Estàs aquí: Inici > Destacats > Nou Fòrum Dermoexpert sobre els beneficis dels olis ozonitzats en la cura del pacient sènior

Nou Fòrum Dermoexpert sobre els beneficis dels olis ozonitzats en la cura del pacient sènior

10 maig 2023

El passat 4 de maig, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar el Fòrum Dermoexpert “Olis ozonitzats i cura de la pell del pacient sènior” amb el patrocini de Laboratorios Ozoaqua. La conferència va anar a càrrec del dermatòleg adjunt de l’Hospital Vega Baja i l’Institut Mèdic Ricart i Belaneve, Juan José Andrés, i de la farmacèutica responsable del departament tècnic de Laboratorios Ozoaqua, Laura Caparrós. La vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, va moderar la sessió.

Marta Alcalde a l'inici del Fòrum Dermoexpert “Olis ozonitzats i cura de la pell del pacient sènior”.
Marta Alcalde a l’inici del Fòrum Dermoexpert “Olis ozonitzats i cura de la pell del pacient sènior”.

Els objectius del Fòrum Dermoexpert van ser repassar les característiques principals de les pells dels pacients sèniors i les principals lesions vinculades al pas del temps, saber quines són les propietats i els beneficis dels olis ozonitzats per a la cura intensiva de la pell i conèixer casos d’èxit reals tractats amb aquests tipus de productes.

La vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, va iniciar la sessió explicant que amb el pas del temps es produeixen un seguit de canvis en la pell, ja sigui de forma externa com en les estructures internes. “Això fa que la pell de la gent gran tingui predisposició a tenir determinades patologies o lesions, que potser en una pell més jove no es donen tant, i són problemes que ens trobem cada vegada més a la farmàcia”, va assegurar Alcalde.

Característiques i patologies de la pell del pacient sènior

El dermatòleg adjunt de l’Hospital Vega Baja i l’Institut Mèdic Ricart i Belaneve, Juan José Andrés, va compartir quines són les característiques principals de la pell de les persones grans, que “tenen unes característiques diferents”. Generalment, segons Andrés, la pell va envellint per un seguit de característiques extrínseques, com les radiacions UV i els contaminants ambientals; i intrínseques, pels nivells d’hormones, la regulació genètica i els factors inflamatoris. La suma d’aquests factors produeixen canvis en l’epidermis, que s’aprima, perd estanquitat, les cèl·lules també disminueixen i, per tant, els microorganismes poden penetrar amb més facilitat i baixen els melanòcits. En el cas de la dermis, es perd elasticitat, col·lagen, els fibroblasts es fan més grans, però es tornen menys funcionals. I, en la part vascular, es perd tant la hidratació com les defenses i els vasos sanguinis es tornen més fràgils. “Amb tot això la pell s’asseca i aquest és un dels principals problemes de la persona gran”, ja que disminueixen les següents funcions: angiogènesis, lipogènesi, síntesi de vitamina D, funció immune, sudoració, curació de ferides i permeabilitat.

Juan José Andrés en un moment de la seva intervenció.
Juan José Andrés en un moment de la seva intervenció.

El dermatòleg també va exposar quines són les alteracions més freqüents en la pell dels pacients grans: la xerosi, la ictiosi, l’èczema, la pruïja, el prurigen, el liquen simple crònic, la pruïja sine materia, la púrpura senil, els lentígens, la hipomelanosi guttata, la queratosi i les seborreiques. També ho són les úlceres, siguin venoses, isquèmiques, hipertensives o neuropàtiques. I, en darrer lloc, va fer referència a l’herpes zòster, la tinya, els dermatòfits, la hiperqueratosi unguial, l’onicogrifosi, la pemfigoide ampul·lar, la toxicodèrmia, la queratosi actínica, el carcinoma basocel·lular i el carcinoma escatós.

Olis ozonitzats i protocol de recomanació a la farmàcia

La farmacèutica i responsable del departament tècnic de Laboratorios Ozoaqua, Laura Caparrós, va detallar quin és el mètode d’obtenció dels olis ozonitzats i les propietats i els beneficis d’aquests. Per una banda, els olis ozonitzats tenen característiques terapèutiques, ja que són higienitzants, antiinflamatoris, calmants i cicatritzants; i, per altra banda, tenen característiques cosmètiques perquè tenen una acció hidratant i antioxidant, va explicar la farmacèutica. També va mostrar algunes referències bibliogràfiques i estudis que avalen l’eficàcia d’aquests olis.

Segons Caparrós, l’oli ozonitzat “és un producte de farmaciola, testat dermatològicament, apte per a la pell sensible, vegà i conté un 100% d’ingredients d’origen natural” (oli d’oliva i oli de gira-sol ozonitzat).

La responsable del departament tècnic de Laboratorios Ozoaqua, Laura Caparrós, durant la seva exposició.
La responsable del departament tècnic de Laboratorios Ozoaqua, Laura Caparrós, durant la seva exposició.

La farmacèutica també va repassar quin és el protocol d’actuació dermofarmacèutica amb olis ozonitzats i va recomanar cuidar la pell madura amb gels de bany suaus, cremes hidratants i reparadores, humidificadors, protecció solar, cosmètics per a la pell madura, mantenir un estil de vida saludable, abandonar el tabac i l’alcohol i realitzar revisions dermatològiques freqüents. Finalment, per il·lustrar les seves exposicions, el dermatòleg i la farmacèutica van compartir casos d’èxit amb olis ozonitzats.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal