participació de la ciutadania en aquest cribatge i l’aposta del Departament de Salut per desplegar aquest programa a tot Catalunya amb la participació de les farmàcies.

Seguim sent referència

 • Medicaments que contenen opioisedà
  7.1 ARA

  L’ARA va publicar aquest article el 21 de juny amb declaracions de Rafael Guayta, director de projectes i recerca del Consell

El 21 de juny, l’ARA va publicar un article sobre els fàrmacs derivats de l’opi presents en el sistema sanitari, que són la morfina, la codeïna i el fenantil. Per complementar la notícia, el diari va recollir declaracions de Rafael Guayta, director de projectes i recerca del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), on assegurava que el consum d’aquests medicaments està “molt regulat” i que l’accés es produeix “via mercat negre o venda a través d’internet”.
 • Consells i mesures per la calor

Amb l’arribada de l’estiu, alguns mitjans decideixen compartir consells i mesures per fer front a la calor. Al juny, dues ràdios en van parlar i van entrevistar, per una banda, a Rafael Guayta i, per altra, a Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi.

Barcelona FM va decidir emetre un especial on, Guayta,  exposava un conjunt de consells per prevenir la calor. En canvi, a Catalunya Ràdio, en el programa “La vida” (del minut 11’03” al 13’47” i del 23’18” al 24’25”), es va parlar sobre els problemes de la suor excessiva i, Alcalde, va aportar solucions a aquest problema.

 • La tendència en formació: “Cursos más prácticos, mucha gestión y servicios”
7.3 CF

La formació farmacèutica, notícia al Correo Farmacèutico

Segons una notícia de Correo Farmacéutico, diferents col·legis professionals del sector confirmaven una tendència cap a la formació pràctica i interactiva, a diferència de la que es realitzava anteriorment, molt teòrica. Mònica Gallach, responsable de l’àrea de Formació del Departament de Formació i Desenvolupament del Col·legi, corroborava que aquesta metodologia busca “fomentar la capacitat de reflexió, el treball cooperatiu i la transmissió del coneixement entre els assistents”.

 • Interinitat en farmacèutics
  7.4 RM

  Redacción Médica informava de la sentència del Consitucional

El Tribunal Constitucional va dictar “no considerar la interinitat dels farmacèutics com alguna cosa a valorar doblement a cara d’accedir a una plaça de funcionari a l’Institut Català de Salud”, tal com ho explica Redacción Médica. El mitjà cita el Col·legi aclarint que la institució “es troba a l’espera” de què el Suprem es decanti sobre aquesta qüestió.

 • Alimentació i Nutrició

Tres mitjans (El imparcial, IM Farmacias i Vinetur) van compartir el seminari “Dieta mediterrània, vi i salut” organitzat per la Fundació per la investigació del vi i la Nutrició (FIVIN) realitzada al Col·legi.

7.5 IM

Repercussió sobre la ponència “Dieta mediterrània, vi i salut” d’IM Farmacias

La ponència va comptar amb la participació d’un bon nombre d’experts en nutrició i va moderar l’acte la vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, Anna Bach.

Finalment, cal destacar l’entrevista que la Cope va fer-li a Bach al programa “El matí de Cope Catalunya i Andorra” (del minut 50’54” al 54’04”), on es va parlar de la Campanya d’hidratació promoguda pel Col·legi.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal