Estàs aquí: Inici > Destacats > La importància de la protecció solar a la infància

La importància de la protecció solar a la infància

7 agost 2019

Les conseqüències d’una excessiva exposició a les radiacions ultraviolades tenen com a punt de partida la infància, sobretot del desenvolupament de futurs problemes, especialment en la inducció de càncer cutani. Tot i que pel desenvolupament d’aquest càncer poden existir altres factors, dues de les mesures preventives més fàcils de portar a terme són reduir el temps d’exposició i augmentar la protecció solar. 

La pell té memòria, de manera que la prevenció que es porti a terme durant la infància, condicionarà les conseqüències a llarg termini i ha de començar tan aviat com sigui possible. Els pares, per tal d’assegurar-se que els nens compleixen amb totes les mesures de fotoprotecció cutània i ocular, poden consultar al pediatre i al farmacèutic.

La pell del nen: per què requereix més atenció?

Al néixer, la pell del nadó és molt immadura, fins als 8 o 9 anys evoluciona contínuament i acaba el procés de maduració. Durant aquest període té unes característiques especials que la diferencien de la d’un adult:

  • La capa còrnia superficial és massa fina i és molt més sensible
  • El pH de la pell encara és neutre
  • La pell encara no té els suficients mecanismes de defensa i qualsevol lesió o irritació comporta risc d’infecció
  • Hi ha un dèficit en la lubricació de l’epidermis i en el film hidrolipídic protector de la pell, en aquests moments la pell és més sensible a la sequedat i a la deshidratació
  • El sistema immunològic és encara immadur i aporta una menor defensa pel que fa a l’eliminació de radicals lliures generats per la radiació solar

A més, els seus ulls també són més sensibles a la radiació ultraviolada. Per sota dels 10 anys hi ha un risc superior de dany per a la retina, ja que la transmissibilitat del cristal·lí per a la llum blava i ultraviolada també és més gran que la de l’adult.

Mites en la protecció solar infantil

No és cert que…

…Un protector solar per a adults serveix exactament igual per a nens.
A causa de les característiques especials de la seva pell, els nens requereixen fotoprotectors específics. Els protectors solars infantils han de contenir preferentment filtres físics i és interessant també que aportin filtres biològics amb acció antioxidant.

…Durant la infància, és necessària l’exposició solar sense protecció per estimular la síntesi de vitamina D.
L’evidència científica disponible fins ara no ha permès demostrar que la utilització de protectors solars disminueixi els valors de vitamina D plasmàtics de forma significativa. A causa de la immaduresa de les funcions cutànies dels nens, la protecció solar és indispensable durant la infància.

Reducció de l’exposició

Els experts recomanen no exposar directament al sol nens menors de 2 anys. S’ha de reduir l’estada a l’aire lliure entre les 12h del matí i les 16h de la tarda i ser especialment previnguts amb les activitats a l’aire lliure que es desenvolupin en ambients amb neu i amb les activitats aquàtiques.

Ús d’indumentària adequada

El vestit és la forma més senzilla i pràctica de protegir-se del sol. L’entramat és el que més influeix en la filtració de radiació UV-B. Per tant és necessari roba lleugera i de trama cenyida. El fet que estiguin secs o mullats també és un factor determinant, ja que la fotoprotecció disminueix amb el teixit mullat i adherit a la pell. També cal protegir el cap, de manera que és recomanable fer servir gorres amb una amplitud suficient.

Ús de protectors solars

Els fotoprotectors tòpics o filtres solars són fonamentals per reduir l’exposició a la radiació ultraviolada. Els trobem en molts tipus de presentacions, com per exemple: crema, loció, esprai, gel, gel-crema, oli sec o escuma.

Característiques d’un bon protector solar infantil:

Com s’utilitzen:

Un cop triat, cal usar-lo de manera correcta perquè sigui eficaç:

  • Cal aplicar-lo a casa
  • Aplicació generosa en quantitat adequada
  • Cobrir tota la superfície cutània
  • S’ha d’aplicar de nou cada 2 hores o després d’un bany prolongat

Informació basada en el contingut de la web de salut Farmaceuticonline:

Altres publicacions d’interès:

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal