Estàs aquí: Inici > Destacats > Abril: “Atenció medicació”, nova eina d’interaccions i el nou model d’Atenció Farmacèutica a residències, com a temes més destacats als mitjans

Abril: “Atenció medicació”, nova eina d’interaccions i el nou model d’Atenció Farmacèutica a residències, com a temes més destacats als mitjans

18 maig 2018

Campanya “Atenció medicació” 

La dosificació i el seguiment personalitzat de la medicació és un servei que duen a terme els farmacèutics de la província de Barcelona des de fa gairebé 20 anys. Per tal de donar-lo a conèixer, el passat mes d’abril vam engegar una campanya sota el lema “La meva medicació, com toca”, que va durar fins al 9 de maig. Diferents mitjans de comunicació, tant de la premsa generalista com de l’especialitzada, en van fer difusió compartint la informació proporcionada per la nota de premsa que es va enviar des del Col·legi. Concretament, en van parlar: La Vanguardia, ABC, Europa Press, Al Dia, Social.cat i Vallès visió, a la premsa general; i Correo Farmacéutico, El Global, Diariofarma, IMFarmacias, Farmaventas, ConSalud, Farmanatur, El Farmacéutico i Sanifax a l’especialitzada.

La campanya “Atenció medicació”, a diferents diaris

Com en altres campanyes que s’han portat a terme des del Col·legi, “Atenció medicació” també va tenir presència als mitjans en forma de publireportatge. El passat 28 d’abril es va publicar un sota el títol “Com puc evitar oblits en la medicació?” a La Vanguardia, El Periódico i l’Ara. Alhora, com a novetat en aquest àmbit, es van dur a terme falques radiofòniques a RAC1, Catalunya Ràdio i Cadena Ser i una menció al programa Tot és possible del 25 d’abril (a partir del minut 59’30’’).

Eina d’interaccions de fàrmacs cardiovasculars amb aliments, complements alimentosos i/o plantes medicinals

A l’abril també vam enviar una nota de premsa per informar, en aquest cas, de la nova eina de consulta professional creada pel Col·legi, en col·laboració amb la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, que integra, en una mateixa plataforma, les interaccions de fàrmacs d’ús en patologies cardiovasculars amb aliments, complements alimentosos i/o plantes medicinals. Es van fer ressò Correo Farmacéutico, El Global, Acta Sanitaria, Diariofarma, IMFarmacias, ConSalud, Farmaventas i Catalunya Vanguardista, que van explicar els diversos problemes que poden produir aquests tipus d’interaccions i com funciona l’eina.

La premsa especialitzada va informar de la nova eina creada des del Col·legi

Un contingut que els mitjans també van compartir va ser la infografia treballada des del Col·legi per entendre millor què pot modificar l’efecte d’un medicament. 

Nou model d’Atenció Farmacèutica a residències

El president del Col·legi, Jordi de Dalmases, va ser entrevistat per Correo Farmacéutico per parlar del model d’Atenció Farmacèutica a persones que viuen a residències. I és que, a principis d’abril, El Mundo – per partida doble –, El Global i, també, Correo Farmacéutico en van informar fent menció al COFB i al Consell.

A la peça del 27 d’abril de Correo Farmacéutico, De Dalmases dóna valor a la prestació d’aquest servei per part de les oficines de farmàcia que l’ofereixen i especifica que es tracta del “centre idoni” per la seva “equitat i proximitat”.

Jordi de Dalmases, president del Col·legi, a Correo Farmacéutico per parlar sobre el nou Model d’Atenció Farmacèutica

Desabastiment Dalsy

Un dels temes amb més impacte mediàtic va ser el desabastiment del conegut fàrmac Dalsy a causa d’un error al prospecte. Núria Casamitjana, responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del Col·legi, va informar que “no hi ha hagut cap mena de risc perquè el producte estava perfectament bé”, l’únic que “el text podia donar lloc a confusió”. A més, va puntualitzar que existeixen altres productes amb els mateixos principis actius.

Pel que fa a mitjans de ràdio, en van fer difusió: El món a RAC1, on Jordi Basté, periodista i responsable del magazine, va entrevistar a Casamitjana; Catalunya migdia de Catalunya Ràdio, amb també declaracions de la responsable del CIM, i Info Migdia de Ràdio Calella, que va parlar amb Genoveva Castells, farmacèutica d’aquest mateix municipi. El programa de televisió Tot es mou de TV3 va convidar a Guillermo Bagaria, vicetresorer del Col·legi, perquè expliqués el que havia passat (tall des de les 2h. 07′ 15” fins a les 2h. 17’19”. En l’emissió també s’aprofita i es parla del reciclatge en els punts SIGRE. En premsa escrita, els mitjans que en van informar i que van incorporar declaracions de Casamitjana van ser La Vanguardia, Vilaweb, Directe.cat, Diari de Girona, Social.cat, Regió 7, Diari més digital, RAC1 i El Nacional.

Mitjans informant sobre el desabastiment del Dalsy

Women 360º Congress

Acta Sanitaria, Medicina 21, Árbol de Noticias y Equipos y talento van ser als mitjans que van informar de la jornada del 18 d’abril Salud y tecnologia del Women 360º. Un dels ponents de les taules rodones del congrés va ser Joan Calduch, tresorer del COFB. La premsa va compartir part de la seva intervenció que es va centrar a explicar “les últimes tendències en la transformació digital de la Farmàcia”, tal com concreta el mitjà especialitzat Acta Sanitaria.

Diferents mitjans van recollir la intervenció del tresorer del COFB, Joan Calduch

Premis Correo Farmacéutico: Millors iniciatives 2017

A l’abril es va celebrar la XVI edició dels Premis a Les Millors Iniciatives del 2017, esdeveniment que anualment organitza Correo Farmacéutico. Enguany hem rebut dos guardons: un per la campanya del COFB ‘Atenció Mosquit Tigre’ i un altre per la xarxa de Farmàcies Sentinella, projecte del Consell. El mitjà especialitzat va publicar una crònica de l’acte a la seva pàgina web i, alhora, en va fer un especial a l’edició en paper, on s’explicaven breument totes les iniciatives premiades.

Una iniciativa del Col·legi i una altra del Consell van ser premiades per Correo Farmacéutico

 

Membres del Col·legi i el Consell: fonts d’informació

Mes rere mes, membres del Col·legi i el Consell serveixen com a font per les diferents peces dels mitjans de comunicació.

Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. Amb declaracions de Rafel Guayta-Escolies, director de Projectes i Recerca del Consell

El servei de detecció precoç de càncer de còlon va ser notícia el 17 d’abril a Correo Farmacéutico. El mitjà va dedicar una peça a explicar els beneficis que aporta el programa i el paper de la farmàcia. En aquest sentit, es van compartir algunes xifres a nivell Catalunya, que va aportar i aclarir Guayta-Escolies.

Declaracions de Rafel Guayta-Escolies, director de Projectes i Recerca del Consell, sobre el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

Plantes verinoses. Amb la intervenció de Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del Col·legi

El vocal va intervenir en el programa La Mañana de TVE per concretar els efectes nocius d’algunes plantes verinoses, arran del cas Gabriel. La intervenció d’Allué és del minut 20’18’’ al 26’15’’.

TVE parlant amb Josep Allue, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, per concretar els efectes d’algunes plantes verinoses

Incidència de la transformació digital en el paper assistencial de la farmàcia. Amb Miquel Ojeda, cap del Departament d’Informàtica del Col·legi, com a convidat

El programa Econòmix de Ràdio 4 va convidar a Ojeda perquè expliqués la transformació digital que s’està duent a terme al Col·legi en el paper assistencial que proporciona la farmàcia. La conversa del membre del COFB amb el periodista transcórrer del minut 45’20’’ al 53’, on es concreten els principals detalls d’aquesta transformació. Per escoltar l’àudio, cal seleccionar el del 6 d’abril de 2018.

Consum d’antibiòtics. Amb la participació de Jaume Pombo, farmacèutic i formador del COFB

Els antibiòtics i el mal ús que se’n fa va tenir cabuda a Ràdio Calella a l’abril. El mitjà va compartir, amb motiu del Dia mundial de la salut, un vídeo on Pombo explica què cal saber d’aquests fàrmacs.

El consum d’antibiòtics a Ràdio Calella, amb Jaume Pombo, farmacèutic i coordinador del COFB, com a ponent

Menció al Col·legi i al Consell per part dels mitjans de comunicació

La menció que va tenir més impacte mediàtic va ser el manifest que van signar diferents institucions sanitàries, entre elles el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, defensant la vacunació. En van informar La Vanguardia (1 i 2), ABC, Europa Press, Catalunya Press i Al Dia.

El manifest per part de diverses institucions sanitàries, a diversos mitjans

D’altra banda, també es va fer menció al COFB a l’article d’opinió que va escriure el director general de l’ANEFP a Consejos de tu Farmacéutico el 24 d’abril i a la notícia del diari ARA en què s’explicava la presentació de la candidatura de Judit Camargo a una vocalia de la Cambra de Comerç, acte que va tenir com a seu el Col·legi.

Finalment, Redacción Médica va aprofitar la informació proporcionada pel Col·legi per explicar les anomenades ‘autofarmàcies’, uns tipus de farmàcies que permeten a l’usuari retirar certa medicació sense necessitat de baixar del cotxe.

Formació sobre anticoagulants d’acció directa realitzada al COFB

El passat 4 d’abril, el Blog del COFB va servir de font d’informació al mitjà imFarmacias, que va recollir la crònica de la formació impartida pel Col·legi per tal de “donar a conèixer les novetats sobre els anticoagulants d’acció directa”.

IMFarmacias va informar sobre la formació sobre anticoagulants realitzada per i al Col·legi

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal