Estàs aquí: Inici > Destacats > Hiperpigmentacions: abordatge cosmètic i dermatològic. Nou Fòrum Dermoexpert al COFB

Hiperpigmentacions: abordatge cosmètic i dermatològic. Nou Fòrum Dermoexpert al COFB

20 desembre 2023

El passat 21 de novembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar el Fòrum Dermoexpert “Hiperpigmentacions: abordatge cosmètic i dermatològic” amb el patrocini de Cantabria Labs. La conferència va ser impartida pel dermatòleg de la Clínica CEMO, Pablo Viglione, i coordinada per la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde.

Els objectius del Fòrum Dermoexpert, adreçat a farmacèutics i farmacèutiques, van ser conèixer els actius més utilitzats en hiperpigmentació i explicar com recomanar-los com a complement als procediments realitzats en consulta mèdica.

La vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, va iniciar la conferència assegurant que les consultes a la farmàcia en relació amb les taques de la pell “són molt freqüents, sobretot després de l’estiu quan algunes taques, que potser estaven més difoses, s’accentuen”. Alcalde va recalcar que no totes les taques poden ser tractades a l’oficina de farmàcia, ja que algunes requereixen derivació mèdica; però que hi ha taques que sí són susceptibles a ser tractades amb productes de dermocosmètica i despigmentants.

Marta Alcalde presentant el Fòrum Dermoexpert “Hiperpigmentacions: abordatge cosmètic i dermatològic”.
Marta Alcalde presentant el Fòrum Dermoexpert “Hiperpigmentacions: abordatge cosmètic i dermatològic”.

A continuació, Pablo Viglione, va destacar la importància de l’aplicació domiciliària de productes tòpics per a la majoria de les hiperpigmentacions, juntament amb tècniques de consulta com els peelings suaus i les fonts de llum làser. Alhora, va indicar que la crema més important que cal aplicar és el protector solar, “que no són només protectors solars, acostumen a tenir altres components antioxidants o que inclús ajuden a revertir les hiperpigmentacions”.  

Referent a les hiperpigmentacions va assegurar que “una de cada tres dones pregunten en consulta per les taques i nou de cada deu persones majors de 60 anys tenen una taca” i que, per tant, “aquesta és una consulta molt freqüent i el primer que fem els dermatòlegs és confirmar que no siguin malignes”. El doctor va comentar que també es fixen en el color de pell perquè “no només determinarà la predisposició a determinades patologies, sinó que pot ajudar a preveure quina és la resposta al tractament”.

Quines són les hiperpigmentacions més freqüents?

Per entendre què és la hiperpigmentació de la pell, Viglione va detallar les cinc fases del procés de melanogènesi, el procés de producció de melanina. Seguidament, va descriure les hiperpigmentacions com “manifestacions clíniques en què s’observen zones més fosques que altres donant lloc a un to de pell no uniforme”. El doctor va explicar que les causes poden ser l’augment del nombre de melanòcits o de melanina, o bé secundàries a la inflamació i va detallar les hiperpigmentacions més freqüents: el melasma, que són màcules localitzades principalment les galtes, el front o el llavi superior i afecten principalment dones; els lentígens solars o senils, que són màcules delimitades de color marró clar a fosc i localitzades en zones fotoexposades; i la hiperpigmentació postinflamatòria, que són “màcules ocasionades per un procés inflamatori que desencadena una sobreproducció de melanina”.

Actius més utilitzats en hiperpigmentacions

Per poder combatre les hiperpigmentacions, el dermatòleg va compartir diferents actius despigmentants. Concretament, va fer referència la hidroquinona, “el despigmentant més eficaç pel fet que actua en diferents nivells de la síntesi de melanina”. L’àcid tranexàmic, que “actua a diferents nivells tant en la pigmentació, com la vascularització, com en la inflamació”. La niacinamida, que es tracta d’un “actiu despigmentant que actua impedint l’activació o glicosilació de l’enzim tirosinasa”. Els alfa hidroxiàcids, entre els quals destaca l’àcid glicòlic, que són “exfoliants químics que produeixen una descamació de l’extracte corni i, per tant, eliminen la melanina superficial”. I, en darrer lloc, els retinoides, que “són molècules naturals o sintètiques que tenen la mateixa activitat biològica que la vitamina A”.

El dermatòleg, Pablo Viglione, en un moment de la seva exposició.
El dermatòleg, Pablo Viglione, en un moment de la seva exposició.

“En el tractament de les diferents hiperpigmentacions es recomana la combinació de diferents principis actius, ja que la melanogènesi és un procés complex”, va confirmar el dermatòleg. En aquest sentit, va indicar algunes combinacions d’actius i va mostrar en quina fase del procés de producció de melanina actua cadascun.

Maneig dels retinoides

Pablo Viglione va centrar-se en els retinoides, “el tractament de referència en acne, envelliment i hiperpigmentacions”, i va exposar el mecanisme d’acció d’aquest actiu de dermocosmètica i les accions d’aquest a la pell. En aquest sentit, va comentar que tenen una acció de renovació epidèrmica, despigmentant i antienvelliment. Concretament, en hiperpigmentacions, va especificar que la seva acció despigmentant és gràcies a “la inhibició de la transcripció de tirosinasa i a l’augment de la renovació epidèrmica”.

Al seu torn, el dermatòleg va advertir dels efectes adversos de l’ús d’aquest actiu, ja que pot produir irritació, descamació, vermellor o sequedat. Tot seguit, va numerar els passos per al maneig d’aquest actiu: en primer lloc, avisar al pacient dels efectes adversos; en segon lloc, fer-ne ús a la nit; en tercer lloc, fer-ne un ús gradual; en quart lloc, utilitzar fotoprotecció sempre; i, finalment, en cinquè lloc, hidratar la pell.

Per tancar el Fòrum Dermoexpert, el dermatòleg va recordar la importància de ser constant en el tractament i va incidir en el fet que ha de ser individualitat, combinant tècniques, dedicant temps i aplicant fotoprotecció.  

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal