Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Fitoteràpia: usos i aplicacions dels olis essencials

Fitoteràpia: usos i aplicacions dels olis essencials

19 febrer 2018

El passat 12 de febrer va finalitzar el curs “Fitoteràpia: Usos i aplicacions dels olis essencials” celebrat al COFB i que va constar d’un total de 7 sessions.

La formació va anar a càrrec de Maite Castro, farmacèutica formadora i visitadora mèdica de Pranarôm España; Laura Mestres, llicenciada en Farmàcia i especialitzada en olis essencials i terapèutics i Alfredo Fdez. Quevedo, llicenciat en Farmàcia, naturòpata graduat i especialitzat en olis essencials terapèutics en diverses institucions franceses. El coordinador del curs va ser Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB.

Els olis essencials

Els olis essencials són extractes altament concentrats obtinguts per destil·lació a partir de plantes aromàtiques com la lavanda i la farigola, entre altres. L’ús i l’aplicació d’aquests olis és una teràpia natural basada en l’activitat fitoterapèutica de les molècules bioquímiques que els componen. Molt concentrats i bioquímicament definits, els olis essencials són eficaços en nombrosos i variats camps.
 Els olis essencials aporten solucions terapèutiques al tractament de les infeccions, la patologia articular, les afeccions dermatològiques, els trastorns del sistema nerviós, etc. És per això que constitueixen una eina de tractament valuosa de la farmàcia comunitària.

Objectius de la formació

  • Conèixer els fonaments de l’ús i l’aplicació dels olis essencials i aprofundir-hi
  • Aplicar els olis essencials com a eina fitoterapèutica
  • Saber utilitzar els olis en funció de cada afecció
  • Conèixer les diferents vies d’administració i patologies i evitar possibles toxicitats
El curs "Fitoteràpia: usos i aplicacions dels olis essencials" va despertar un gran interès.

Aula plena al curs “Fitoteràpia: usos i aplicacions dels olis essencials”, seguit amb gran interès.

El programa 

El programa del curs va incloure nombrosos temes relacionats amb les característiques i els àmbits d’aplicació dels olis essencials.

El bloc inicial va abordar les generalitats dels conceptes: oli essencial i essències. A més, va introduir els criteris de qualitat d’un oli essencial, les vies d’administració, els mètodes d’anàlisi, les vies d’administració tòpica precaucions d’utilització i toxicitat, recomanacions, quadre d’ús segur dels olis essencials més comuns… El primer dia de curs, doncs, va haver-hi una exposició dels conceptes bàsics de l’acció fitoterapèutica dels olis essencials, els criteris de qualitat, les vies d’administració i les precaucions d’ús.

El coordinador del curs i vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, Josep Allué acompanyat d'Alfredo Quevedo, llicenciat en Farmàcia i especialitzat en olis essencials terapèutiques.

El coordinador del curs i vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, Josep Allué acompanyat d’Alfredo Fdez. Quevedo, llicenciat en Farmàcia i especialitzat en olis essencials terapèutics.

La resta de blocs es van centrar en les aplicacions dels olis essencials en casos d’infeccions bacterianes, virals, fúngiques i parasitàries; en el camp dels sistemes respiratori, circulatori, digestiu i urinari; en el camp de les infeccions bacterianes, virals, fúngiques i parasitàries, en casos d’inflamació i gestió del dolor i, finalment, en l’àmbit de la dermatologia.

En altres paraules, durant la formació es van estudiar els olis essencials recomanats per al tractament de les infeccions i els principals sistemes de l’organisme. El curs va proporcionar les monografies de 60 olis essencials quimiotipats amb propietats principals, indicadors i afeccions. Per facilitar la comprensió, es van classificar en diferents famílies aromàtiques d’acord amb la seva composició bioquímica.

Gran èxit d’assistència

Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, va explicar que “la formació va tenir un gran èxit d’assistència, omplint totes les places i que, fins i tot, van quedar col·legiats sense poder assistir-hi”. Allué també va destacar que en tots els temes tractats “es van donar explicacions de la seva recomanació a la farmàcia comunitària” i que “els assistents van ser molt actius demanant informació i recomanacions per casos habituals a la farmàcia“.

Amb la col·laboració de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal