Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Actuació farmacèutica i etapes de la higiene íntima i la salut sexual de la dona

Actuació farmacèutica i etapes de la higiene íntima i la salut sexual de la dona

31 gener 2019

Els dies 16 i 23 de gener va tenir lloc al COFB el curs “Higiene íntima i salut sexual de la dona” adreçat a farmacèutics comunitaris. La docència va anar a càrrec de Francisca Molero, directora de l’Institut de Sexologia de Barcelona i Aina Surroca, farmacèutica comunitària i vocal de la Junta de Govern, responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada.

Objectius de la formació

La formació tenia per objectius revisar la fisiologia íntima femenina en les diferents edats; saber distingir les bases d’un hàbit correcte en la higiene íntima de la dona (principis actius, productes i tractaments); reconèixer les situacions en què la dona pot tenir sequedat, irritació, relacions sexuals que cursen amb dolor i altres molèsties o problemes de salut en la cura íntima així com conèixer els diferents productes, alternatives i teràpies per reforçar el sòl pelvià.

Un moment de la sessió de la doctora Francisca Molero en el marc del curs "Higiene íntima i salut sexual de la dona".

Un moment de la sessió de la doctora Francisca Molero en el marc del curs “Higiene íntima i salut sexual de la dona”.

Al llarg de la formació, coordinada per Marta Alcalde, es va abordar la higiene íntima en les diverses etapes de la vida com infància i adolescència; edat fèrtil i menstruació; embaràs, postpart i lactància, menopausa i gent gran.

Salut i etapes de l’anatomia genital de la dona

El primer bloc del curs va anar a càrrec de la doctora Francisca Molero, que va fer un repàs de l’anatomia genital de la dona amb  especial èmfasi en les diferències entre vagina i vulva, i com es modifiquen al llarg de les diferents etapes de la vida.

D’altra banda, també va referir-se a la salut i el confort vaginal i a la seva importància per tal que la dona tingui un bon equilibri emocional. Així mateix, la doctora va exposar les diferents patologies vulvovaginals i va donar les pautes per saber diferenciar-les. Finalment,  va parlar de la importància d’establir una bona comunicació amb aquests tipus de pacients i va recomanar les tècniques de counseling per tal de donar un assessorament més individualitzat i motivador a cada persona.

Augment de consultes a les oficines de farmàcia sobre salut sexual i higiene íntima

El nombre de consultes a les oficines de farmàcia relacionades amb temes de salut sexual i higiene íntima de la dona ha anat en augment. “Per tal de poder resoldre-les satisfactòriament i ampliar conceptes que hi estan relacionats, el COFB ha organitzat aquesta formació”, explica  Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB.

Des del seu punt de vista, “els farmacèutics han de tenir molt clar en quins casos és necessari un diagnòstic mèdic i en quines situacions poden resoldre les consultes amb productes d’indicació farmacèutica”. D’aquí la importància de cursos com “Higiene íntima i salut sexual de la dona”.

Aspectes claus en la comunicació i en l’actuació farmacèutica

A la segona sessió, impartida per Aina Surroca, que va reforçar els aspectes clau en la comunicació amb els pacients i va explicar el tipus de preguntes que s’han de formular per tal d’obtenir una informació adequada. Així mateix, va fer referència als casos susceptibles d’actuació farmacèutica i als que requereixen derivació mèdica. En aquells on l’actuació farmacèutica és possible, Surroca va explicar quins són els passos a seguir i els productes d’indicació que es poden donar.

Tot seguit, va fer un repàs del tipus d’higiene específica que es necessita en cada etapa de la vida i dels diferents productes i actius que hi ha disponibles al mercat. Finalment, va abordar les recomanacions no farmacològiques en salut sexual de la dona, i va fer especial èmfasi en el manteniment i reforç del sol pèlvic i altres consells bàsics pel que fa a les mesures higièniques i als canvis d’estils de vida, que en molts casos complementen l’actuació farmacèutica i contribueixen positivament al restabliment de la salut i al confort  sexual de la dona.

 

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal