Estàs aquí: Inici > Destacats > La rinitis al·lèrgica, una de les al·lèrgies més comunes

La rinitis al·lèrgica, una de les al·lèrgies més comunes

8 maig 2019

L’arribada de la primavera pot donar lloc a possibles reaccions al·lèrgiques, relacionades amb el clima, les condiciones higièniques i la situació geogràfica, que són provocades pels canvis que suposa la nova estació. Les persones al·lèrgiques solen ser-ho a més d’una substància i els esternuts són un dels símptomes. Encara que no hi hagi cap cura, hi ha mesures de prevenció, detecció i tractament. Segons els factors causants, les al·lèrgies poden manifestar-se de diferents maneres, com: rinitis al·lèrgica, urticària, èczemes, etc. A continuació, ens centrarem en la rinitis al·lèrgica.

La rinitis al·lèrgica és la reacció al·lèrgica de les membranes de la mucosa nasal quan entren en contacte amb una o més substàncies al·lergògenes.

La rinitis al·lèrgica és la reacció al·lèrgica de les membranes de la mucosa nasal quan entren en contacte amb una o més substàncies al·lergògenes.

L’al·lèrgia és una reacció immunològica específica de l’organisme cap a una substància normalment inofensiva amb un impacte d’incidència diferent, ja que no afecta per igual a tothom. Les persones al·lèrgiques solen ser sensibles a més d’una substància determinada com pol·len, partícules de la pols, espores de flors o fongs, determinants aliments, goma de làtex, verí dels insectes i medicaments. Encara que es pugui tenir una certa tendència a ser al·lèrgic, cal exposar-se a factors causants, com els anteriorment mencionats. Les substàncies causants, anomenades al·lergògens, tenen un major impacte en èpoques quan les defenses del cos són baixes o bé durant l’embaràs.

Rinitis al·lèrgica

La rinitis al·lèrgica és la reacció al·lèrgica de les membranes de la mucosa nasal quan entren en contacte amb una o més substàncies al·lergògenes. Els símptomes, que normalment són més aguts durant el dia, són: esternuts, secreció nasal aquosa, congestió nasal, picor als ulls i llagrimeig, picor al nas i a la gola.

La hipersensibilitat del quadre de la rinitis, amb una evolució de dos a tres anys fins que s’estabilitza, pot desaparèixer. No obstant això, també es poden complicar i provocar pèrdua d’oïda, sinusitis i pòlips nasals. Els nens poden originar canvis en l’estructura òssia del paladar, o bé asma.

Hi ha dos tipus de rinitis que es diferencien per l’època d’incidència:

Rinitis estacional

La rinitis estacional causa al·lèrgia durant la primavera a aquelles persones que són sensibles al pol·len de plantes i arbres, a espores de fongs i floridures. Els al·lergògens més freqüents al mediterrani són:

 • Parietària
 • Plataners
 • Gramínies
 • Oliveres

Rinitis crònica

La rinitis crònica és present durant tot l’any, tot i que pot tenir més impacte en períodes o circumstàncies concretes. Els factors causants són:

 •  Àcars; components habituals de la pols domèstica 
 • Pèls i cèl·lules de descamació dels animals domèstics
 • Espores de fongs

En comparació amb la rinitis estacional, el bloqueig nasal de la rinitis crònica és més pronunciat i no hi ha picor. A banda d’això, les al·lèrgies als fongs també poden fer aparèixer pruïja al coll, als ulls i a les orelles i es poden associar a mal de cap, cansament i pèrdua de la concentració.

Prevenció i tractament de les al·lèrgies

Prevenció:

 • Evitar els al·lergògens, per prevenir la resposta immunològica. Tenir tancades les finestres de les cases i dels cotxes.
 • Evitar estar massa estona a l’aire lliure a les èpoques de pol·linització, sobretot a les hores de la posta de sol, que és quan hi ha més pol·len en suspensió.
 • Evitar la presència d’animals a les cases. Si no és possible, procurar que estiguin molt nets, i no permetre’ls mai l’accés als dormitoris.
 • Fer servir fundes impermeables per a matalassos, edredons i coixins.
 • Passar l’aspiradora sovint per les zones susceptibles d’acumular més pols.
 • Evitar catifes, coixins de plomes i mantes de llana.
 • Els nens no han de dormir amb ninos de peluix.
 • Utilitzar màscares facials adequades que filtrin l’aire inhalat.
 • Aplicar-se la injecció d’extrets d’al·lergògens, per alterar la resposta immunològica.

Es pot obtenir més informació dels nivells de pol·len als diferents observatoris de Catalunya a: Punt d’informació aerobiològica (Xarxa Biològica de Catalunya)

Tractament:

La farmàcia disposa de principis actius per combatre les al·lèrgies i el paper del farmacèutic és molt important a l’hora de resoldre consultes dels afectats. El primer que cal tenir en compte són els mecanismes d’aparició.

Els tractaments més corrents són els següents:

 • Banys salins
 • Descongestius
 • Antihistamínics
 • Anticolinèrgics
 • Corticoides
 • La immunoteràpia (vacunació específica contra els al·lergògens causants) no cura la malaltia, però en redueix el nombre de símptomes, i fa més fàcil el seu control.

Informació basada en el contingut de la web de salut Farmaceuticonline:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal