Estàs aquí: Inici > Destacats > Maig: “Atenció Pell”, “Atenció Medicació” i altres serveis assistencials, com a temes més destacats del mes

Maig: “Atenció Pell”, “Atenció Medicació” i altres serveis assistencials, com a temes més destacats del mes

29 juny 2018

Campanya “Atenció Pell”

El 23 de maig, coincidint amb el Dia Mundial del Melanoma, l’Hospital Clínic i el Col·legi van posar en marxa una nova edició d’”Atenció Pell”, iniciativa que, per tercer any consecutiu, va permetre que les farmàcies de la província de Barcelona contribuïssin a detectar i prevenir els riscos de patir un càncer de pell. Els mitjans de comunicació van destacar algunes de les dades que vam poder recollir a l’edició del 2017, com el fet que el 63,2% dels usuaris enquestats presentava factors de risc o que més de la meitat d’aquests (el 39,6%) no havien realitzat cap control dermatològic en els dos últims anys.

El programa La Brúixola d’Onda Cero va parlar amb Marta Alcalde, vocal de Dermofarmacia i Productes Sanitaris del Col·legi, per presentar la campanya i analitzar les dades compartides. Per la seva banda, La Vanguardia, El Periódico, Al Dia, Correo Farmacéutico, El Global (1 i 2), IMFarmacias, El Farmacéutico, Farmanatur i Sanifax van ser alguns dels mitjans de premsa escrita que van destacar l’inici de la tercera edició.

“Atenció Pell”, notícia a la premsa escrita.

Més impactes de la campanya “Atenció Medicació”

La campanya sobre el servei de dosificació i seguiment de la medicació amb SPD que vam engegar el mes d’abril va seguir sent notícia durant el maig. Un programa de televisió i quatre radiofònics van ser algunes de les repercussions més destacades.

La nit dels savis de Canal Terrassa va dedicar el programa del 25 de maig al servei i, en conseqüència, es va fer menció a la campanya. Per tal de tenir una font de referència que pogués explicar des de dins el projecte, el mitjà va convidar a una farmacèutica de Terrassa, l’Anna Capdevila, i a la tècnica de la mateixa farmàcia que fa els blísters personalitzats –els envasos on s’ordena la medicació del pacient per dies i hores-, la Lleïr Moreno. Alhora, Canal Terrassa també va informar sobre el servei amb una peça on es van recollir declaracions de Ruben de Vega, farmacèutic del municipi.

Canal Terrassa informant, per partida doble, sobre “Atenció Medicació”.

Per la seva banda, el programa Hora 14 Cap de setmana de Cadena Ser Catalunya, també en va parlar i, en aquest cas, el mitjà va compartir declaracions de la vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi, Francisca Arazana, que va complementar la notícia detallant els objectius del servei i qui se’n beneficia.

Les ràdios locals de Sabadell i Granollers també van aprofitar per informar sobre el servei i, en tots dos casos, van convidar a dues farmacèutiques. Glòria Montané, en el cas de Sabadell, i Anna Font, en el de Granollers, van ser les dues professionals que van traslladar-se als estudis de tots dos mitjans per compartir, com Capdevila a Terrassa, de primera mà el que és el servei, com funciona, algunes vivències, etc.

La campanya a Ràdio Granollers, amb Anna Font com a convidada.

D’altra banda, fins el 9 de maig van continuar les falques radiofòniques a RAC1, Catalunya Ràdio i Cadena Ser, es va publicar un nou publireportatge a La Vanguarida, El Periódico i l’Ara titulat “Solucionar problemes amb els medicaments des de la farmàcia” i, concretament, a l’edició digital de La Vanguardia va sortir l’article realitzat pel COFB “¿Cómo evitar los olvidos en la medicación?”. 

Finalment, es va produir un altre impacte als mitjans però, en aquest cas, a la secció de “cartes dels lectors” de La Vanguardia i El Periódico, on un lector posava en dubte el servei. Des del Col·legi vam donar resposta a totes dues (La Vanguardia i El Periódico) aclarint les informacions que no eren certes i posant èmfasi en els beneficis que suposa un servei d’aquestes característiques pels pacients.

Farmàcia assistencial

A més de les dues campanyes anteriors, els mitjans de comunicació també van compartir altres serveis i projectes que fan els farmacèutics comunitaris en benefici de la salut dels usuaris.

Programa d’educació sanitària a la gent gran sobre el bon ús dels medicaments

“Salen de la farmacia para explicar a mayores cómo tomar la medicación”. D’aquesta manera va titular Diariofarma la repercussió sobre l’inici d’una nova edició del Programa d’educació sanitària a la gent gran sobre el bon ús dels medicaments. La peça recull declaracions de Pilar Gascón, secretària del Consell, en les quals exposa alguns dels objectius principals del Programa, com aconseguir una millor adherència i ús racional dels medicaments, i algunes de les novetats de l’edició d’enguany.

Setmana Sense Fum

Amb motiu de la Setmana Sense Fum, que es va celebrar del 25 al 31 de maig, L’informatiu de L’Hospitalet Digital va explicar algunes de les iniciatives, coordinades entre metges, infermers, farmacèutics i mercats locals, que es van fer per tal d’erradicar el consum de tabac. Guillermo Bagaria, vicetresorer del Col·legi i farmacèutic de L’Hospitalet, va informar al mitjà que els farmacèutics comunitaris de la zona van impartir xerrades on es van traslladar els diferents consells que es poden aportar des de la farmàcia.

Algunes de les repercussions sobre farmàcia assistencial que els mitjans han compartit durant el maig.

 

Model d’atenció sanitària a residències

La prestació farmacèutica a residències va tornar a ser notícia durant el mes de maig. En aquest cas, qui en va parlar van ser el diari Ara i Correo Farmacéutico. Tots dos van aprofundir sobre el tema i, per tal de conèixer el parer dels farmacèutics, van recollir declaracions de De Dalmases. El President va concretar a l’Ara que aquesta atenció ambulatòria de pacients no ingressats a l’hospital “correspon a la farmàcia comunitària” i, en el cas que es canviés el model, “ho hauria de fer el Parlament de Catalunya”.

L’atenció farmacèutica a residències va tornar a ser notícia als mitjans i, aquests, van recollir declaracions del President del COFB.

Reelecció de la candidatura encapçalada per Jesús Aguilar al Consejo

Tant la premsa generalista com l’especialitzada es van fer ressò de la reelecció de la candidatura liderada per Jesús Aguilar al capdavant del Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Els mitjans van compartir els membres de la candidatura d’entre els quals, un dels dos vicepresidents, és Jordi de Dalmases, president del Col·legi.

En van parlar, entre altres, Telecinco, EcoDiario, Siglo XXI, Correo Farmacéutico, El Global, Diariofarma, El Farmacéutico, imFarmacias, Acta Sanitaria, ConSalud i Sanifax.

Tanmateix, Correo Farmacéutico també va compartir, en una altra notícia, les diferents valoracions que va fer Aguilar sobre els membres que l’acompanyen en aquesta nova candidatura. En un dels paràgrafs, el President del Consejo assenyala a Luis Amaro, l’altre vicepresident del Consejo, i De Dalmases com a peces claus en aquest nou equip per ser “les dues persones que m’han anat acompanyant”. El President del Col·legi també va puntualitzar la il·lusió que generen els nous equips, en declaracions recollides a la mateixa peça.

Dues notícies sobre la reelecció de la candidatura de Jesús Aguilar al Consejo.

Tribuna de Joan Calduch a Correo Farmacéutico sobre la digitalització professió farmacèutica

El passat 28 de maig Correo Faramacéutico va publicar la tribuna “Digitalización en beneficio del paciente, escrita pel tresorer del Col·legi, Joan Calduch.

En el text, Calduch “analitza com el procés de digitalització està marcant un progrés de la professió farmacèutica”, tal com exposa el mitjà en el subtítol de l’article. El tresorer exposa les diferents eines i programes digitals que s’han anat desenvolupant, com el protocol de Fedicom, la recepta electrònica o BOT Plus; el fet que aquests projectes comportin millores “operatives, de control i traçabilitat”; i la confiança de l’usuari respecte l’activitat professional del farmacèutic. Concretament, en aquest últim apartat, Calduch manifesta que, aquesta alta participació de la població, ha permès posar en valor l’activitat assistencial del farmacèutic.

L’article de Calduch, tresorer del COFB, al Correo Farmacéutico.

Fonts d’informació

Mes rere mes, membres del Col·legi han servit de font d’informació per diferents peticions dels mitjans i, el maig, no ha estat una excepció:

L’ús del cànnabis amb finalitats terapèutiques. Amb declaracions de Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del Col·legi

Bagaria va servir com a font d’informació per a dues peces que centraven el seu contingut en les finalitats terapèutiques del cànnabis: d’una banda, el diari Ara va fer un reportatge especial sobre el cànnabis i, d’altra banda, Catalunya migdia (cap de setmana) de Catalunya Ràdio va compartir el reclam de certs pacients del cànnabis amb ús terapèutic.

Bagaria exposant el seu punt de vista sobre el cànnabis i les seves capacitats terapèutiques.

Entrevista, intervencions i declaracions d’Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, a diversos mitjans

Diferents mitjans de comunicació van contactar amb Bach per tenir el seu parer com experta en qüestions alimentàries i de nutrició.

Celiaquia a la Cope i Catalunya Ràdio

El programa La Linterna de Cope Catalunya i Andorra va entrevistar a la vocal per aprofundir sobre un problema de salut que es troba, a hores d’ara, infradiagnosticat: la celiaquia. També La nit dels ignorants de Catalunya Ràdio va parlar amb Bach sobre aquesta patologia en una intervenció d’uns deu minuts.

Complements alimentaris en la menopausa i lactància

Bach també va intervenir en dues notícies de Correo Farmacéutico (1 i 2) que centraven el contingut en els complements alimentaris per, en una banda, la menopausa i, en l’altre, la lactància. En totes dues repercussions, la vocal va proporcionar al mitjà un seguit de suplements per a cada cas.

Repercussions sobre complements alimentaris amb declaracions de Bach.

Abordatge del sobrepès i l’obesitat

La farmàcia comunitària pot ser un bon establiment per abordar el problema del sobrepès. Així ho determinen un conjunt d’experts, entre ells, Bach, a un article a El Farmacéutico. En el text s’emfatitza en la proximitat del farmacèutic amb el pacient, fet que facilita el seguiment d’aquest problema, ja que, com afirmen els experts, “les farmàcies representen un recurs important d’atenció primària”.

Bach, una de les expertes que firma l’article publicat a El Farmacéutico sobre sobrepès.

Higiene de les úlceres a la pell. Amb declaracions de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmacia i Productes Sanitaris del Col·legi

La secció Tododermo de Correo Farmacéutico va recollir declaracions d’Alcalde a la peça del 3 de maig centrada a informar sobre les ferides i com curar-les. Durant tota la peça, el mitjà exposa les anotacions i recomanacions de la vocal respecte aquest tema, juntament amb les del vicesecretari general del Consejo General de Enfermería, Rafael J. López Suárez.

Tododermo comparteix algunes de les consideracions d’Alcalde per tal d’evitar complicacions en ferides.

Farmàcia electrònica: Sudàfrica. Amb declaracions del Col·legi

Diferents mitjans van informar sobre una nova mesura que s’està aplicant a Sudàfrica per retirar els medicaments, el que anomenen com a farmàcia electrònica. ConSalud va preguntar-se si aquesta mesura podria implementar-se a Espanya i, per esbrinar-ho, ens va preguntar. Des del Col·legi se li va traslladar la no viabilitat del projecte, ja que “la legislació defensa que sigui un professional sanitari qui custodi i dispensi els fàrmacs”, subratllant també que “la presència del farmacèutic és un principi bàsic a la regularització de l’accés al medicament, sent, l’oficina de farmàcia, l’espai idoni de dispensació”.

Repercussió de ConSalud amb declaracions institucional del Col·legi.

Menció al Col·legi

I, com també va succeint mensualment, el Col·legi ha anat sortint a diversos mitjans en forma de menció. Concretament, van ser El 9 Nou Osona i Ripollès, per una peça que van fer sobre la falsificació de receptes del fàrmac Rivotril, en què es va mencionar un comunicat intern del COFB que es va fer per informar sobre la mala praxi; i Correo Farmacéutico, per una notícia sobre el projecte Fíjate en la Fórmula, que hi participaran farmacèutics del Col·legi.

Finalment, destacar una altra notícia de Correo Farmacéutico sobre visitadors mèdics, en la qual es comparteix informació que es va proporcionar des del Col·legi.

Diferents mencions dels mitjans al Col·legi.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal