Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Recomanacions del farmacèutic: protecció solar a l’hivern

Recomanacions del farmacèutic: protecció solar a l’hivern

10 febrer 2017
recomanacions-solar

Clicar a la imatge per veure-la més gran

La protecció solar és un dels temes de salut típics de l’estiu. Cal bronzejar-se amb coneixement i aplicar les cremes adequades per a cada tipus de pell, ja que, una sobreexposició pot provocar diferents trastorns negatius per la nostra salut. Per això, cal anar molt amb compte i tenir present que no es tracta d’una prevenció només d’època de calor, sinó que, també, en cal ser conscient durant tot l’any. En el cas de l’hivern, encara que es situï com l’oposat de l’estiu, la neu es converteix en la superfície on més es reflecteixen els rajos solars, concretament, en un 85%. Per això, per aquells apassionats a l’esquí o per aquells que, simplement, visquin o vagin a passar uns dies en indrets nevats, és important que recuperin no només les ulleres de sol, fonamentals per la protecció ocular, sinó també les cremes solars i prevenir, així, possibles cremades a la pell.

Tot i que la llum solar proporciona efectes fisiològics positius, com una millor circulació sanguínia, n’existeixen d’altres de secundaris que es poden classificar entre visibles o invisibles. Les conseqüències visibles vindrien a ser des dels més evidents, com les cremades, fins a taques a la pell, arrugues, cataractes i, a la llarga, càncer cutani o tumoracions superficials. Per la seva banda, els invisibles són els que saturen als sistemes defensius de la pell i, per tant, quan les exposicions solars són excessives i els protectors es troben desbordats, les cèl·lules anormals proliferen i acostumen a formar carcinomes o melanoma.

 

ATENCIÓ: Les persones de pell clara tenen més risc de patir càncer de pell per l’absència relativa de pigmentació, característica que es classifica segons el fototipus, la capacitat de la pell per assimilar la radiació solar.
Modalitats de fototipus i les seves característiques:

Fototipus Tipus de pell Reacció solar
Fototipus 1 Pell molt clara. Ulls blaus. Pigues. Gairebé albins. Eritema intens. Gran descamació. No es pigmenten.
Fototipus 2 Pell clara. Ulls blaus o clars. Cabell ros o pèl-roig. Reacció eritematosa. Descamació. Lleugera pigmentació.
Fototipus 3 Pell blanca (caucasiana). Ulls i cabells castanys. Eritema moderat. Pigmentació suau.
Fototipus 4 Pell mediterrània. Cabells i ulls foscos. Lleuger eritema. Pigmentació fàcil.
Fototipus 5 Morena. Tipus India, Sud-amèrica, indostànics, gitanos. Eritema imperceptible. Pigmentació fàcil i intensa.
Fototipus 6 Pell negra. No hi ha eritema, però sí bronzejat.

Font: Protecció solar (via Farmaceuticonline)

Per obtenir un resultat òptim en la utilització d’un fotoprotector, cal seguir aquestes quatre normes bàsiques: aplicar el fotoprotector a casa, fer-ho sobre la pell ben seca, aplicar-lo 30 minuts abans d’exposar-se al sol i no estalviar-ne. En la infografia es poden veure algunes recomanacions sobre el tema (per visualitzar-la més gran, clicar sobre ella).

Per a més informació:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal